Uporabno
115 ogledov

Zakaj je televizor nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva?

televizija daljinec
Nič ni boljšega od tega, ko se po napornem dnevu vrnete domov, si pripravite čaj ali kavo ter se usedete pred televizor in si ogledate svojo najljubšo TV serijo ali film.

Televizor je danes pravzaprav nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva, saj preko njega dobimo informacije o aktualnem dnevnem, političnem ali gospodarskem dogajanju, se preko njega zabavamo ali živčno navijamo za svojo najljubšo športno ekipo. Velikokrat torej ob televizorju tudi preživljamo čas s svojimi najbližjimi.

Ko se odločamo za nakup televizorja, se moramo seveda zavedati omejitev našega prostora oziroma (dnevne) sobe, kjer se bo televizor nahajal. Treba se je zavedati, da obstajata priporočena razdalja med televizorjem in gledalcem ter kot gledanja, ki ju je dobro upoštevati pri nameščanju televizorja v svoj dom. Najboljšo izkušnjo gledanja zagotavlja televizor, ki zavzema 40 stopinj vašega vidnega polja, to razdaljo pa lahko izračunamo, če poznamo velikost zaslona oziroma diagonalo televizorja. V tokratnem prispevku se bomo podrobneje osredotočili na večje televizorje, torej tiste z diagonalo ekrana 65 inčev ali več oziroma tiste, ki imajo diagonalo ekrana 165 centimetrov ali več.

televizor | Avtor: Enaa Enaa

Pri podjetju Samsung priporočajo, da so gledalci od televizijskega sprejemnika oddaljeni za vsaj dvakrat toliko, kot je dolga diagonala zaslona. Če ekran televizorja po diagonali na primer meri 165 cm (65 inčev), je priporočena razdalja od ekrana do naslonjača vsaj 330 cm. Težava se namreč pojavi, če so zasloni v prostoru nameščeni preblizu gledalcu, saj se oči pri velikih zaslonih hitro utrudijo, pri nenadnih gibih ali premikih pa je zato, če je prostor premajhen za velikost ekrana, treba obračati kar celo glavo, kar na dolgi rok zmanjša užitek gledanja in lahko povzroči glavobole.

Med najboljšimi televizorji priporočamo televizorje znamke Samsung, Philips, VOX in Sony. Velikosti zaslonov so se v zadnjih letih izredno povečale, hkrati pa je bliskovito napredovala tudi tehnologija, ki nam omogoča kristalno čisto ločljivost, ki je pri zaslonu seveda izredno pomembna. Načeloma velja, da se z večjo diagonalo povečuje tudi ločljivost televizorja.

Pri Samsungovih televizorjih, kakršen je na primer Samsung 65TU7092, je vrhunska slika zagotovljena z ločljivostjo 4K UHD (3840 x 2160 slikovnih pik), z naprednim procesorjem Crystal Processor 4K, s podporo za HDR-formate in s hitrostjo osveževanja slike 50 Hz, medtem ko za jasnost in mogočnost zvoka skrbi tehnologija Dolby Digital Plus, ki dokazuje, da se lahko zvočni učinki v domači dnevni sobi približajo tistim, ki jih poznamo iz kina.

televizor | Avtor: Enaa Enaa

Televizor Philips 65PUS8506/12 pa se na primer ponaša z operacijskim sistemom AndroidTV 10 (Q), s katero je mogoče uporabljati aplikacije oziroma pretočne storitve, kot so Netflix, HBO GO, Disney+, Amazon Prime in Spotify, za vrhunsko sliko pa bo poskrbel zmogljiv 4-jedrni procesor P5 Perfect Picture. Tehnologija za izjemen prostorski zvok je tudi v tem televizorju Dolby Atmos, prepričana pa sem, da vas bo televizor navdušil tudi z ambientalno osvetlitvijo Ambilight, z ločljivostjo zaslona 4K Ultra HD (3840 x 2160) in možnostjo glasovnega upravljanja preko Google Assistant.

Tudi televizor 65DSW552V znamke VOX odlikuje ločljivost 4K Ultra HD (3840 x 2160), ki se močno približa ločljivosti za velika platna, k vrhunski kakovosti slike pa prispeva tudi podpora za HDR, zato ne boste imeli težav z nejasno sliko med zelo temnimi in zelo svetlimi prizori. Ta televizor se ponaša z operacijskim sistemom Linux, preko katerega boste prav tako lahko dostopali do številnih aplikacij. Televizor je opremljen z dvema odličnima stereo zvočnikoma (2 x 10 W) z možnostjo digitalnega filtriranja zvoka, zaradi česar se bo gledanje televizije približalo izkušnji kina.

Tudi televizorje Sony (na primer model KD-65X85J) odlikuje ločljivost slike vse do 4K UHD (3840 x 2160 slikovnih pik), kar pomeni, da bo slika vedno ostra, za odpravo motenj pa bo skrbel HDR-procesor X1 z naprednimi algoritmi (algoritem TRILUMINOS na primer omogoča izjemno realistične barve, medtem ko bo tehnologija Motionflow XR skrbela za tekoče prelivanje podob med zelo hitrimi prizori). Televizor odlikujejo odlični inovativno zasnovani zvočniki X-Balanced Speaker in operacijski sistem Android.

Vsi omenjeni televizorji spadajo v kategorijo Smart TV oziroma pametnih televizorjev, ki poleg vseh običajnih funkcionalnosti televizije (kot sta gledanje TV-programa in posnetih vsebin) omogočajo še številne druge funkcije povezljivosti, predvsem z internetno povezavo in uporabo aplikacij ter povezovanje z drugimi napravami, ne da bi za to na primer potrebovali HDMI kabel.

A kot rečeno: pri izbiri velikosti televizorja imejte v mislih predvsem prostor, kjer se bo televizor nahajal. Večje televizorje priporočamo predvsem za večje prostore, kjer lahko zagotovite dovolj veliko razdaljo med ekranom in gledalcem. Na ta način bo izkušnja gledanja televizorja vsekakor boljša in očem prijaznejša.