Uporabno
297 ogledov

Plantarni fasciitis – kako obvladati bolečino v peti?

Medicofit Medicofit
Ste kdaj občutili oster pekoč občutek v spodnjem delu pete, zlasti zjutraj ob prvem koraku? Ali se morda bojite daljše hoje zaradi bolečin v stopalu? Morda ste že slišali za plantarni fasciitis, a ne veste točno, kaj to pomeni in kako se z njim soočiti?

Plantarni fasciitis je ena najpogostejših težav s stopali in običajno se kaže v obliki bolečine v peti, zlasti ob prvem koraku zjutraj ali po daljšem obdobju počitka. Ta težava ne izbira starosti, saj lahko prizadene tako mlade kot starejše.

Ali ste vedeli, da ima plantarni fasciitis kar vsak deseti Slovenec? Stanje je nekoliko pogostejše pri ženskah po 40. letom starosti.

Vsak korak, ki ga naredimo, zahteva trdno podporo našega stopala, še posebej plantarne fascije, pomembne strukture v stopalu. Vendar pa se včasih zgodi, da se ta vitalna vez vname ali poškoduje in postane vir neprijetne bolečine.

Kljub neprijetnim simptomom je dobra novica, da obstajajo učinkovite metode zdravljenja, ki pomagajo obvladati plantarni fasciitis.

Ali ste vedeli, da je fizioterapevtsko zdravljenje uspešno pri več kot 90% primerov pacientov?

V tem članku bomo raziskali, kaj je plantarni fasciitis, kakšni so njegovi simptomi in vzroki ter kako ga učinkovito zdravimo v kliniki Medicofit. Kako vas vodimo od bolečin v stopalu do svobodnega gibanja in življenja brez omejitev, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kaj je plantarni fasciitis?

Plantarna fascija je ključna struktura v stopalu, ki igra pomembno vlogo pri podpori stopalnega loka ter omogoča normalno hojo.

Gre za močno vezivno tkivo, ki se razteza od petne kosti (kalkaneusa) preko podplata stopala in se pritrdi na sprednji del stopala. Njena glavna naloga je absorbiranje udarcev in omogočanje stopalu, da se pravilno prilagaja različnim površinam ter gibanju.

Vendar pa se lahko plantarna fascija v določenih okoliščinah vname in postane vir bolečine, kar imenujemo plantarni fasciitis. To stanje se običajno pojavi, ko pride do prekomernega stresa, ponavljajočih se mikropoškodb ali vnetja v plantarni fasciji.

Posledično se pojavlja bolečina, zlasti v spodnjem delu pete, ki se najpogosteje občuti ob prvem koraku po spanju ali dolgem počitku.

Simptomi plantarnega fasciitisa

Najbolj značilen znak plantarnega fasciitisa je bolečina v stopalu, ki se iz pete lahko širi po celotnem podplatu.

Običajno je prizadeta le ena noga, vendar se lahko pojavi tudi na obeh. Bolečina se razvija postopoma in se lahko spreminja od blagih do ostrih občutkov. Nekateri jo opisujejo kot pekočo bolečino, ki se širi iz pete proti sredini stopala.

Najbolj neprijetna je običajno zjutraj, ko vstanemo iz postelje, ali po daljšem obdobju počitka. Po daljši obremenitvi stopala se bolečina pogosto poslabša. Kljub temu med aktivnostjo ljudje s plantarnim fasciitisom običajno ne občutijo bolečine, ampak se ta pojavi šele po koncu aktivnosti.

Potencialni zapleti plantarnega fasciitisa

Neupoštevanje zdravljenja plantarnega fasciitisa lahko privede do kroničnih bolečin v peti, ki motijo vsakodnevne dejavnosti.

V prizadevanju za lajšanje nelagodja posamezniki pogosto spreminjajo svoje vzorce hoje, kar lahko povzroči težave v stopalih, kolenih, bokih ali celo v hrbtenici. Zato je pravočasno fizioterapevtsko zdravljenje plantarnega fasciitisa ključnega pomena za preprečevanje morebitnih zapletov.

Kaj povzroča plantarni fasciitis in kdo je najbolj ogrožen?

Plantarni fasciitis ni vedno posledica trna v peti, kar so nekoč verjeli zdravniki. Namesto tega se razvije zaradi prekomernega raztezanja ali obremenitve fascije, včasih pa tudi zaradi majhnih razpok (mikropoškodb) v tkivu.

Tveganja so lahko povezana tudi z našo telesno strukturo. Aktivni moški in ženske v starostnem obdobju med 40. in 70. letom so najbolj ogroženi, pri čemer je tveganje nekoliko večje pri ženskah.

Ali ste vedeli, da so tudi nosečnice pogosto dovzetne za nastanek plantarnega fasciitisa? Tveganje je višje še posebej v pozni nosečnosti.

Dejavniki tveganja vključujejo prekomerno telesno težo, dolgotrajno obremenjevanje (tek), delo, pri katerem veliko časa preživite na nogah, anatomske variacije stopala – visok lok ali ploska stopala ter uporabo čevljev s slabo podporo.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako se diagnosticira plantarni fasciitis?

Diagnoza plantarnega fasciitisa temelji na vaši zdravstveni anamnezi in fizičnem pregledu. Med pregledom bo zdravstveni strokovnjak preveril občutljiva področja na vašem stopalu.

Lokacija bolečine lahko pomaga določiti njen vzrok in pomaga izključiti druge možne težave s stopalom

Ali je potrebna slikovna diagnostika?

Običajno ni potrebe po dodatnih testih. Včasih se lahko predlaga rentgensko slikanje ali slikanje z magnetno resonanco (MRI), da se prepričamo, da vaše bolečino ne povzroča druga težava, kot je stresni zlom kosti.

Včasih rentgenska slika pokaže kostni izrastek petnice, imenovan trn v peti. V preteklosti so ti kostni izrastki pogosto bili znani kot krivec bolečine v peti in so jih odstranjevali s kirurškim posegom. Vendar danes vemo, da se tovrstne težave uspešno rešujejo s sodobno fizioterapijo in v večini primerov, operativni poseg ni potreben.

Celostno zdravljenje plantarnega fasciitisa v kliniki Medicofit

Diagnostični pregled

Klinika Medicofit je prepoznavna po svojem individualnem pristopu k fizioterapevtskemu zdravljenju. V ospredju vsakega terapevtskega postopka je diagnostični pregled, ki služi kot temelj za razumevanje vašega telesa, vzrokov za nastanek bolezni, simptomov, omejitev in zmožnosti.

Diagnostični pregled se začne s uvodnim pogovorom, imenovanim anamneza. V tem koraku se zbirajo podatki o preteklih boleznih, morebitnih težavah s stopali, ki bi lahko vplivale na razvoj vaše trenutne bolezni ter natančni podatki o bolečini in simptomih bolezni

  • Inspekcija in palpacija: S pregledom stopala se ocenjuje temperatura, barva kože, občutljivost na dotik, vidne otekline, vnetja ali atrofije mišic – posebna pozornost je namenjena stopalnemu loku in položaju gležnja.
  • Ocena gibljivosti in artrokinematike: Določa se obseg gibanja in kinematika sklepov v stopalu.
  • Testiranje mišične moči in vzdržljivosti: Preverja se moč in vzdržljivost mišic, ki so ključne za vaše telesno stanje in hojo.
  • Analiza hoje: Zaradi bolečin v stopalu, pri pacientih pogosto vidimo kompenzatorne vzorce gibanja, ki spremenijo telesno držo in vzorce hoje.
  • Izvedba funkcionalnih testov: Posebni testi, kot na primer Windlass test za plantarni fasciitis, se uporabljajo za oceno funkcionalnih sposobnosti.

Na podlagi temeljitega diagnostičnega pregleda se v Kliniki Medicofit oblikuje individualni fizioterapevtski program. Ta program je usmerjen v odpravo vzrokov za težave in nadzorovanje simptomov bolezni.

Z individualnim pristopom zagotavljamo, da vsak pacient prejme zdravljenje, prilagojeno njihovim specifičnim potrebam, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju in boljšemu zdravstvenemu stanju.

Akutna fizioterapija

V akutni fazi fizioterapevtskega zdravljenja se uspešno nadzorujejo simptomi, kot so bolečina, vnetje, oteklina ter se hkrati izboljšuje gibljivost in mišična moč. To dosežemo s celostnim pristopom, ki vključuje:

  • Manualno terapijo: Fizioterapevti izvajajo različne tehnike, vključno s sklepno mobilizacijo in miofascialnim sproščanjem za zmanjšanje napetosti v mišicah in plantarni fasciji.
  • Sodobne naprave: V kombinaciji z najnovejšo medicinsko opremo, ki je dokazano učinkovita pri zdravljenju plantarnega fasciitisa, kot so terapija s fokusiranimi in radialnimi udarnimi valovi, TECAR Wintecare terapija, visokoenergijski Summus laser in visokotonska elektroterapija HITOP.
  • Terapija z udarnimi valovi (ESWT) se je izkazala za izredno učinkovito metodo zdravljenja. Ta terapija uporablja zvočne valove, ki spodbudijo zdravljenje mikropoškodb v plantarni fasciji.
  • Specialna terapevtska vadba: Začne se z izvajanjem specialne terapevtske vadbe, ki je usmerjena v izboljšanje gibljivosti gležnja ter krepitev mišic, ki podpirajo stopalni lok.

Fizioterapevt vam bo pokazal vaje za raztezanje plantarne fascije in Ahilove tetive ter vaje za krepitev mišic spodnjega dela noge – dodatno se bomo usmerili v krepitev plantarnih in dorzalnih fleksorjev ter intrinzičnih mišic stopala, kar bo stabiliziralo vašo hojo in zmanjšalo obremenitev plantarne fascije.

Klinika Medicofit je prava destinacija za posameznike, ki želijo premagati plantarni fasciitis in se vrniti k aktivnemu življenju brez bolečin v stopalu. Fizioterapevtsko zdravljenje, ki temelji na strokovnosti in sodobni tehnologiji, prinaša vidne rezultate.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Postakutna kineziologija

Po uspešni fizioterapevtski fazi zdravljenja plantarnega fasciitisa stopala prevzamejo pacienta strokovnjaki kineziologije, ki ga vodijo do odlične telesne pripravljenosti.

Naša specialna kineziološka vadba je zasnovana tako, da se osredotoča na specifične potrebe pacientov s plantarnim fasciitisom. Glavni cilji te vadbe vključujejo:

  • Krepitev mečnih in plantarnih mišic: Krepimo mišice, ki so ključne za podporo stopalnega loka.
  • Izboljšanje proprioceptivnih sposobnosti: S posebnimi vajami izboljšujemo proprioceptivne sposobnosti gležnja in celotnega spodnjega uda.
  • Odpravljanje deficitov in mišičnih nesorazmerij: Z vadbo rešujemo neravnovesja in pomanjkljivosti, ki povzročajo preobremenitev fascije ter motijo biomehaniko hoje.
  • Doseganje popolne simetrije: Z izvajanjem specialne vadbe dosegamo simetrijo in normative mišične moči v stegenski, obkolčni in golenski muskulaturi.

Po zaključku zdravljenja opravimo posebne meritve, imenovane – testna baterija za gleženj. Te meritve natančno prikažejo vašo gibalno učinkovitost in pripravljenost za vrnitev v vsakodnevne obremenitve.

Kineziologija v Kliniki Medicofit ni le vadba; gre za pot k boljšemu in bolj aktivnemu življenju, kjer bolečine v peti ne bodo več ovira. Z našimi strokovnjaki dosežete telesno pripravljenost, ki vam omogoča, da uživate v vsakem koraku.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Preventivna kinezioterapija

Naš posterhabilitacijski program je zasnovan tako, da se osredotoča na krepitev telesa kot celote. Z vadbami, prilagojenimi posameznikovim potrebam, zagotavljamo, da bodo problemi s stopalom le še preteklost, hkrati pa preprečujemo nastanek novih poškodb.

Preventivni program aktivno pripravlja posameznike na vsakodnevne obremenitve, ne glede na to, ali gre za hojo, šport ali druge aktivnosti.

S preventivnim kineziološkim programom pripravljamo naše paciente na življenje brez omejitev. Verjamemo, da je vsak korak pomemben in želimo, da ga naredite brez skrbi in bolečin. Z nami boste ponovno zaživeli aktivno, brez strahu pred ponovitvijo težav.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!

________________________________________________________________________________________________________________

Viri in literatura
Buchanan BK, Kushner D. Plantar Fasciitis. [Updated 2022 May 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431073/ 
Latt, L. D., Jaffe, D. E., Tang, Y., & Taljanovic, M. S. (2020). Evaluation and Treatment of Chronic Plantar Fasciitis. Foot & ankle orthopaedics, 5(1), 2473011419896763. https://doi.org/10.1177/2473011419896763/
Rhim, H. C., Kwon, J., Park, J., Borg-Stein, J., & Tenforde, A. S. (2021). A Systematic Review of Systematic Reviews on the Epidemiology, Evaluation, and Treatment of Plantar Fasciitis. Life (Basel, Switzerland), 11(12), 1287. https://doi.org/10.3390/life11121287
Trojian, T., & Tucker, A. K. (2019). Plantar Fasciitis. American family physician, 99(12), 744–750.
Cutts, S., Obi, N., Pasapula, C., & Chan, W. (2012). Plantar fasciitis. Annals of the Royal College of Surgeons of England, 94(8), 539–542. https://doi.org/10.1308/003588412X13171221592456