Uporabno
1643 ogledov

Opravite z odpadki in slabim vonjem kar na kuhinjskem pultu. Preprosto in učinkovito!

Imate doma rastline, ki jih gnojite in zalivate z dragimi organskimi pripravki, biološke odpadke pa odlagate v koš za smeti in odnašate ven, hkrati vas moti neprijeten vonj zaradi njihovega razpadanja? Bi radi to spremenili? Obstaja lična, preprosta, učinkovita in do okolja prijazna rešitev za vse našteto.

Zagotovo ste eni od tistih, ki imate doma vsaj nekaj sobnih rastlin, še bolj verjetno pa je, da ste na kuhinjski pult postavili lončke z dišavnicami, v lonce in balkonska korita ali celo v manjšo visoko gredo v atriju pred hišo ali stanovanjem pa posadili nekaj zelenjave, da je ta vedno pri roki. Predvsem pa, da veste, kaj jeste. 

Za rastline kupujete drage organske pripravke

Rastline morate negovati, zalivati in gnojiti, če želite, da bodo uspevale in bo pridelek zdrav. Ker ste po duši in prepričanju zagotovo ekolog in se zavedate pomena naravnega in do okolja prijaznega, in ker želite zase in za svoje najbližje le najboljše, boste tudi rastlinam privoščili organska gnojila in druge organske dodatke za nego. 

Ste kdaj pomislili, koliko časa, ki ga v resnici nimate, ker ste zaposleni in živite hiter ritem življenja, vam vzamejo nakupi dodatkov za rastline? In koliko denarja zapravite za to? Bi svoje rastline s kakovostnim organskim gnojilom lahko oskrbeli tudi kako drugače? Namreč, medtem ko organska gnojila kupujete, ta lahko nastajajo v vašem domu. Iz organskih odpadkov, ki se jim kljub še tako skrbnem ravnanju s hrano, ne morete v celoti izogniti. Bi radi rešili še eno od nevšečnosti, ki se pojavlja v vašem domu. Neprijetni vonj po gnilem zaradi gnitja organskih odpadkov.

 | Avtor:

Vas moti neprijeten vonj zaradi gnitja organskih odpadkov?

Te zdaj odlagate v poseben zabojnik, ko je ta poln, pa odnesete v rjavega, ki stoji pred blokom ali hišo. Kaj pa, če se polni počasi, ali pa ste ga pozabili izprazniti? Organski odpadki v njem začnejo gniti, namesto da bi zgolj razpadali. Rezultat? Neskončno neprijeten in moteč vonj, ki se širi po vašem domu. Temu se ne da izogniti niti, če ste se namesto za zabojnik odločili za klasični hišni kompostnik. V njem potekajo dolgotrajni procesi razpadanja organskih odpadkov, del katerega je lahko tudi gnitje, da insektov, ki jih to privablja, niti ne omenjamo. In smo spet pri neprijetnem vonju. Precejšnja nadloga, ki je v svojem domu ne želi nihče. 

Rešitev sta kompostnika naslednje generacije

Obstaja odlična rešitev, s katero poskrbite za odlaganje odpadkov, preprečite neprijeten vonj v stanovanju, in kar je najboljše, pridelate svoje organsko gnojilo za vaše rastline. To sta Bokashi Organko 2 in Bokashi Organko 2 Ocean. Ju še ne poznate?

Oba imata enako nalogo in oba sta učinkovita pomočnika pri predelavi gospodinjskih organskih odpadkov. Oba sta izdelana iz reciklirane plastike, te je kar 98 odstotkov. Obstaja pa razlika v videzu in predvsem v tem, da pri Bokashi Organku 2 Ocean kar 30 odstotkov recikliranega materiala predstavljajo ribiške mreže, s katerimi so zelo onesnažena morja in oceani. Z njegovo izbiro pripomorete k njihovemu očiščenju, saj podjetje Plastika Skaza, ki je razvilo oba kompostnika, od vsakega prodanega kosa za to donira dva evra.

 | Avtor:
Tako lična, da ju boste želeli postaviti na kuhinjski pult

Bokashi Organko je kuhinjski kompostnik naslednje generacije, v katerem preprosto in predvsem brez neprijetnih vonjav organske odpadke predelate v kakovosten kompost in fermentacijsko tekočino. V posodi, ki je oblikovalsko dovršena tako, da jo boste z veseljem postavili na kuhinjski pult, organski odpadki ne gnijejo, niti ne razpadajo tako, kot v klasičnih kompostnikih. 

Namesto gnitja fermentacija brez neprijetnega vonja

Za to poskrbi poseben posip, ki vsebuje učinkovite mikroorganizme, ti pa preprečujejo gnitje med procesom kompostiranja. Bakterije med procesom razpadanja organskih snovi proizvajajo mlečno kislino, ki zniža pH in posledično zavira rast nekaterih patogenih mikroorganizmov. V kompostniku Bokashi Organko poteka fermentacija, ki ne oddaja neprijetnega vonja, kot ga oddaja navadno kompostiranje, prav tako pa z dodanimi mikroorganizmi preprečimo gnitje in privabljanje insektov. 

 | Avtor:

In še nekaj je pomembno. V nasprotju s tradicionalnimi metodami je kompostiranje v Bokashi Organku  prijaznejše do narave in okolice. Mikroorganizmi v posipu namreč preprečujejo nastanek amonijaka, namesto tega pa nastanejo aminokisline, ki jih rastline neposredno absorbirajo. Tako porabijo manj energije za rast  in jo uporabijo za boljšo kakovost pridelkov. Po fermentaciji s posipom je proizveden kompost bogat tudi s polisaharidi, ki rastlinam služijo kot zaloga energije in oporna snov. 

Kompost za gnojenje, fermentacijska tekočina za zalivanje in čiste odtoke 

Med fermentacijo v kompostniku Bokashi Organku nastaja tudi fermentacijska tekočina, ki jo iz posode  redno odlivate. Pri dnu posode je nameščena pipica, ki jo preprosto odvijete in tekočino brez kakršne koli umazanije prelijete v kozarec, vrč ali drugo posodo. Fermentacijsko tekočino razredčeno z vodo uporabite za zalivanje rastlin, nerazredčena pa je odlično sredstvo za čiščenje odtokov.  

 | Avtor:
Hkrati v  Bokashi Organku nastaja fermentirana masa, ki je osnova za kompost. To lahko zakopljete v lonec z zemljo in pustite stati dva do tri mesece, kjer se dvakrat hitreje kot v klasičnem kompostniku spremeni v odličen organski kompost, s katerim pognojite vaše rastline.

Učinkovita rešitev 3 v 1

Z Bokashi Organkom tako zelo preprosto poskrbite za tri stvari hkrati, za popolno predelavo gospodinjskih kuhinjskih odpadkov, kompost za gnojenje in fermentacijsko tekočino za zalivanje rastlin in čiščenje odtokov. Za povrh pa se znebite še neprijetnega vonja, ki ga povzroča razpad organskih odpadkov v klasičnih posodah za odpadke ali kompostnikih. 

Se vam zdi, da je vse skupaj morda zapleteno? Nikakor. 

Tudi tisti, ki ste zelo zaposleni in imate malo časa, boste hitro ugotovili, kako preprosto je vse skupaj. Namesto, da organske odpadke odložite v koš, jih boste odložili v Bokashi Organko in le posuli s posipom. Ko bo nastala fermentacijska tekočino, jo boste preprosto prek priročnega odtoka odlili in z njo zalili rastline. Kompost pa bo pripravljen čez dva do tri mesece, kar je precej hitreje kot v klasičnem kompostniku. 

Več o Bokashi Organko 2 in Bokashi Organko 2 Ocean najdete na spletni strani podjetja Plastika Skaza.