Uporabno
206 ogledov

Kako odpraviti sindrom kubitalnega kanala?

klinika Medicofit, fizioterapija, zdravje Medicofit
So se pojavile bolečine v komolcu, ki jih spremlja neprijetno mravljinčenje v podlahti? Morda imate sindrom kubitalnega kanala, ki prizadene živec v poteku čez ozki kanal komolca.

Sindrom kubitalnega kanala je utesnitvena nevropatija, kjer pride do stiskanja ulnarnega živca. Ulnarni živec je pomemben živec, ki poteka od vratu do konca roke, nadzoruje mišice ter omogoča občutek v podlahti in prstih. Ko je ta živec razdražen ali stisnjen, se lahko pojavijo neprijetni simptomi – pekoče bolečine.

Gre za relativno pogosto težavo, ki zahteva pravočasno diagnozo in ustrezno zdravljenje. V nadaljevanju vam bomo predstavili ključne vidike sindroma kubitalnega kanala, vključno s simptomi, diagnozo in učinkovitostjo fizioterapevtskega zdravljenja.

Fizioterapija se je izkazala kot učinkovita metoda za obvladovanje tega sindroma, saj pomaga krepiti mišice, izboljšati gibljivost komolca ter zmanjšati nelagodje. Kako poteka zdravljenje v kliniki Medicofit, vam predstavljamo v nadaljevanju.        

medicofit, komolec, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Kaj je sindrom kubitalnega kanala?

Sindrom kubitalnega kanala je medicinski pojem, ki opisuje utesnitev ali pritisk na ulnarni živec v kubitalnem kanalu. 

Kubitalni kanal je ozek prostor na notranji strani komolca, kjer se nahaja ulnarni živec - odgovoren za motorično in senzorično inervacijo v malem prstu, delu prstanca ter povezane kože na dlani in hrbtni strani roke. 

Ko pride do stiskanja tega živca, se lahko pojavijo različni simptomi, kot je pekoča bolečina, šibkost, otrplost ali mravljinčenje, ki sega vse do konca prstov. 

Pogosto se ti simptomi poslabšajo, ko je komolec dlje časa upognjen ali stisnjen. Vzroki sindroma vključujejo ponavljajoče se gibe komolca, dolgotrajno upogibanje komolca, poškodbe ali anatomsko predispozicijo – številni ljudje imajo že po naravi ožji kubitalni kanal.

Kakšne težave povzroča utesnitev ulnarnega živca? 

Med glavnimi znaki tega sindroma so bolečine v komolcu, ki se tipično širijo po roki navzdol, ter mravljinčenje, otrplost in šibkost v podlahti, roki ter prstih.

Poleg tega se lahko pojavijo težave s funkcijo roke in dlani, oslabelost mišic ter težave pri prijemanju ali dvigovanju predmetov. Izguba občutka za dotik v mezincu in prstancu je še en značilen znak tega stanja.

Redno izvajane terapevtske vaje lahko pomagajo izboljšati simptome sindroma kubitalnega kanala, povečajo funkcionalnost roke in preprečijo nadaljnje poslabšanje. Če opažate težave ali doživljate navedene simptome, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za fizioterapijo.

klinika Medicofit, fizioterapija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako postavimo diagnozo? 

Diagnostični pregled pri sumu na sindrom kubitalnega kanala vključuje pregled komolca in podlakti, preverjanje stabilnosti živca ter izključitev morebitne kompresije v vratu. 

Postopek vključuje tudi Tinelov test, preverjanje prožnosti ulnarnega živca, senzorični pregled in oceno mišične moči roke.

V primeru potrebe po dodatnih informacijah ste lahko napoteni na elektromiografijo (EMG), poseben postopek za oceno električne aktivnosti mišic, povezanih z delovanjem ulnarnega živca. EMG pomaga določiti stopnjo poškodbe živčevja in usmerja pristop k zdravljenju.

Zgodnje odkrivanje in pravilno zdravljenje sta ključna za izboljšanje stanja bolnika. V večini primerov se zdravljenje prične s konservativnimi metodami, kot so fizioterapija in kineziologija. Če fizioterapevtske metode ne prinesejo zadostnega izboljšanja, se lahko izvede operativni poseg, ki mu sledi dolgotrajna fizioterapevtska rehabilitacija.

Celostno zdravljenje sindroma kubitalnega kanala v kliniki Medicofit

Sindrom kubitalnega kanala je kompleksno stanje, ki zahteva strokovno obravnavo. V kliniki Medicofit verjamemo v individualni pristop, ki temelji na najsodobnejših metodah in znanstvenih spoznanjih. 

Od diagnostike do rehabilitacije, naši strokovnjaki se posvečajo vsaki fazi zdravljenja, z namenom zagotavljanja optimalnih rezultatov za naše paciente.

Akutna fizioterapija                 

Akutna fizioterapija pri sindromu kubitalnega kanala v kliniki Medicofit predstavlja prilagojeno in celostno terapevtsko obravnavo, ki ima ključno vlogo pri obvladovanju simptomov ter spodbujanju celjenja. 

Na začetku pacientom priporočamo nočno imobilizacijo komolca, ki je oblikovana tako, da zmanjša pritisk na ulnarni živec in prepreči poslabšanje stanja. Opornica pomaga pri preprečevanju napredovanja disfunkcije živca.

Manualna terapija, ki obsega sklepno mobilizacijo, mobilizacijo živcev in mehkih tkiv, je usmerjena v zmanjšanje pritiska v kubitalnem kanalu, kar uspešno olajša simptome in izboljša gibljivost komolca.

Fizioterapevtske vaje so prilagojene posameznikovim potrebam in se izvajajo znotraj območja udobja ter tolerance. Poleg tega se izvajajo posebne vaje za izboljšanje drsenja živca, ki spodbujajo pretok krvi in omogočajo nežno raztezanje.

V kliniki Medicofit se poslužujejo tudi instrumentalnih terapij, kot so terapija z laserjem, elektrostimulacijska terapija HiTop in TECAR terapija. Napredne terapije spodbujajo prekrvavitev, vplivajo na signalne poti bolečine ter spodbujajo celično regeneracijo poškodovanega živca, kar pripomore k zmanjšanju vnetja, lajšanju bolečin in pospeševanju celjenja.

klinika Medicofit, fizioterapija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Postakutna kineziologija

V naslednji fazi rehabilitacije, strokovnjaki kineziologije poskrbijo za povratek k polne funkcije komolca. Poseben kineziološki program vadbe je zasnovan za obnovo mišične moči in gibljivosti v komolcu, pri čemer se osredotočamo na krepitev mišic nadlahti in podlakti.

Strokovno vodeni treningi so bistveni za odpravo morebitnih neenakosti v mišični moči ter izboljšanje gibljivosti komolca. Vaje so prilagojene glede na individualno stanje in napredek posameznika, vključujejo pa tudi specifične vaje za krepitev mišic, ki so morda atrofirale zaradi zaščitnega položaja roke.

Ko dosežemo zadovoljiv napredek, se osredotočimo na krepitev celotne roke, ramenskega obroča ter izvajamo vaje za pravilno telesno držo. Pravilna telesna drža je pri utesnitvah  v roki izredno pomembna, saj lahko nepravilna drža prispeva k nastanku simptomov sindroma kubitalnega kanala. 

klinika Medicofit, fizioterapija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Preventivna kineziologija

Če ste že doživeli težave s sindromom kubitalnega kanala, se zavedate, kako pomembno je skrbeti za zdravje komolčnega sklepa. Ponovitev simptomov poveča tveganje za potrebo po operativnem posegu, zato smo v kliniki Medicofit ustvarili poseben preventivni program, ki je namenjen ohranjanju optimalnega funkcijskega stanja vašega komolca.

Naš specializiran program se osredotoča na krepitvene vaje, izboljšanje gibljivosti ter preprečevanje morebitnih ponovitev bolečin. 

V kliniki Medicofit vam nudimo strokovno podporo na poti do optimalnega zdravja komolčnega sklepa, saj je vaše dobro počutje naša absolutna prioriteta.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


Viri in literatura
Chauhan, M., Anand, P., & M Das, J. (2023). Cubital Tunnel Syndrome. In StatPearls. StatPearls Publishing.
Rashid G, Tora M S, Di L, et al. (April 25, 2019) Case Series: A Minimally Invasive Tunneling Approach for Cubital Tunnel Syndrome. Cureus 11(4): e4540. doi:10.7759/cureus.4540
Cubital Tunnel Syndrome : https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21997-cubital-tunnel-syndrome 
Wolny T, Fernández-de-Las Peñas C, Buczek T, Domin M, Granek A, Linek P. The Effects of Physiotherapy in the Treatment of Cubital Tunnel Syndrome: A Systematic Review. J Clin Med. 2022 Jul 21;11(14):4247. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9318553/ 
Burahee, A. S., Sanders, A. D., Shirley, C., & Power, D. M. (2021). Cubital tunnel syndrome. EFORT open reviews, 6(9), 743–750. https://doi.org/10.1302/2058-5241.6.200129 
Andrews, K., Rowland, A., Pranjal, A., & Ebraheim, N. (2018). Cubital tunnel syndrome: Anatomy, clinical presentation, and management. Journal of orthopaedics, 15(3), 832–836. https://doi.org/10.1016/j.jor.2018.08.010 
Kooner, S., Cinats, D., Kwong, C., Matthewson, G., & Dhaliwal, G. (2019). Conservative treatment of cubital tunnel syndrome: A systematic review. Orthopedic reviews, 11(2), 7955. https://doi.org/10.4081/or.2019.7955