Uporabno
9817 ogledov

Izklop ogrevanja – za koliko se v hiši spusti temperatura?

BAUMIT Baumit
Dom je prostor, kjer se počutimo udobno in varno. In tudi lepo – zato nenehno kaj preurejamo, belimo, opremljamo itd. Koliko pa se ukvarjamo z udobjem, ki ga nudi zunanji del naše hiše? In koliko ta del vpliva na znesek na naši položnici?

Dobra toplotna izolacija je kot najbolj topel zimski plašč, ki ga oblečemo pri temperaturah, ki jih te dni že beležijo termometri.

Tudi vi sodite med 64 % tistih Slovencev, ki so v lanskem letu največ energije porabili za ogrevanje prostorov?

Če upoštevamo statistične podatke za leto 2021, potem je povsem na mestu, da se zamislimo nad tem, koliko porabimo in koliko plačamo za to. Ne glede na način, s katerim ogrevate vaš dom, zagotovo letos niste dobili nižjih položnic kot lani.

BAUMIT | Avtor: Baumit Baumit

V kakšni meri je toplota v stanovanju odvisna od fasade?

Če je vaša hiša ali blok dobro izoliran, potem poznate odgovor. Dobro izolirana hiša pomeni velik prihranek pri stroških ogrevanja ali hlajenja. Manj stroškov za energijo pa pomeni tudi manj izpustov CO2.

Še zdaleč pa kakovostni fasadni sistem ne zmanjša samo zneska na položnicah za ogrevanje, ampak zelo pomembno vpliva na kakovost bivanja in zdrav bivanjski prostor. Dobro počutje in zdrava bivalna klima sta namreč tisti dve lastnosti, ki hišo spremenita v dom.


5 prednosti dobrega fasadnega sistema

Notranja temperatura

Pozimi: Izolacija ščiti vašo hišo in ohranja toploto, ko je to potrebno – torej zdaj, ko se temperature že gibajo blizu 0 °C. Masivnimi zidovi shranjujejo energijo – toploto in jo vračajo nazaj v notranje prostore.

Poleti: Toplotna izolacija deluje kot ščit doma tudi v poletnem času – preprečuje namreč pregrevanje zidov, zato ostane zrak v notranjosti prijetno hladen.

BAUMIT | Avtor: Baumit Baumit
Gibanje zraka

Toplotna izolacija zagotavlja, da je pozimi stena topla, kar pa preprečuje neprijetne tokove zraka v prostoru zaradi konvekcije.

Zračna vlažnost

Dobra toplotna izolacija ima pozitiven učinek na vlažnost zraka v prostoru, s tem pa na uravnoteženo, zdravo notranjo klimo.

Nastanek plesni

Pravilna izolacija preprečuje nastanek toplotnih mostov. Ker ne pride do kondenzacije, je preprečen tudi razvoj plesni.

Varčevanje z energijo

Če sledite svoji porabi in spremljate stroške, ki jih imate mesečno zaradi ogrevanja, potem vas bo naslednja statistika razveselila – kdor ima namreč dober fasadni sistem, lahko svoje stroške zniža do kar 50 %.

BAUMIT | Avtor: Baumit Baumit

Izklop ogrevanja – za koliko se spusti temperatura v hiši?

Po mnenju kriznih strokovnjakov je čedalje bolj verjetneje, da bo v naslednjih petih letih prišlo do hudega izpada električnega omrežja – po celotni Evropi in za več dni. Za prekinitev ogrevanja pa niti ni nujno, da pride do izpada električnega omrežja, ampak jo lahko povzroči že tehnična napaka, ki se največkrat zgodi prav takrat, ko serviser ni dosegljiv.

V podjetju Baumit so v raziskovalnem centru Viva park simulirali dolgotrajen izpad električnega omrežja. Ekipa raziskovalcev je na 12 hišah analizirala, kakšne učinke ima 48-urna prekinitev ogrevanja na temperaturo zraka v prostoru.

IZKLOP OGREVANJA ZA 48 UR:

 ► temperatura v prostorih pred izklopom: 21 °C

 ► zunanja temperatura: 3 °C


Kaj se je dogajalo v hišah brez ogrevanja?

Čeprav so bile temperature v zimskih dneh simulacije razmeroma blage, je analiza takoj pokazala velike razlike med hišami. Najnižje temperature so izmerili v neizolirani hiši.

Temperatura prostorov se je z izhodiščnih 21 spustila pod 10 °C, temperatura zidov pa celo pod 8 °C.

Po vnovičnem vklopu talnega ogrevanja so neizolirane hiše potrebovale kar tri dni, da so se vrnile na izhodiščno temperaturo. V izoliranih hišah z masivnimi stenami pa so temperature prostorov po dveh dneh v povprečju znašale še vedno znosnih 17 °C. Tudi stene so se povprečno ohladile samo na 16 °C. V izoliranih montažnih hišah je bila temperatura prostorov in sten le še približno 14 °C in s tem daleč zunaj območja udobja, ki smo ga vajeni.

Razlike med izoliranimi in neizoliranimi hišami so očitne. Simulacija izpada električnega omrežja je pokazala, da naglo ohladitev notranjosti stavbe najbolje prepreči kombinacija toplotne izolacije in velike ogrevane mase, kar skupaj zagotovi znosne temperature vsaj za 48 ur.

BAUMIT | Avtor: Baumit Baumit

Lepa za sosede, izjemno funkcionalna za vas

Včasih so rekli, da moraš imeti lepo fasado za sosede. Kar je tudi prav, saj je zunanja podoba naše hiše še vedno prvi stik z njo. Po navadi najprej opazimo barvo, šele potem vse ostalo. Če se ne morete odločiti, katero barvo fasade bi izbrali, upoštevajte nasvet strokovnjaka iz Baumita: ''Barva naj izstopa, vendar na dober način. To pomeni, da navdih za barvni odtenek poiščite v vaši okolici in ga uskladite z arhitekturo vaše hiše.'' Za pomoč in svetovanje so vam za celovito podporo na voljo v Baumitu, kjer vam bodo pomagali tako pri izbiri kakovostnih proizvodov kot iskanju najboljše možnosti za vas (fasade, ometi, keramika, estrihi, beton, zunanja ureditev itd.). 

Najboljša je tista, ki je ni na položnicah

Poiščite svoj fasadni sistem Baumit in naredite nekaj dobrega zase ter za okolje. Ne glede na vrsto energije, ki jo uporabljate za ogrevanje, je namreč še vedno je najboljša energija tista, ki je ne porabite.