Uporabno
477 ogledov

Kako oddati stanovanje v najem bolj profitabilno?

Erasmus Home Erasmus Home
Imate prazno stanovanje in si želite dodatnega zaslužka? Na kaj vse morate pomisliti, če vas zanima, kako oddati stanovanje v najem?

Kako oddati stanovanje v najem, je vprašanje, ki pesti marsikaterega bodočega najemodajalca. Za začetek svetujemo, da preverite zakonodajo na tem področju - oddajo nepremičnine ureja Stanovanjski zakon (SZ-1). Vsak najemodajalec in najemnik morata skleniti najemno pogodbo, ki mora biti sklenjena v pisni obliki. 

Kaj so stroški najemodajalca in kaj najemnika?

Najemna pogodba mora določati višino najemnine, način in roke plačila najemnine, obseg stroškov, ki niso zajeti v najemnino, kot na primer stroški za elektriko, vodo, daljinsko ogrevanje stanovanja, ter skupne obratovalne stroške, med katere spadajo stroški za obratovanje skupnih delov stanovanjske stavbe. 

Pomembno je vedeti, katere stroške plača najemodajalec in katere najemnik. Najemodajalec krije stroške investicijskega vzdrževanja ter rezervni sklad, razen če v pogodbi ne določite drugače. Pogodba mora obsegati tudi časovno obdobje najema, lahko je sklenjena za določeno obdobje ali pa za nedoločen čas, obenem pa mora vsebovati tudi odpovedne razloge, opis nepremičnine, podatke lastnika in podobno. 

Ne pretiravajte z višino najemnine

Da je odgovor na vprašanje, kako oddati stanovanje v najem, lahko precej enostaven, boste izkusili tudi, če boste stanovanje oddali čisto in vzdrževano. Najemnik mora s stanovanjem delati skrbno, vaša naloga pa je, da ga vzdržujete. Višino najemnine izberite skrbno, naj ne bo oderuška. Poleg tega pa vam svetujemo, da stanovanje tudi zavarujete. 

Ne pozabite na davek

Ko pride do oddaje stanovanja, ne smete pozabiti na obveznost plačila davka. Kot vidite, vprašanje kako oddati stanovanje v najem prinaša tudi nekaj zakonodajnih obveznosti. V letošnjem letu je prišlo do dveh sprememb pri dohodku od najemnin, in sicer se je znižal odstotek normiranih odhodkov s 15% na 10 %, obenem pa se je znižala tudi davčna stopnja z 27,5% na 15%. Sprememba pa je tudi v tem, da bo vsak najemodajalec lahko odločil, da bo dohodek vštet v letni izračun dohodnine ali pa bo plačeval enkratni davek. 

Erasmus Home | Avtor: Erasmus Home Erasmus Home

Energetska izkaznica je obvezna od leta 2015

V poglavje kako oddati stanovanje v najem je treba vključiti tudi energetsko izkaznico, ki jo mora najemodajalec izročiti najemniku. Tako je določeno z zakonom, ki je v veljavi od leta 2015. Na tak način se namreč najemnik seznani z energetsko učinkovitostjo stavbe, ki jo izda neodvisni strokovnjak, ki ima veljavno licenco za njeno izdelavo. Če nameravati oddajati stanovanje za manj kot eno leto, potem energetska izkaznica ni potrebna.  

Prav tako ni več dovolj, da v oglas za stanovanje ali hišo zapišete, da je energetska izkaznica v izdelavi. Izkaznica mora biti po novem izdelana pred začetkom oglaševanja nepremičnine. 

Kako oddajati stanovanje celo leto?

Vse lepo in prav, če imate najemnika, ki ga zanima dolgoročni najem. Kaj pa, če imate nepremično v kakšnem od turističnih krajev? Kako oddati stanovanje v najem za krajši čas? Kako oddajati skozi celo leto, ne samo med top sezono? Če si želite rednega dohodka od nepremičnine, potem berite dalje.  

Pri oddaji stanovanja izven turistične sezone vam bo pomagala slovenska spletna platforma, ki je namenjena oddaji stanovanj, kot tudi sob in postelj, najemniki pa so študentje, ki pridejo v Slovenijo preko mednarodnega programa za izmenjavo študentov. 

Pomagala več kot stotim tujim študentom

Aljaž in Herman, ki sta zasnovala platformo Erasmus Home, sta idejo dobila potem, ko sta v zadnjih letih pomagala več kot stotim študentom pri nastanitvi in jim pomagala, da je bila njihova študentska izkušnja v Sloveniji res nepozabna. Pomagala pa sta tudi najemodajalcem, da so brez stresa oddali svojo nepremičnino. 

Erasmus Home | Avtor: Erasmus Home Erasmus Home

Oddajajte tudi v mrtvi sezoni

Prednost platforme Erasmus Home je v tem, da najemodajalcem omogoča višji in stabilnejši prihodek brez predhodnih stroškov. Z oddajo preko Erasmus Home vam bo uspelo oddajati nepremičnino tudi v mrtvi sezoni, kar vam bo prineslo dodaten zaslužek. 

Poleg tega boste svojim rednim gostom, ki najamejo vašo nepremičnino vsako poletje, dali možnost, da vas znova obiščejo, saj Erasmus študentje bivajo v tujini, tudi pri nas, običajno zgolj en semester. Časovno se njihovo bivanje ne prekriva z vrhom turistične sezone, torej v poletnih mesecih in septembru, saj se študijsko leto začne z oktobrom. 

Paleta študentov je res velika, saj prihajajo z več kot 100 univerz po celem svetu, kar pomeni, da bo vaša nepremičnina zagotovo zasedena ves čas. Zaradi varnostnih mehanizmov platforme pa bo tudi v varnih rokah. 

Kako oddati stanovanje v najem preko Erasmus Home?

Na kratko - oddali ga boste v zgolj 5 korakih. V prvem koraku izpolnite spletni obrazec, v katerega vključite čim več informacij o svoji nepremičnini, ki jo želite oddati, ter dodajte tudi slikovni material, s katerim jo boste čim bolj podrobno predstavili. 

Ta spletni obrazec bodo preverili pri Erasmus Home. Ko bo pregledan, vas bodo kontaktirali in se dogovorili za ogled nepremičnine, na katerem boste lahko povedali tudi svoje zahteve oziroma želje. Na tem obisku boste podpisali tudi pogodbo o sodelovanju, ki bo poleg posredovanih podatkov in slikovnega gradiva osnova za objavo nepremičnine na platformi Erasmus Home in njihovih socialnih omrežjih. Objava z vašo nepremičnino bo opremljena s ceno, ki zajema celotne mesečne stroške za čas kratkoročnega najema. 

Erasmus Home | Avtor: Erasmus Home Erasmus Home

Ko študent plača, plačate šele vi

Potem pa sledi čakanje na povpraševanje po vaši nepremičnini. Ko platforma prejme povpraševanje, vas obvestijo o tem. Če imate posebne zahteve oziroma želje, jih bodo predali študentom še pred dogovorom. Izvedeli boste tudi, kdo se zanima za vašo nepremičnino. Če se tako vi kot študent oziroma študentje strinjajo za naslednji korak, boste sklenili pogodbo, istočasno pa se bodo poravnale tudi vse predhodne finančne obveznosti do vas - vse od depozita, varščine in/ali predhodnega plačila deleža najemnine. In še ena velika razlika v primerjavi z ostalimi podobnimi platformami je - tu plačate stroške Erasmus Home šele, ko prejmete plačilo s strani najemojemalcev. 

Ko postane oddaja stanovanja popolnoma ne stresna

Na tak način boste precej bolj mirno oddajali stanovanje, poleg tega pa se vam ne bo treba ukvarjati z nenehnimi klici in s pojasnjevanjem, kaj vse lahko najemnik pričakuje od stanovanja. Vi boste lahko znova uživali v stvareh, ki vas osrečujejo, stanovanje pa vam prinašalo še več zaslužka. Kot lahko vidite, je odgovor na vprašanje, kako oddati stanovanje v najem, res enostaven s platformo Erasmus Home.