Uporabno
756 ogledov

Kakšen je pravi sanjski umivalnik?

Kopalnica Unsplash
Pravilna izbira je ključna, da bo vaša kopalnica praktična, sodobna in seveda lepa.

Umivalnik je obvezen, a obenem zlahka najbolj zahteven in tvegan element kopalnice. Je kos opreme, ki ga uporabljamo iz dneva v dan. S svojo vsestransko prisotnostjo in rabo v bivališču je pomembno, da izpolnjuje več zahtev hkrati: mora biti uporaben, trpežen, priročen in estetsko dopolnjevati kopalniški prostor. Slednje sploh ni preprosto dandanes, ko se umivalniki, ki se zlijejo s prostorom, že prevešajo v zamirajoč trend. Kako lahko torej s pravo izbiro brezčasnega umivalnika 'ujamete' vsak trend in popestrite svojo kopalnico?

Punkufer | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si
Okrogel keramičen umivalnik

Vrste umivalnikov - kakšen umivalnik je pravi?

Umivalnike razlikujemo po materialih, oblikah in montažnih možnostih. S pestrostjo sodobne izbire kopalniških umivalnikov imamo lahko hitro težave pri izbiranju med številnimi različnimi modeli in izdelovalci. Pojdimo torej po vrsti; materiali umivalnikov se vrstijo od klasične keramike, naravnega kamna in nerjavnega jekla do stekla in celo lesa. Med naštetimi je bila še do nedavnega najbolj priljubljena keramika s svojim trajnim sijajem, odpornostjo in belino, v zadnjem desetletju pa jo vse pogosteje zamenjajo kovinski umivalniki ali umivalniki iz umetnega kamna.

Materialu po različnih kategorizacijah umivalnikov sledi oblika. Umivalnik je lahko okrogel oz. ovalen, kvadraten oz. pravokoten, trikoten (to večinoma velja za kotne umivalnike) in nepravilnih oblik (trapezaste, asimetrične ali naravne oblike). Najbolj poznamo ovalne, okrogle in kvadratne umivalnike. Druge, bolj nepravilne oblike, običajno pomenijo, da bo umivalnik t. i. 'statement' kos kopalniške opreme. Unikatni umivalniki v obliki kaplje, ozki pravokotni umivalniki, valoviti leseni umivalniki in umivalniki podobno izstopajoče oblike bodo nemudoma pritegnili pogled in v večini primerov zapolnili celoten prostor s svojo posebnostjo.

Punkufer | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si
Razkošen umivalnik

Tretje, a ne najmanj pomembno: po načinu montaže ločimo stenske, vgradne in nadpultne umivalnike. Kombinacija prave oblike korita in načina montaže lahko pomeni razliko med veliko prihranjenega prostora in občutkom utesnjenosti, med udobno zapolnitvijo prostora in obremenjujočo estetiko. Z vgradnjo umivalnika v ploščo kopalniške omarice (vgradni umivalniki) denimo pridobite dodatno odlagalno površino, prihranite na prostoru in ohranite preprosto površino, povsem enostavno za čiščenje. Nadpultni umivalniki najbolj ustrezajo višjim članom gospodinjstva oziroma vsem, ki so občutljivi na odbijanja vode v vse smeri. Stenski umivalniki so ena najbolj klasičnih oblik; so kakor vgradni umivalniki brez pulta in omaric; to zagotavlja popolno prilagodljivost za vsak kopalniški videz in postavitev.

Na kaj je treba biti pozoren?

Nakup umivalnika ni mačji kašelj. Od podobe obstoječega prostora do potreb članov gospodinjstva; obstaja veliko faktorjev, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri pravega umivalnika za vaš dom. Zagotovo mora biti med glavnimi prioritetami prijetna in enostavna uporaba, kar pomeni preprosto čiščenje, enostaven dostop do vode in praktično ter uporabno obliko, ki ščiti pred pljuski vode/odbijanju vodnega curka. To vam zlahka prihrani obilo časa in truda, za kar boste hvaležni vsak dan.


Kot drugo upoštevajmo trajnost; ali je umivalnik trpežen in izdelan za dolgotrajno rabo. S pravilno rabo in rednim vzdrževanjem vam lahko kopalniški umivalnik služi vse življenje. Za to je dobro upoštevati predispozicije vsakega materiala, a tudi kakovost izdelave umivalnika.

Tretja stvar, ki si jo je vredno zamisliti pred nakupom umivalnika, je kopalniška armatura; če posodo in armaturo umivalnika kupujete ločeno, bodite pozorni na premer odprtin za odtok in pipo! Tudi barvno usklajevanje je lahko silno zahtevno ob ločenem nakupovanju, zato je najbolje, da oboje kupite vsaj pri istem trgovcu.

Četrto merilo je videz kopalnice ali stranišča; barve, kapaciteta prostora in umestitev v prostor (tu se odločimo o montažni opciji) so ključni pri izbiri uporabnega umivalnika za več generacij.

Zadnje, peto merilo, pa je namembnost; pri nakupu umivalnika nujno upoštevajte, komu in za kakšno uporabo je umivalnik namenjen, kako visok je lahko rob, kako dostopen mora biti curek vode in druga vprašanja, povezana z dostopnostjo umivalnika za vsakega člana gospodinjstva.

punkufer | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si
Kopalniški umivalnik s pipo in potisnim odtokom

Materiali

Materiali vseh vrst in oblik krasijo trgovine s kopalniškimi umivalniki. Naraven kamen, keramika, nerjaveče jeklo, steklo ali celo les zagotovo pritegnejo pogled, četudi so veliko bolj dostopni kot nekoč. Povečini ohranjajo tudi visoko ceno, ki je posledica redkosti in zahtevnosti izdelave tovrstnih umivalnikov, ki so pogosto tudi ročno izdelani. Med njimi je navadno najdražji naraven kamen, katerega cena se lahko v prihodnje še povzpne, zato pa so tovrstni umivalniki prilagojeni redni rabi, so bolj trpežni in trajnostni, kar pomeni, da se lahko dediščina takšnega umivalnika s pravilnim vzdrževanjem prenaša še v naslednje generacije. Keramika sodi med cenejše materiale (poleg jekla) in predstavlja večino domačih umivalnikov. Je trpežna in klasična, a v daljšem času uporabe nekoliko dovzetna za izgubo sijaja. Leseni umivalniki razumljivo vzbujajo številne dvome, a je neprepustnost za vodo običajno popolnoma zagotovljena s premazom ali prelivom iz akrilne smole (epoksi). Stekleni umivalniki bi v kuhinji nedvomno povzročali več preglavic, v kopalnici, kjer ne pride do odlaganja posod in drugih materialov v korito, pa lahko s svojo enkratnostjo predstavlja srčiko prostora. Materiali so velikokrat lahko tudi premazani na način, ki posnema nek drug material, zato je tu pomembno preveriti predvsem kakovost konstrukcije in oblike umivalnika, nato pa po želji izbirati med barvnimi različicami vam ustreznih modelov umivalnikov.

Kaj pa pravijo sodobni trendi?

Trendi v notranji opremi niso nikakršna hitra moda. Čeprav se trendovske barve in tematike v bivalnih prostorih menjavajo tudi že na nekaj mesecev, nekatera estetska pravila (ustrezno kombiniranje barv, prostorska razporeditev, umestitev umivalnika, število umivalnikov na člane gospodinjstva) ostajajo.

Punkufer | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si
Umivalnik z odprtino za pipo

V letu 2022 so zaenkrat prevladovale zemeljske, naravne, prizemljene barve matere narave. Hit leta so prav tako naravni materiali ali materiali naravnega videza z živahnimi dodatki. Kopalnici v zamolklih rjavih, sivih ali peščenih barvah se izvrstno prilega denimo zlat, srebrn ali živobarven umivalnik. Izberite peščeno barvo umivalnika v pusti beli kopalnici, ali pa morda živahno svetlo zelenega za kontrast temnim stenskim ploščicam. Tako imenovani 'statement' kosi prepričajo še najstrožje notranje oblikovalce. Poseben, unikaten element bo poživil kopalnico, vanjo vnesel svežino in ravno pravšnjo mero živahnosti, medtem ko bodo zamolkle barve poskrbele za umiritev in sprostitveno vzdušje. Pazljivo, saj je kombinacija eksotičnega materiala z izstopajočo barvo in vpadljivo armaturo lahko preveč obremenjujoča za relativno majhen in skromen prostor, kakršna je kopalnica.

Punkufer | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si
Stenski umivalnik