Uporabno
3127 ogledov

INTERVJU: Znani slovenski plesalec razkriva, v čem je skrivnost njegovega uspeha

MTikTok Dance Akademija, Žiga Sotlar M SOSESKA
Mnoga laskava plesna priznanja, nastop na Evroviziji, izobraževanja v tujini ob boku največjih svetovnih plesnih zvezd. To je le nekaj vrhunskih dosežkov našega plesalca in koreografa Žige Sotlarja, ki je trenutno mentor in žirant v prvem regijskem plesnem talent showu MTikTok Dance Akademija. Z njim smo govorili o tem, ali smo Slovenci plesni narod, kakšen je naš odnos do plesa in v čem je skrivnost njegovega uspeha.
Žiga Sotlar se tokrat preizkuša v vlogi mentorja in žiranta v plesnem talent showu MTikTok Dance Akademija, ki ga lahko spremljate na M SOSESKI. Vsi nadobudni plesalci, željni sodelovanja, se lahko še vedno dokažete, kajti zadnji plesni izziv je še vedno v teku. VEČ IZVESTE TUKAJ!

MTikTok Dance Akademija namreč poteka prek štirih plesnih izzivov, ki jih je pripravil priljubljeni slovenski plesalec in priznan koreograf Žiga Sotlar. Počasni plesni posnetki izzivov, kjer se lahko naučite gibov, so objavljeni na YouTubu. Ko se plesa naučite, se posnamete in video svojega plesa objavite na TikToku. Tričlanska žirija, ki jo poleg Žige Sotlarja sestavljata še znani slovenski tiktoker Žiga Kukovič – Kuxala in balkanska superzvezdnica Sara Jo, pa bo na koncu izbrala velikega zmagovalca, ki bo lahko izbiral med dvema čudovitima nagradama: odločil se bo lahko za denarno nagrado v vrednosti 5000 evrov ali pa izbral 14-dnevno potovanje v Los Angeles, kjer se bo udeležil vrhunskih plesnih tečajev in v družbi najboljših plesalcev sveta pilil svoje plesne veščine v slovitem plesnem studiu Millennium.

Plesni talent show MTikTok Dance Akademija lahko spremljate TUKAJ.

Žiga Sotlar | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

S plesom se je srečal pri desetih letih

Mentor in žirant Žiga Sotlar je eden najbolj znanih in uspešnih slovenskih plesalcev in koreografov. Svoje znanje je pilil tudi v tujini, in sicer v Ameriki, Nemčiji, Veliki Britaniji, na Švedskem, a se je vedno znova vrnil domov. Rodna Slovenija je namreč še vedno dežela, kjer želi za zdaj ustvarjati. S plesom se je prvič srečal pri desetih letih in takrat ga je povsem zasvojil. Tri leta kasneje se je začel udeleževati tekmovanj in v letih, ki so sledila, osvojil mnoga laskava plesna priznanja. Med drugim je bil trikratni svetovni prvak v street dance show disciplini, od Športne zveze Ljubljane je dve leti zapored prejel priznanje za vrhunske dosežke, od Plesne zveze Slovenije pa priznanje za naziv solista leta.

MTikTok Dance Akademija za Žigo ni prvo plesno tekmovanje, pri katerem sodeluje. Kot tekmovalec je namreč pred leti stal na odru šova Slovenija ima talent, kjer se je skupaj z zasedbo Allthat prebil do finala. A to še zdaleč ni najpomembnejši oder, na katerem je stal. Žiga je leta 2013 nastopil tudi na Evroviziji na Švedskem, in sicer kot del plesne skupine beloruske predstavnice Alyone Lanske.

MTikTok Akademija | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Ples že dolgo ni več moška disciplina

Z Žigo, ki je mentor in žirant prvega regijskega plesnega talent showa MTikTok Dance Akademija, smo govorili o tem, kakšen je odnos Slovencev do plesa – ali nanj še vedno gledamo kot na ženski šport, ali nanj sploh gledamo kot šport? Zaupal pa nam je tudi, kakšen vtis so nanj pustili posnetki nadobudnih plesalcev, ki se potegujejo za naziv velikega zmagovalca MTikTok Dance Akademije.

Kje smo trenutno Slovenci, ko gre za odnos do plesa – še vedno gledamo nanj kot na nekaj, kar je bolj primerno za deklice, medtem ko fante dajemo v bolj 'moške' športe, pa čeprav imajo talent in bi si želeli trenirati ples?

V Sloveniji že dolgo več ne gledamo na ples kot zgolj na žensko disciplino. Mogoče le v nekaterih predelih Slovenije, večinoma pa ne. Odkar je v zadnjih desetletjih prišlo do razvoja modernih plesov (hip hop, break dance, commercial ...), se tudi fantje lažje najdejo v številnih plesnih stilih. K temu so vsekakor prispevali številni plesni filmi z moškimi plesalci v glavnih vlogah in pa največji performanci na odrih z moškimi v ospredju. V plesnem svetu je znano, da je večina uspešnih plesalcev in koreografov ravno moških, in to je že nekaj časa nazaj postalo jasno tudi ostalim.

Kako naj nekdo, ki bi rad tako kot vi živel od plesa, bil prepoznan in uspešen, ravna, pristopi? Kakšna je pot do takšnega uspeha?

Vse je zelo odvisno od področja, ki ga zanima. Če je to nastopanje na različnih nastopih, koncertih, snemanjih, se mora zavedati, da je tu konkurenca ogromna in mora poskrbeti tudi za svoj videz, fizično pripravljenost in telo, saj bo njegov nastop gledalo veliko ljudi in ni vse odvisno le od njegovega plesnega znanja, pač pa tudi od izkušenj z nastopanjem, videza, kondicije in prvega vtisa.

Če je to koreografiranje, mora seveda biti vizionar in umetnik, poleg tega pa tudi zelo dober v poslu oziroma poslovanju in delu z ljudmi, saj je tudi plesna industrija velik in zahteven posel. Konkurenca je ogromna, naročniki pa iščejo vsestranske, zanesljive in profesionalne osebe, saj pod delo koreografa ne spada zgolj koreografija, pač pa tudi ogromno usklajevanja, organizacije, prilagajanja koreografije odru, osvetljavi, žanru, dela z drugimi umetniki, usmerjanja plesalcev in drugih nastopajočih, poslovanja in drugih zahtevnih obveznosti. 

MTikTok Dance Akademija, Žiga Sotlar | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Kaj lahko poveste o do zdaj videnih plesnih izzivih, tekmovalcih MTikTok Dance Akademije?

Tekmovalci so izvrstni. Prav vsi se za vsak izziv posebej zelo potrudijo in dajo vse od sebe. Zelo cenimo tudi to, da v vsako koreografijo uvedejo malo svojega stila in pokažejo, da so izvirni in svojevrstni.

Je velika konkurenca, je težko izbirati finaliste?

Konkurenca je velika in z ostalimi žiranti imamo večino časa veliko težav s tem, da se odločimo, kdo je pokazal največ tega, kar iščemo. Veselimo se prihajajočih izzivov in vsega, kar nam bodo tekmovalci še pokazali, z vsakim izzivom pa seveda vse skupaj za nas žirante postaja čedalje težje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ziga Sotlar (@zigasotlar)

Glavna nagrada je potovanje v Los Angeles in 20 ur plesnih tečajev z najboljšimi plesalci sveta. Tudi vi ste se kot plesalec in koreograf kalili v tujini – zakaj so izobraževanja zunaj naših meja pomembna za plesalca?

Izobraževanja v tujini so za plesalca enako pomembna kot za osebe drugih strok in področij. V tujini se vsak lahko spozna z drugačnimi načini dela, delovnim procesom, razmerami za delo, razvojnim procesom in filozofijo v njenem ozadju. Za plesalca so to novi odri, novi koreografi, plesni stili, delo in ideje. Tujina je za vsakega, ki bi rad napredoval, zelo neprecenljiva, še posebej, če govorimo o “meki” showbusinesa – Hollywoodu.

Se vam zdijo takšna plesna tekmovanja, kot je MTikTok Dance Akademija, dobra odskočna deska za slave željnega plesalca?

Seveda, MTikTok Dance Akademija je odlična priložnost za to. Los Angeles je največje plesno središče na svetu in skoraj vsak velik plesalec ali koreograf je del svoje kariere preživel oziroma se izobraževal tam. Zmagovalec se mora seveda zavedati, da bo po akademiji dela in odrekanj še ogromno in da se takrat celoten proces šele zares začne, ampak odskočna deska je definitivno velika. 

Izzive plesov najdete na TikToku, plesna navodila, po katerih se naučite koreografij za izzive, pa na YouTubu M SOSESKA. Ko boste posamezni ples obvladali, se posnemite, objavite na TikToku, dodajte ključnik #mtiktokdanceakademija in označite @mercatorslovenija.