Uporabno
47 ogledov

Lego kocke za mlajše od 99 let

Enaa Enaa
Na kaj pomislite, ko slišite LEGO? Na animirane filme z nepozabnimi filmskimi junaki? Na nostalgično sestavljanje kock iz svojih otroških dni? Ali na čudovite LEGO komplete za odrasle?

LEGO kocke še zdaleč niso igrača le za otroke, saj jih obožujejo tudi odrasli po vsem svetu – namenjene so vsem, mlajšim od 99 let.

Zgodovina legendarnih LEGO kock

Kako se je vse skupaj začelo in kaj je privedlo do današnjega uspeha LEGO? Mož, zaslužen za to, da imamo danes LEGO kocke, je mizar Ole Kirk Kristiansen, ki je v 30. letih prejšnjega stoletja začel izdelovati lesene igrače na Danskem. Tega posla se je lotil zato, da bi lahko poskrbel za svoje štiri sinove po smrti njihove matere. Izdeloval je visokokakovostne igrače in bil znan po svojem čutu za detajl.

Ko prodaja igrač ni ravno cvetela, je Ole menil, da bi lahko s privlačnim imenom podjetja privabil več kupcev. Leta 1936 je združil danski besedi »leg« in »godt«, kar pomeni »dobro se igraj« – in nastala je danes svetovno znana skovanka LEGO. Še več, kasneje se je izkazalo, da beseda »lego« v latinščini pomeni »sestavil sem«. Kakšno zabavno naključje!

Nekaj ​​let po izbiri tega posrečenega imena se je Ole odločil razširiti ponudbo LEGO. Kupil je stroj za oblikovanje plastike in leta 1949 je LEGO ustvaril prve plastične kocke, ki pa so se nekoliko razlikovale od današnjih.

Enaa | Avtor: Enaa Enaa

Kako je LEGO postal tako popularen?

Zasluge za to gredo Olejevemu sinu Godtfredu. Leta 1954 ga je navdihnil pogovor z moškim, ki se je pritoževal, da sodobne igrače nimajo sistemov ali struktur. Leto pozneje je luč sveta ugledal »LEGO System in Play«, ki je nekakšen mestni igralni komplet s cestami, avtomobilčki in kockami za gradnjo hiš. Otroci so kmalu začeli uporabljati te kocke, s katerimi so lahko gradili vse, kar jim je padlo na pamet, LEGO pa se je osredotočil na razvoj svojega konstrukcijskega sistema. Iz njega so nastale kocke, ki se proizvajajo še danes.

LEGO je v zadnjih 90 letih prehodil dolgo pot – od majhne mizarske delavnice do sodobnega globalnega podjetja, ki je danes eden največjih proizvajalcev igrač na svetu. LEGO kocke so bile kar dvakrat imenovane za »igračo stoletja«. Izdelki LEGO so se skozi leta razvijali, vendar njihov temelj vselej ostaja tradicionalna LEGO kocka. Čar LEGO kock je v tem, da v nas sproščajo ustvarjalnost in nam omogočajo, da ustvarimo vse, kar želimo, ter se pri tem neizmerno zabavamo.

Kompleti LEGO za vse starosti – od LEGO Duplo do LEGO za 18+

Izbira LEGO kompletov je velika, kompleti pa so razporejeni po različnih temah. Med tematskimi svetovi, ki so še posebej primerni za otroke, sta denimo LEGO Creator in LEGO City. Pred nakupom LEGO kompleta preverimo starostno priporočilo, saj je vsak LEGO set primeren za točno določeno starost.

Zabava z LEGO kockami se lahko začne že pri 1,5 leta – malčkom te starosti so namenjene Duplo LEGO kocke. Te kocke so dvakrat večje od običajnih LEGO kock, zato jih ni mogoče pogoltniti. Še ena prednost je ta, da jih malčki lažje sestavljajo in se z njimi igrajo. Gradbeni sklopi niso zahtevni, zato je igra otrokom prijazna. Z velikimi kockami LEGO Duplo malčki razvijajo svoje motorične sposobnosti. Kompleti LEGO Duplo so sestavljeni iz zgolj nekaj kosov, zato se hitro sestavijo, medtem ko so kompleti iz običajnih LEGO kock bolj zapleteni.

Za otroke od 4. leta dalje je primerna tema LEGO City and Friends, nadalje pa so na voljo LEGO kompleti za starejše otroke in najstnike – npr. LEGO Technic ali gradbeni kompleti iz sage Star Wars.

Obstajajo tudi LEGO paketi, primerni samo za starejše od 18 let. Ti vrhunski kompleti, zasnovani posebej za odrasle, so namenjeni kakovostnemu preživljanju prostega časa. Na voljo so različne teme – od svetovnih čudes do filmske čarovnije, raziskovanja vesolja, ikon pop kulture, luksuznih avtomobilov in arhitekturnih mojstrovin.

Najboljši izbor različnih paketov LEGO kock, med njimi tudi poceni LEGO kocke, najdete v spletni trgovini EnaA. Čas je za popoln odklop in sprostitev ob ustvarjanju veličastnih LEGO mojstrovin!

Enaa | Avtor: Enaa Enaa

LEGO risanke in filmski junaki

Ste si že ogledali animirane filme iz LEGO kock? Gre za hibridne filme, ki uporabljajo računalniško ustvarjeno animacijo resničnih LEGO elementov v fotorealistični tehiki stop-motion.

Prvi film The LEGO movie iz leta 2014 je dosegel tako velik uspeh, da je privedel do izdaje dveh licenčnih videoiger in dveh filmov The Lego Batman Movie in The Lego Ninjago Movie (oba 2017). Istega leta je sledila še animirana televizijska serija Unikitty!, leta 2019 pa nadaljevanje originalnega filma z naslovom The Lego Movie 2: The Second Part. V filmih nastopa nepozaben junak Emmet Joseph Brickowski, ki je po poklicu gradbeni delavec.

Kaj je tako posebnega pri teh filmih? Ustvarjalci so posebno pozornost namenili zagotavljanju, da LEGO svet v filmu odseva dinamiko in videz pravih LEGO kock. Dele LEGO kock so pregledali pod mikroskopom, da bi bolje razumeli, kako se sčasoma obrabljajo. Eksperimentirali so celo z različnimi stopnjami prahu in umazanije na površinah ter dodali nepopolnosti, kot so majhne vrzeli med opekami. Naravnost občudovanja vredno!