Uporabno
9 ogledov

Igrive in praktične otroške sobe

Mega pohištvo Mega pohištvo
Otrok za svoj uspešen razvoj potrebuje prostor, kjer se počuti dobro in sproščeno.

Otroška soba je prostor, ki mora pri otroku spodbujati igrivost, kreativnost in željo po učenju. Hkrati je otrokova soba prostor, kjer se lahko nauči skrbeti za svoje stvari in opravljati osnovna domača opravila. Kakšno opremo otrok potrebuje je seveda odvisno tudi od otrokove starosti, njegovih zanimanj in osebnega okusa. V vsakem primeru pa mora biti otroška soba opremljena na način, da je varna in praktična.

Prostor za shranjevanje

Otrok ima veliko stvari, ki jih je potrebno ustrezno organizirati in pospraviti. V osnovi lahko otrokove stvari ločimo v tri skupine: stvari za šolo, igrače in oblačila. Da otrok hitro najde, kar potrebuje, in se hkrati tudi nauči reda, je pametno, da predmete pametno razporedimo in vsaki stvari v dogovoru z otrokom določimo svoje mesto.

Za učinkovito organizacijo potrebujemo garderobno omaro s primerno razporeditvijo notranjosti. Ker so otroške stvari običajno manjših dimenzij, je pametno, da izberemo model, ki ima veliko polic in predalov, saj le-te omogočajo lažje razporejanje drobnarij. Ker so otroške sobe pogosto manjših dimenzij, pogosto prostor najbolj učinkovito izkoristimo s kotno omaro. Poleg tega za dodaten prostor za shranjevanje lahko uporabimo tudi različne komode. Z uporabo komod oziroma elementov različnih višin v prostor prinesemo tudi večjo razgibanost.

Postelja za otroško sobo

V postelji otrok preživi veliko časa, zato je pomembno, da izberemo posteljo ustrezne kvalitete, premisliti pa moramo tudi o sami dimenziji postelje. Če otrok spi sam, običajno ustrezna postelja dimenzije 90x200 cm, če pa je otrok še mlajši in včasih potrebuje bližino staršev, da lažje zaspi oziroma pri otroku pogosto prespijo prijatelji, pa se je bolje odločiti za posteljo širine 120 cm. Ker prostora za shranjevanje v otroški sobi ni nikoli dovolj, je pametno izbrati model postelje, ki ima predal ali pa dvižno dno, saj tako še bolj učinkovito izkoristimo prostor.

Pri izbiri vzmetnice starši pogosto sledijo načelu, da je ležišče za otroka hitro dovolj kakovostno. Ker so otroci lažji, je vpliv kakovosti ležišča na njihovo spanje res mogoča nekoliko manjši, vseeno pa slabo ležišče lahko povzroča motnje v spanju in v skrajnem primeru lahko vodi tudi do težav pri fizičnem razvoju otrokovega telesa. Slaba vzmetnica lahko povzroča težave tudi, ko moramo spati z otrokom, saj takrat slabo spimo tudi mi.

Mega pohištvo | Avtor: Mega pohištvo Mega pohištvo

Vzdrževanje otroške sobe

V otroških sobah se veliko dogaja, zato se tudi hitro umažejo in celo poškodujejo. Prav zato je pri izbiri otroške sobe potrebno praktičnost postaviti pred izgled. Da ne postanemo suženj otroške sobe, je potrebno izbrati pohištvo z odpornimi površinami, ki jih je enostavno čistiti. Najpogostejša izbira staršev so otroške sobe iz iverne plošče, prevlečene z melaminsko folijo in z robovi zaščitenimi z ABS trakom. Čeprav mehko oziroma tiho zapiranje vrat in predalov pri programih otroških sob ni najbolj pogosto, gre vsekakor za dobrodošlo rešitev, saj le to preprečuje loputanje z vrati, ki je pri otrocih pogosto, do neke mere pa ščiti otroke tudi pred tem, da bi si priprli prste med vrata.

Kako izbrati pravo otroško sobo?

Na žalost univerzalnega odgovora na to vprašanje ni, saj so si naši otroci med seboj različni, prav tako pa se razlikuje prostor, v katerega bomo otroško sobo postavili, različni pa so tudi proračuni, ki so namenjeni za opremo otroške sobe. Večina trgovcev ponuja sestave za otroško sobo, kjer lahko vse, kar potrebujemo za opremo sobe kupimo v paketu po ugodni ceni. V določenih primernih je to lahko dobra rešitev, v večini primerov pa se je bolje odločiti za programe, ki omogočajo nakup po elementih, saj lahko tako sobo opremimo točno po naših potrebah.