Uporabno
6610 ogledov

Triki, s katerimi bo vaš račun za ogrevanje nižji

Ogrevanje, gretje, toplota Profimedia
Pred nami so hladnejši meseci, ko bo enega glavnih stroškov bivanja poleg elektrike predstavljala kurjava. Položnice za ogrevanje so lahko zelo visoke, a z nekaj ukrepi lahko v sezoni ogrevanja prihranite vsaj malo denarja.

Ogrevanje, gretje, toplota | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsak mesec, ko v poštni nabiralnik prispejo položnice, nas opomnijo, da bivanje ni zastonj. Največji strošek skozi vse leto predstavlja elektrika, saj električne naprave, kot so hladilnik, pomivalni, pralni in sušilni stroj, televizija in druge, skorajda neprestano delujejo. V hladnih delih leta pa velik finančni zalogaj predstavlja tudi ogrevanje stanovanja oziroma hiše.

Ko gradimo ali prenavljamo dom, je izbira primernega ogrevalnega sistema zagotovo ena najpomembnejših odločitev. Dandanes imamo na voljo zares veliko možnosti: IR paneli, plinske peči, kotli na kurilno olje, peči na drva, pelete ali sekance, toplotne črpalke, sončne elektrarne.

Če sami ne veste, za katero možnost bi se odločili, če se vam je ogrevalni sistem pokvaril ali potrebujete zgolj nekoga, da opravi redno letno vzdrževanje, potem se obrnite na portal Moja dejavnost, kjer je ogrevanje eno od področij, ki ga zajemajo in kjer imate na enem mestu združene mnoge strokovnjake s področja ogrevanja.

Ogrevanje, dom, hiša, elektrika, denar, varčevanje, stroški | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj se bolj splača?

Za daleč najcenejši način ogrevanja še vedno veljajo toplotne črpalke. Strošek nakupa črpalke je sicer visok, saj boste za črpalko srednjega ranga oziroma srednje moči, ki bo sposobna ogrevati približno 150 kvadratnih metrov veliko hišo z dobro izolacijo, odšteli približno 10.000 evrov. Toplotne črpalke manjše zmogljivosti se dobijo tudi za nekaj manj denarja, močnejše in boljše pa lahko stanejo tudi proti 20.000 evrov. A na mesečni ravni nato strošek ogrevanja v primerjavi z ostalimi načini ogrevanja ne bo velik, letno bo znašal nekje med 500 in 600 evri.

Za precej ugodno še vedno velja ogrevanje s peleti, sekanci ali briketi – letni strošek takšnega ogrevanja znaša v povprečju 500 evrov. Kot smo na našem portalu Žurnal24 poročali pred kratkim, so se peleti v zadnjem letu podražili zgolj za dva odstotka. Trenutno je treba za pelete kakovosti A1 v povprečju odšteti 272 evrov na tono, za kakovostni razred A2 pa 261 evrov. Malo bolj so se po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije v zadnjem letu podražila drva, in sicer za šest odstotkov. Za prostorninski meter 25-centimetrskih pravilno suhih polen je treba letos v povprečju odšteti 84 evrov.

Ogrevanje, gretje, toplota | Avtor: Profimedia Profimedia

Za dražjo možnost še vedno velja ogrevanje na kurilno olje, kar smo že poročali pred nekaj meseci, saj cena kurilnega olja ves čas raste. Enako velja za električno energijo – ta se je v zadnjem letu podražila za skoraj devet odstotkov. Konec marca 2020 je bila povprečna cena kilovatne ure 0,1493 evra, konec marca letos pa 0,1624 evra. Ogrevanje z elektriko je torej najbolj negospodarna odločitev, izjema je le ogrevanje s pomočjo že prej omenjenih toplotnih črpalk. 

In čeprav so se cene zemeljskega plina izkazale v zadnjem letu za bolj stabilne kot cene kurilnega olja, je ogrevanje na zemeljski plin še vedno ena dražjih možnosti. Na letni ravni vas bo ogrevanje na zemeljski plin namreč stalo med 1.500 do 2.500 evri.

Ogrevanje, gretje, toplota | Avtor: Profimedia Profimedia

Stroški bodo nižji, če upoštevate nekaj osnovnih ukrepov

Ne glede na to, kakšno ogrevanje ste izbrali, lahko z nekaj triki oziroma ukrepi zmanjšate mesečni strošek ogrevanja.

Poskrbite za dobro izolacijo

Osnova zadrževanja toplote v domu je dobra toplotna izolacija. Stene vašega doma morajo biti zato ustrezno izolirane. Če živite v mansardnem stanovanju ali tik pod teraso bloka, ne pozabite poleg zunanjih sten še dodatno izolirati stropa. Če gradite novo hišo, pa vedite, da klet pomeni dodatno izgubo toplote, če ni bivalni, ogrevani del doma pa naj bo od nje ločen z dobrimi vrati.

Prav vrata in okna, ki dobro tesnijo, so naslednji korak pri zagotavljanju nižjih stroškov ogrevanja. Če vam pod ali ob vratih in oknih piha, toplota uhaja iz prostora, ki ga posledično ne boste mogli ogreti na želeno temperaturo, ne glede na to, kako močno boste kurili. Strošek kurjave bo torej zaradi slabega tesnjenja oken in vrat višji.  

izolacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne ogrevajte prostorov, ki jih ne uporabljate

Pri ogrevanju boste prihranili tudi, če ne boste ogrevali prostorov, ki jih ne uporabljate, in če boste prostore, v katere stopite le nekajkrat dnevno za kratek čas, ogrevali manj kot preostale dele doma. Na primer, soba za goste, ki pride v poštev samo občasno, domača pisarna, v katero sedete le dan ali dva v tednu za uro ali dve, lahko ostaneta neogrevana, tudi v stranišču in kopalnici lahko kurite manj in povečate ogrevanje le proti večeru, ko je čas za prhanje.

Ogrevanje, gretje, toplota | Avtor: Profimedia Profimedia

Oblecite se hladnejšim mesecem primerno

To, da sredi zime čas doma preživljate v kratkih hlačah in majici ter hkrati grejete na polno, je zagotovo metanje denarja skozi okno. Oblecite se letnemu času primerno in posledično bo potreba po ogrevanju manjša, posledično pa se bodo zmanjšali tudi stroški.

Pravilno vzdržujte ogrevalne sisteme

Pravilno vzdrževanje in redno servisiranje ogrevalnih sistemov sta zagotovo pomemben korak pri zagotavljanju nižjih stroškov ogrevanja. Ogrevalni sistemi morajo biti v objektu ustrezno urejeni, če želite, da dobro delujejo, in če želite v svojem domu udobno bivati ter napeljavo varno in dolgo uporabljati.

Mnoge ogrevalne naprave in inštalacije niso primerne, da jih vgrajujete sami, kot tudi ne, da jih sami vzdržujete in servisirate. Nepravilna vgradnja oziroma montaža, slabi inštalacijski materiali in kasneje neustrezno vzdrževanje lahko pripeljejo do številnih težav, zato raje na portalu Moja dejavnost poiščite strokovnjaka z ustreznim znanjem in izkušnjami.