Uporabno
2111 ogledov

Izberite vhodna vrata, s katerimi vas ne bo strah prihodnosti

Inotherm Inotherm
Material, dimenzije, držala in kljuke, dodatki … Ko izbiramo vhodna vrata, težkih odločitev ne manjka. Navsezadnje bomo z izbranim vhodom živeli več let ali celo desetletij, za nameček pa bo predstavljal prvo, kar bomo tako mi kot naši gostje uzrli ob prihodu na domači prag (in zadnje, kar bomo videli ob odhodu!). Ko dodamo še vprašanja, povezana z materiali in tehnologijami, naloga postane še težja. Mar ne bi bilo lepo, če bi obstajal kratek vodič skozi vprašanja, ki ob nakupu vhodnih vrat štejejo največ? Rečeno – storjeno!

Kakšna vhodna vrata izbrati v letu 2022?

Na začetku odločevalskega procesa se je koristno ozreti po trendih – kaj nam ti sporočajo v letu 2022, kam se bodo obrnili v 2023? V času, ko na vrata trka energetska kriza in cene energentov segajo v nebo, je odgovor jasen: prioriteta je vložek v energetsko učinkovite rešitve, s pomočjo katerih se bodo naši prihranki lažje obdržali na računu.

To pomeni le eno: odločitev v prid energetsko kar najučinkovitejših vrat. Ta lahko namreč skupaj z okni igrajo osrednjo vlogo pri preprečevanju toplotnih izgub. Zgolj z menjavo vhodnih vrat lahko stroške ogrevanja znižamo tudi do 10 %, na drugi strani pa se skozi neizolirana okna in vrata lahko izgubi celo več toplote kot skozi neizolirano fasado.

Inotherm | Avtor: Inotherm Inotherm

Začnimo torej z izolacijo!

Teorija je jasna, kaj pa praksa? Izolativnost materialov merimo s pomočjo koeficienta toplotne prehodnosti (Ud). Nižji je ta koeficient, manj toplote prepusti material. Lov na vrhunsko izolirana vrata torej pomeni lov na čim nižjo Ud vrednost. Po priporočilih strokovnjakov naj bo ta nižja od 1,3 W/m²K. Dobra novica je, da lahko z res dobrimi vhodnimi vrati to vrednost kar prepolovite!

Slovensko podjetje Inotherm, največji evropski proizvajalec aluminijastih vhodnih vrat, ima namreč v svoji bogati ponudbi tudi modele z Ud vrednostjo le 0,61 W/m²K. Takšno stopnjo izolacije dosegajo s pomočjo nadpovprečne debeline vratnega krila, v katerega umeščajo le 3-slojna izolativna stekla, vratom pa dodajo še termično prekinjen prag in kar trojna tesnila.

Inotherm | Avtor: Inotherm Inotherm

Iz katerega materiala naj bodo vrata?

Les, plastika in aluminij – sveta trojica materialov za vhodna vrata, od katerih ima vsak svoje prednosti, zato enotne izbire ni. Les pričara občutek topline, a na drugi strani zahteva več nege in vzdrževanja, PVC vrata pa so lahka, obstojna in cenovno dostopna rešitev, a niso najbolj ekološka in se lahko ob visokih temperaturah lahko pričnejo upogibati.

Pri Inothermu že 3 desetletja prisegajo na odlično tretjo možnost: aluminij. Ta material je mogoče v celoti reciklirati, ga poljubno oblikovati, hkrati pa odlično kljubuje temperaturnim spremembam. To pomeni, da se aluminijasta vhodna vrata ob večjih temperaturnih razlikah med notranjostjo in zunanjostjo – te nastanejo predvsem pozimi in poleti – ne bodo krivila. V tem primeru bi namreč med podbojem in vratnim krilom nastale špranje, skozi katere bi v prostor oz. iz njega uhajal zrak. To bi torej pomenilo toplotne izgube pozimi in neučinkovito hlajenje poleti.

Pa še ena prednost: ob kakovostnem prašnem lakiranju bodo aluminijasta vhodna vrata še dolgo zadržala svoj prvotni sijaj in ne bodo zahtevala novih barvnih premazov.

Inotherm | Avtor: Inotherm Inotherm

Tudi varnost je še vedno prioriteta

Četudi stopnja kriminala, z njo pa število vlomov, marsikje upada, na področju varnosti ni dileme: če le lahko, posezite po vratih s protivlomno zaščito. Da se število uspešnih vlomilskih pohodov statistično gledano res niža, je namreč v veliki meri zaslužno prav vlaganje lastnikov domov v višjo stopnjo zaščite. Več hiš z močnejšim vhodom pa pomeni le eno: da bodo tisti z manj odpornimi vrati veliko verjetnejša tarča nepridipravov.

 In kako vemo, da kupujemo varnostna vrata? Tista, ki so na voljo v Evropski uniji, višjo stopnjo zaščite dokazujejo s pomočjo evropskega standarda “EN 1627:2021 (Vrata, okna, obešene fasade, mreže in polkna - Protivlomna odpornost - Zahteve in klasifikacija). V skladu z njim se vrata glede na zaščito delujo v pet razredov, od RC (resistance class) 1 do RC 5.

 Medtem ko RC 1 pomeni osnovno zaščito proti poskusu vloma s silo ali najpreprostejšim orodjem, so vrata s certifikatom RC2 kos tudi nekoliko naprednejšim vlomilskim tehnikam in orodjem. Najvišjo stopnjo zaščite za stanovanjske stavbe pa običajno označuje certifikat RC 3, saj sta stopnji RC 4 in 5 večinoma rezervirani za pomembnejše objekte, ki terjajo najboljšo protivlomno obrambo.

Če želite pametno zavarovati sebe, svoje ljubljene in svoje dragocenosti, torej nedvomno posezite po vratih s certifikatom RC (vsaj RC 1 ali 2).

Inotherm | Avtor: Inotherm Inotherm

Ključ prihodnosti je tisti, ki ga ni …

Investicija v nova vhodna vrata ni majhen zalogaj, zato si želimo svoj vhod obdržati čim dlje. Če se pri izbiri ozirate v prihodnost, nikakor ne spreglejte naprednih možnosti zaklepanja in odklepanja, denimo s prstnim odtisom, mobilnim telefonom ali številčno kodo. Inothermov hišni sistem INOSMART nudi celo vse 3 možnosti odklepanja naenkrat, obenem pa predstavlja eno najnaprednejših rešitev te vrste na tržišču.

Inotherm | Avtor: Inotherm Inotherm

Kaj pa barve in slog?

Imamo dobro in slabo novico. Začnimo kar s slabo: pri izbiri dizajna vam težko svetujemo, saj so si okusi preveč različni, da bi z gotovostjo lahko zadeli vaš slog in preference. A dobra novica je, da to lahko storite sami! Najboljša vrata na trgu so dandanes unikatna, povsem prilagojena vašim željam.

Dolenjski vratni velikan Inotherm na tem področju ne zaostaja za najnovejšimi evropskimi trendi, temveč jih narekuje. Podjetje namreč ponuja enega najbolj izpopolnjenih spletnih konfiguratorjev vhodnih vrat na trgu, ki z obilico izbir ustreže prav vsakemu okusu. V izbirniku je na voljo več kot 400 modelov vrat, ki jim lahko poljubno spremenite dimenzije, barvo, zasteklitev, ročaje, dodate pa jim lahko tudi obsvetlobe ali napredne sisteme odklepanja. Orodje je popolnoma preprosto za uporabo - z le nekaj kliki lahko prav vsak ustvari svoja sanjska vrata, nato pa v manj kot 24 urah pridobi informativno ponudbo.

Inotherm | Avtor: Inotherm Inotherm

Torej?

Kot smo zapisali uvodoma: izberite vrata, s katerimi boste var(č)ni danes, jutri in še veliko let. Takšna, ki ne popuščajo ne hladnemu zraku in ne vlomilcem, še manj pa zobu časa. Če želite kar najboljšo kombinacijo kakovosti, izolativnosti in trpežnosti, poskusite aluminijasta vhodna vrata. In če vas mikajo najnovejše rešitve, poskusite aluminijasta vhodna vrata Inotherm.