Uporabno
790 ogledov

Čufti v omaki

Bam spices BAM SPICES
Čufti v omaki ali drugače imenovane mesne kroglice so jed, kjer glavno vlogo igra pravilna kombinacija mesa in drobtin. Pravilno razmerje med mesom in drobtinami (ter maščobo za okus) je ključnega pomena za dobro kosilo. Če bo drobtin premalo ali preveč, bodo čufti v omaki postregli s slabo teksturo.

Živila, bogata z glutamati, kot so čebula, česen in paradižnik, služijo za izboljšanje pikantnega okusa mesnih kroglic. Mlet česen in čebulo prepražimo s paradižnikovo pasto in tako dodamo kanček sladkobe v omaki.

Ob nakupu na spletni strani BAM Spices pa s kodo CUFTI10 svojemu naročilu dodajte 10% popust.

Čufti v omaki bodo najboljši, če paradižnikovo omako dušimo vsaj 30 minut. BAM začimbna mešanica Sugo in Bolognese pa omogoča še dodatno izostritev okusa italijanskih jedi.

BAM Spices | Avtor: BAM SPICES BAM SPICES


Sestavine za čufte v omaki:

Sestavine za paradižnikovo omako:

  • 60 ml olivnega olja
  • 65 g narezane čebule
  • 6 g mletega česna
  • 170 g paradižnikove mezge
  • 160 g mletih pelatov
  • 16 g soli


Navodila za pripravo paradižnikove omake:

V velikem loncu segrejemo oljčno olje na srednje nizkem ognju. Ko se segreje, dodamo čebulo in česen ter pražimo, dokler čebula ne postekleni, približno 3 minute.

Vmešamo paradižnikovo mezgo in kuhamo 1 minuto. Vmešamo zdrobljen paradižnik, sol in poper. Pokrito dušimo z rahlo priprtim pokrovom 30 minut in občasno premešamo.

Rešetko pečice nastavimo na spodnjo sredino. Velik pekač obložimo s folijo in rahlo namastimo z olivnim oljem.

V veliko skledo dodamo mleto govedino, jajca, krušne drobtine, parmezan, mleto čebulo, sol, črni poper, BAM začimbna mešanica Sugo & Bolognese in sesekljan česen. Z rokami temeljito premešamo, dokler se sestavine ne združijo v celoti.

4. Mešanico mletega govejega mesa odmerimo in razvaljajmo v kroge v velikosti jajca. Kose enakomerno razporedimo po pekaču, dobiti moramo približno 14 do 15 mesnih kroglic.

5. Mesne kroglice pražimo, dokler površina ne porjavi, približno 10 do 12 minut. Obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute, da se druga stran rahlo zapeče.

6. Mesne kroglice preložimo v paradižnikovo omako. Lonec pokrijemo z rahlo priprtim pokrovom, dušimo na majhnem ognju vsaj 1 uro in pol, preverjamo in mešamo vsakih 20 minut ali po potrebi. Mesne kroglice morajo biti mehke.

7. Na koncu kuhanja po potrebi prilagodimo gostoto omake z vodo, približno z eno žlico naenkrat. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Mesne kroglice lahko postrežemo s špageti, prelitimi z omako, narezano baziliko in parmezanom.