Uporabno
433 ogledov

Korenčkova torta

korenčkova torta Profimedia
Okusna jesenska torta, ki se je ne boste naveličali.

Sestavine

Za biskvit

  • 300 g moke
  • 100 g orehov ali pekan orehov
  • 60 g rozin
  • 2 žličk. pecilnega praška
  • 1 žličk. sode bikarbone
  • 1 1/2 žličk. cimeta
  • 1 žličk. mletega ingverja
  • 1/4 žličk. muškatnega oreščka
  • 1/4 žličk. mletih klinčkov
  • 1/2 žličk. soli
  • 210 ml olja
  • 4 jajca (sobne temperature)
  • 300 g rjavega sladkorja
  • 100 g belega sladkorja
  • 125 g jabolčne čežane
  • 1 žličk. vaniljinega ekstrakta
  • 300 g naribanega korenja

Za nadev

  • 225 g kremnega sira (Filadelfija)
  • 80 ml smetane za stepanje
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 1 žličk. vaniljinega ekstrakta

Navodila

  1. Pečico segrejemo na 180°C. Dva okrogla pekača za torto s premerom 23 cm namastimo in obložimo s peki papirjem.
  2. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in začimbe.
  3. V drugi posodi zmešamo olje, sladkorja in vaniljo. Počasi dodajamo jajca. Mešamo, dokler ne nastane homogena zmes.
  4. Na roke počasi in previdno zmešamo mokre in suhe sestavine. Mešamo, dokler v zmesi ni grudic. Nato vmešamo še korenje, orehe in rozine (orehe in rozine lahko izpustimo).
  5. Maso razdelimo med oba pekača za torto. Pečemo 35-45 minut, dokler ni pečeno. Vzamemo biskvite iz pečice in pustimo, da se 15 minut hladijo v pekačih, nato jih vzamemo iz pekačev in pustimo, da se ohladijo do konca (za dekoracijo torte, mora biti biskvit popolnoma ohlajen).
  6. V posodi zmešamo kremni sir in sladkor v prahu. Dodamo smetano in vaniljo ter stepamo, dokler ne nastane homogena, puhasta mešanica. Mešanico pokrijemo in damo v hladilnik, dokler se biskvit ne ohladi.
  7. Na tortno podlago damo prvi biskvit, ga premažemo z delom kreme in nanjo postavimo drugi biskvit. S preostankom kreme premažemo celo torto. Po želji lahko torto okrasimo s kremo in orehi.