Uporabno
5859 ogledov

Posnemite čudovite planine pokrite z živopisanimi cvetovi – Velika planina ali Golica sta najlepši spomladi

Velika Planina
Pomlad je v naše kraje stopila z veliko nogo, kar se kaže na pobočjih z narcisami poljubljene Golice ter v razkošni vijoličasti odeji žafranov na Veliki Planini. Vsako leto se na ta dva vrhova odpravi cela četa navdušencev narave, ki nikdar ne pozabijo ovekovečiti lepote slovenskih gora. Čeprav so vrhovi mogočni in dihjemajoči že sami po sebi, je ta občutek težko ujeti v objektiv. Preverite nekaj nasvetov, na kaj paziti pri fotografiranju v naravi.

Sončni žarki postajajo vse bolj vroči, sneg se je stalil, narava pa je zopet dobila vse svoje barve – prihaja poletje! Po nekaj dolgih mesecih omejevanja pohodništva zaradi zasneženih gora je čakanja končno konec in čas je, da se odpravimo v naravo. Pohodniška sezona je v polnem teku, nemalokrat pa se na pohodu poslužimo tudi fotografiranja, da bi ob vrnitvi prijateljem in sorodnikom pokazali, kje vse smo bili. Na tej točki se kaj kmalu srečamo z izzivi, ki so za amaterske fotografe povsem običajni. Da bi bil končni produkt osupljiv kot sam razgled, velja upoštevati nekaj nasvetov.

Planinec | Avtor: Profimedia Profimedia

1. Priložnost zamujena ne vrne se nobena

Kateri je glavni razlog, da ljudje hodijo v hribe? Razgled, se razume! Toda pohodniki dandanes pustijo svoje telefone in fotoaparate v nahrbtnikih, vse dokler ne dosežejo vrha. Fotografija osvojenega cilja v arhivu resda ne sme manjkati, pa vendar si tudi sam vzpon zasluži nekaj pozornosti. Če imate tudi vi to slabo navado, da bodisi fotoaparat ali telefon večino pohoda nosite v nahrbtniku, se najbrž sploh ne zavedate, koliko priložnosti za osupljivo fotografijo ste zamudili. Mar si ne želite ovekovečiti tiste bitke, ki jo bijete, ko se vzpenjate po neusmiljenih klancih? Ali pa morda potočka, ki se vije med drevesi? Kaj pa ovce, ki se pasejo na vmesni jasi? Nikar se ne omejujte s posnetki vrhov, pač pa bodite vedno na preži, saj nikoli ne veste, za katerim vogalom vas čaka popolna fotografija.

Planinec, hribi, gore, narava | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Odpravite se na lov za cvetlicami

Zdi se, da se meseca maja in junija vsi odpravljajo na lov za cvetlicami. Najbolj popularni destinaciji sta Velika planina in Golica, saj svoje goste vedno znova razveselita z osupljivimi barvami. Divje rože ne samo da čudovito dišijo, pač pa predstavljajo tudi izjemno priložnost za odlično fotografijo. 

Velika planina | Avtor: Pixabay Pixabay

Ne glede na to, ali je vaša glavna komponenta fotografije gorska roža ali preproga cvetlic, imate pred seboj velik potencial, ki ga je pametno izkoristiti. Cvetje na fotografiji je eden najbolj preprostih načinov dodajanja barv v kateri koli prizor, na katerega nemalokrat naletite med vzponom. Slovenski vrhovi so prava zakladnica cvetlic, kar pomeni, da je priložnosti za fotografiranje neskončno.  

rože, hribi, gora, narava | Avtor: Profimedia Profimedia

3. Carpe diem

Namesto da si belite glavo z osredotočanjem na popoln posnetek, raje uživajte v trenutku. Zazrite se naokrog in poskusite biti prisotni. Najboljša pohodniška fotografija nastane spontano. Morda se sliši nenavadno, a nekaj najboljših posnetkov naredimo takrat, ko jih ne načrtujemo. Takrat, ko samo uživamo v naravi in smo pozorni na malenkosti, ki nas obdajajo. Namesto da se osredotočate samo na razgled, bodite pozorni tudi na druge točke in zorne kote, ki bi lahko sestavili popolno fotografijo. Ko je človek prisoten in res uživa v tem, kar dela, veliko lažje opazi lepoto v stvareh, ki jih morda drugi spregledajo. 

Ptica, fotografija, narava | Avtor: Profimedia Profimedia

4. Poskrbite za kakovostno opremo

Če želite svojo fotografijo ponesti še stopničko višje, je verjetno čas, da si privoščite kakovostno opremo. Marsikdo misli, da najlepši posnetki nastanejo s fotoaparatom, pa vendar nam je ta na pohodu lahko v veliko napoto, zaradi česar hitro pozabimo uživati v lepotah narave. Prav zaradi velikosti je telefon odličen gorski spremljevalec – ne samo zaradi fotografije, pač pa tudi v primeru nezgode, saj lahko z njim pokličemo gorsko reševalno službo. Pametni telefon je torej obvezna oprema vsakega pohodnika, saj opravlja več nalog.

planinec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spoznajte Samsung Galaxy S21 FE 5G

Glede na to, da se v članku pogovarjamo o pohodniški fotografiji in da se je telefon izkazal za nepogrešljivo opremo na višje ležečih legah, je torej logično, da si privoščimo takšnega, ki bo kos vsem našim podvigom. Na tej točki vam predstavljamo popolnega gorskega spremljevalca – Samsung Galaxy S21 FE 5G, ki ga odlikuje nekaj izjemnih lastnosti.

Ko kupujemo telefon, se največkrat najprej osredotočimo na njegovo obliko in barvo. Pametni Samsung Galaxy S21 FE 5G je ustvarjen, da pritegne poglede z vsemi odtenki navdušenja. Na voljo je široka paleta čudovitih in hitro opaznih barv – vse od nežne barve sivke do klasične in nevtralne grafitne bele. Izberete lahko takšno, ki ustreza vašemu stilu. Tako bo vaša dnevna oprava izpopolnjena, za piko na i pa ga boste zaradi svetle in žive barve hitro našli v vašem pohodniškem nahrbtniku.

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Avtor: Samsung Samsung

Samsung Galaxy S21 FE 5G vključuje vse vaše najljubše stvari v izjemno razkošnem zaslonu – velikost glavnega zaslona meri 173,0 mm (6,8'' poln pravokotnik)/168,7 mm (6,6'' zaobljeni koti), kar je idealna velikost za povezovanje s prijatelji, raziskovanje novih strasti, oddajanje v živo, verižno gledanje najljubših oddaj in osvajanje novih gora. Pametni telefon odlikuje neverjetno realistični zaslon, od katerega preprosto ne boste mogli odvrniti pogleda. Doživite izkušnjo velikega zaslona, ki ga lahko držite v eni roki. Dinamični AMOLED 2X zaslon Galaxy S21 FE 5G telefon z dramatično tanjšimi robovi prinaša širši pogled, živahne barve in osvetlitev, tudi ob močni dnevni svetlobi. 

Pametni telefon odlikuje najbolj tekoče drsenje po zaslonu s 120-herčno frekvenco osveževanja doslej. Vaši palci vam bodo enostavno hvaležni. Zaslon optimizira hitrost osveževanja za gladko drsenje ter tako zagotavlja hiter odzivni čas na dotik v igralnem načinu.

Čas je, da preženete nadležne razpoke in da pozdravite najtrpežnejši zaslon daleč naokrog. Z najtrpežnejšim Gorilla® Glass Victus™ steklom na Samsung pametnem telefonu beseda »ups« ni več del vašega slovarja.

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Avtor: Samsung Samsung

Pozdravite kamero profesionalnega razreda

Fotografije vaših pohodniških podvigov nikdar več ne bodo enake. Profesionalna kamera Samsung Galaxy S21 FE 5G zagotavlja uporabniku všečne vsebine ter neverjetno realistične fotografije in videoposnetke z vrhunskimi podrobnostmi. Na zadnji strani telefona so tri kamere: 12 MP ultra široka, 12MP širokokotna ter 8MP telefoto kamera, medtem ko vas na sprednji strani spremlja 32MP Selfi kamera. 

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Avtor: Samsung Samsung

Napredna kamera omogoča več načinov zajemanja fotografije. Med enega najbolj popularnih sodi portretni način, s katerim bo vaš motiv resnično v ospredju – preprosto dodajte učinek za čudovito razpoloženje posnetka in ga delite s svojimi prijatelji. 

Poskrbite za čudovit videz fotografije tudi ponoči. Naj slabša svetloba zasije v vaših izdelkih z 32MP sprednjo kamero, ki lahko vaše najboljše selfije ujame tudi ponoči. Obdelava fotografij z več sličicami z umetno inteligenco močno poudari še več barv in podrobnosti za posnetke, ki vas resnično izpostavijo. 

Poslovite se od »predaleč« in pozdravite »blizu.« S 30-kratno Space Zoom povečavo Galaxy S21 FE 5G lahko iz ozadja zajamete posnetek čisto od blizu. Tako boste med hribovskim ali gorskim potepom lahko zajeli nedostopne cvetlice in gozdne živali.

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Avtor: Samsung Samsung

Baterija, ki ne razočara

Nič ni bolj nadležnega kot to, da nam sredi izleta zmanjka baterije na telefonu. Kaj če se zgodi nesreča? Kako bo mama vedela, kdaj pridemo domov? Kako bomo posneli tisto težko pričakovano fotografijo na vrhu? Čas je, da rečete zbogom nočnim moram zaradi prehitrega praznjenja baterije, saj Samsung 4500-miliamperurna baterija deluje skupaj z energetsko učinkovitim zaslonom in procesorjem ter tako zdrži ves dan tudi v 5G omrežju. Med polnjenjem lahko baterija v zgolj 30 minutah doseže več kot 50-odstotno napolnjenost, kar zadošča za večurno uporabo. Za piko na i pa lahko med polnjenjem tudi delite energijo drugim napravam. Telefon lahko uporabite za napolnitev slušalk, ure ali celo prijateljevega telefona.

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Avtor: Samsung Samsung

Premaknite se in zgrabite darilo! 

Za še več akcije v pomladno-poletnih dneh in za lažje osvajanje novih vrhov je Samsung poskrbel, da se boste v hribe odpravili polno opremljeni. Ob nakupu novega mobilnega telefona Samsung Galaxy S21 FE 5G v obdobju med 16. 3. 2022 in 22. 5. 2022 boste pri Samsung prodajnem partnerju kot darilo prejeli Samsung Galaxy Watch4 44mm v elegantno črni barvi. Večina od nas želi izvedeti več o sebi in nekaj več o tem, kako postati najboljša različica sebe. Prav zato je Samsung zasnoval popolnoma novo Galaxy Watch4, ki vas bo spremljala na vaši poti do bolj zdrave različice sebe. Čas je, da poskrbite za svoje zdravje in se začnete gibati kot še nikoli doslej!

Samsung Galaxy S21 FE 5G | Avtor: Samsung Samsung