Uporabno
2525 ogledov

Rabljeni telefoni v 2023: Res da prihranite do 400 €, vendar se splača?

Gizzmo.si Gizzmo.si
Zakaj se vedno več ljudi se odloča za nakup obnovljenega rabljenega telefona namesto popolnoma novega? Primerjali smo najnovejši iPhone 14 z nekoliko starejšim rabljenim obnovljenim iPhone 11, da bi ugotovili, ali je vonj po novem res vreden tako velike razlike v ceni.

Rabljeni telefoni postajajo vedno bolj privlačna alternativa novim. Cene vodilnih modelov naraščajo iz leta v leto, razlike v specifikacijah pa so z vsako novo različico bolj zanemarljive. Z nakupom obnovljenega rabljenega telefona lahko odštejete tudi do 400 € manj kot pri nakupu novega. 

Za primerjavo: nov iPhone 14 vas bo stal najmanj 900 €, obnovljen rabljen iPhone 11, ki je izšel 3 leta prej, pa okrog 500 € - čeprav se ta od naslednikov ne razlikuje prav veliko. Sliši se že kar predobro, da bi bilo res. Pa se nakup obnovljenega rabljenega telefona res splača?

Kaj pridobite z nakupom obnovljenega rabljenega telefona?

Obnovljeni telefoni so naprave, ki so bile vrnjene kmalu po nakupu, ali pa gre za naprave, ki sicer imajo prejšnjega lastnika, ampak so pregledane in po potrebi servisirane, preden gredo ponovno v prodajo. V nasprotju z rabljenim telefonom, ki ga prodaja posameznik, obnovljenega ponuja licenciran prodajalec, ki ga temeljito pregleda, ga po potrebi popravi in zagotovi, da ustreza visokim standardom ter zagotovi letno jamstvo.

Na obnovljenih telefonih se preverijo morebitne napake in kozmetične poškodbe ter se ponastavijo na tovarniško privzeto stanje. Če je potrebno, se zamenja baterija ali druge komponente. Nekatere prenovljene naprave se glede na ohranjenost skoraj ne razlikujejo od novih.

Apple vsako leto pred praznično nakupovalno sezono predstavi najnovejši model iPhone. Skušnjava, da bi si privoščili novega, je lahko zelo močna. Vendar ne obstaja nobeno pravilo, ki pravi, da morate nujno kupiti ravno najnovejšo verzijo. 

Za lažjo predstavo o tem, kaj dejansko pridobite z nakupom obnovljenega telefona, smo primerjali obnovljen iPhone 11, ki je izšel konec leta 2019, in najnovejši iPhone 14.

Primerjava: Obnovljen iPhone 11 proti novemu iPhone 14

iPhone 11 je luč sveta ugledal septembra 2019. Z novo dvojno kamero in boljšo zmogljivostjo kot prejšnji model iPhone XR ter nižjo začetno ceno je predstavljal veliko nadgradnjo v primerjavi s predhodnikom. 

Tri leta kasneje je Apple z novim iPhone 14 ponovno postavil visok standard. Pa vendar - je lahko obnovljen iPhone 11 popolnoma zadovoljiv telefon za večino ljudi, ki si želijo vrhunski aparat, brez da bi zanj izpraznili prihranke?

Izgled in zaslon

Gizzmo.si | Avtor: Gizzmo.si Gizzmo.si

iPhone 11 je za 2 mm širši in za 5 mm debelejši od iPhone 14, tehta pa približno 20 gramov več. Kljub temu je iPhone 14 zaradi ravnih robov nekoliko težje trdno oprijeti, medtem ko je starejši dizajn z zaobljenimi stranicami bolj ergonomičen.

Oba modela imata enako velikost zaslona, ki meri 6,1 palcev (15,49 centimetrov), vendar pa ​​iPhone 14 odlikuje zaslon OLED z globljimi črninami in boljšim kontrastom v primerjavi s starejšim zaslonom tipa LCD pri iPhone 11. Novejši zaslon OLED je vsekakor čudovita nadgradnja, vendar se povprečnemu uporabniku verjetno ne bo zdel vreden celih 400 €.

Kamera in fotografije 

Kot morda že veste, so praviloma že vsi nekaj let stari modeli iPhone odlični za priložnostno fotografiranje in snemanje videoposnetkov. Če pa uporabljate kamero v profesionalne namene, je iPhone 14 verjetno boljša izbira.

Sprememba v postavitvi objektiva zadnje kamere pri iPhone 14 nudi boljšo optično stabilizacijo slike, zato zajema nekoliko stabilnejše fotografije. Oba imata vgrajen Applov nočni način za fotografiranje pri šibki svetlobi, vendar je tisti pri iPhone 14 nekoliko boljši zaradi nadgrajenih senzorjev kamere.

iPhone 14 nudi dostop do naprednejših funkcij, kot je kinematografski način, ki ga je sicer lepo imeti, vsekakor pa to ni obvezna funkcija, saj ga večina uporabnikov ne uporabi niti enkrat. Če vas res ne zanimajo dolgi filmski videoposnetki, boste najverjetneje povsem zadovoljni z odlično delujočo tehnologijo iPhone 11.

Zmogljivost in življenjska doba baterije

iPhone 11 ima vgrajen Applov čip A13 Bionic, medtem ko iPhone 14 odlikuje novejši A15. Oba sta izjemno zmogljiva in sta zmožna izvajati vse funkcije v najnovejšem operacijskem sistemu iOS 16. Izkušeni uporabniki bodo morda opazili manjšo razliko v hitrosti, vendar bo za veliko večino iPhone 11 več kot dovolj hiter in tekoč.

iPhone 14 ima nekoliko večjo baterijo zmogljivosti 3279 mAh v primerjavi s 3110 mAh baterijo pri iPhone 11, kar predstavlja skromno izboljšanje za približno 5 %. Z vsakdanjo uporabo obe napravi zdržita približno en dan polne uporabe, iPhone 14 pa prenese nekoliko več igranja iger, gledanja videoposnetkov ter snemanja videa.

iPhone 11 ali iPhone 14 – kaj se bolj splača?

Ne bomo lagali, iPhone 14 je zagotovo malenkost zmogljivejši od iPhone 11. Toda ali razlika v ceni opravičuje teh nekaj izboljšav? Če vam je res mar za kakovost zaslona in nekoliko daljšo življenjsko dobo baterije pri zahtevni uporabi, je odgovor pritrdilen. Najosnovnejši model iPhone 14 vas bo danes stal okrog 900 €. Če pa iščete vrhunski telefon, za katerega ne boste izpraznili prihrankov, pa je iPhone 11 za slabih 500 € več kot odlična izbira, ki vam bo dobro služila še dolgo časa.

Kje lahko kupim zanesljiv obnovljen rabljen telefon pri nas?

V Sloveniji je eden večjih ponudnikov obnovljenih telefonov REBORN®, znamka večkrat nagrajenega podjetja gizzmo.si, ki deluje že od leta 2013. Njihovi obnovljeni telefoni so poleg slovenskega trga dostopni tudi hrvaškemu trgu. Odlično ohranjen iPhone 11 (64GB), ki smo ga uporabili za zgornje primerjave, lahko pri njih dobite že za 499 €.

Ta je bil tovarniško obnovljen in očiščen ter je prestal strogo testiranje za 56 možnih pomanjkljivosti - od kamere pa do najmanjših rež ter senzorjev. Prav tako so s telefona izbrisani popolnoma vsi podatki, zato med brskanjem ne boste našli nobene sledi o prejšnjem uporabniku

Na splošno pa naprave delijo v 3 razrede: odlično ohranjene, zelo dobro ohranjene in dobro ohranjene. Vse delujejo izvrstno, je pa na napravah z oznako dobro in zelo dobro možno opaziti kakšno manjšo prasko.

Gizzmo.si | Avtor: Gizzmo.si Gizzmo.si

Pri REBORN® napravah ima večina baterij nad 90 % zmogljivosti, če je kapaciteta pod 80 % pa jo zamenjajo za novo. Lahko se odločite tudi za preventivno menjavo baterije za popolnoma novo, še nerabljeno.

Za razliko od novih iPhonov, kjer polnilca več ne prejmete, ima vsak REBORN® iPhone priložen nov kompatibilen Lightning kabel in stenski polnilni adapter z močjo 5W, nudijo pa tudi zamenjavo za kabel z Apple MFI certifikatom in ultra hitri (18W) stenski adapter.

Da lahko mirno spite, je v ceno vključena 1-letno jamstvo z lastnim servisom telefona v Sloveniji. Možno je tudi podaljšanje jamstva na 2 leti. Kljub temu pa lahko telefon 30 dni po nakupu brez skrbi preizkušate ter ga vrnete, če vam ta ne odgovarja. Ker gre za uradnega prodajalca strokovno obnovljenih naprav, so za vse informacije, želje in zahteve na voljo tudi po nakupu.