Uporabno
2180 ogledov

Zavarujte otroke in sebe pred pastmi spleta

Varen splet - Telekom Slovenije Telekom Slovenije
Splet je nekaj, brez česar si večina ne predstavlja več življenja. Sploh v zadnjem letu, ko se je zaradi pandemije novega koronavirusa mnogo tega prestavilo na internet – službeni sestanki, šolanje, celo druženja, od njega smo postali odvisni bolj kot kadar koli prej. A prav tam na nas in naše najmlajše prežijo mnoge nevarnosti, pred katerimi se je treba ustrezno zavarovati.

Ob letošnjem Dnevu varne uporabe interneta, ki smo ga obeležili 9. februarja, je Statistični urad Republike Slovenije (Surs) objavil zanimivo raziskavo o varni rabi interneta med prvim valom epidemije covid-19. Ugotavljali so, koliko uporabnikov interneta zaščiti svoj pametni telefon in koliko jih je bilo zaradi neprevidnosti pri brskanju po spletu tako ali drugače oškodovanih.

Internet, splet, računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Več kot četrtina ni vedela, ali uporablja zaščito

Rezultati raziskave kažejo, da se je zaradi dela in šolanja od doma ter omejevanja socialnih stikov v živo delež uporabnikov svetovnega spleta povečal. Če je splet v letu 2019 redno uporabljajo 83 % ljudi, starih od 16 do 74 let, je ta odstotek v isti starostni skupini v prvi četrtini leta 2020 narasel na 87 %. "Z vidika statusa uporabnikov so internet redno uporabljali v največjem deležu učenci, dijaki in študenti, v 99 %. Med zaposlenimi in samozaposlenimi je bilo takih 96 %, med upokojenci pa 62 %," so zapisali na Sursu.

A kar precej uporabnikov interneta, ki do njega dostopajo prek pametnih telefonov, ob tem ni vedelo, ali imajo na telefonu nameščeno ustrezno zaščito, kot so antivirusni programi, filtri za neželeno pošto in podobno. 27 % rednih uporabnikov spleta, starih med 16 in 74 let, v prvem četrtletju lanskega leta ni vedelo, ali imajo na svojem pametnem telefonu nameščen varnostni program. In kar je še bolj skrb vzbujajoče, "med učenci, dijaki in študenti so zaradi virusa ali drugih vrst sovražnih programov izgubili svoje podatke povprečno štirje od stotih (4 %), med zaposlenimi in samozaposlenimi pet od stotih (5 %), med upokojenci pa dva od stotih (2 %)," še beremo na spletni strani Sursa.

Varen splet - Telekom Slovenije | Avtor: Telekom Slovenije Telekom Slovenije

Ustrezna zaščita je izrednega pomena

Ko brskamo po svetovnem spletu, pa naj to počnemo na svojem pametnem telefonu, računalniku ali prek pametne televizije, za seboj puščamo digitalno sled. Na spletu delimo in shranjujemo fotografije, številke plačilnih kartic, domači naslov za dostavo kupljenih stvari, datum rojstva in podobno. Vedno več časa na internetu preživljajo tudi naši otroci, ki so še toliko bolj nevedni in posledično še toliko bolj izpostavljeni pastem interneta.

A tako sebe kot svoje najbližje lahko na povsem preprost in učinkovit način zaščitimo pred grožnjami spleta. Vse, kar moramo narediti, je to, da vklopimo storitev Varen splet, ki nudi zaščito vseh naprav tako v domačem kot mobilnem omrežju, in to brez nalaganja dodatne aplikacije ali nakupa dodatnih naprav. Varen splet prav tako poskrbi še za naslednje:

  • ščiti pred nevarnimi spletnimi stranmi, ki so okužene z virusi in bi vam lahko povzročile veliko škode;
  • prepoznava ponarejene spletne trgovine in lažne spletne banke, ki bi vam lahko s kartic oziroma bančnega računa pobrale denar;
  • preprečuje, da bi nepridipravi vdrli v vaš računalnik, telefon ali tablico;
  • poskrbi za odgovorno uporabo spleta, ko gre za najbolj ranljive skupine – otroke in starejše.

učenje prek spleta učenje splet internet | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena od možnosti, ki jih prinaša s seboj in ki predvsem staršem prinaša duševni mir, je starševski nadzor za varno uporabo interneta. Zagotovi namreč učinkovito filtriranje vsebin in s tem otrokom preprečuje dostope do spletnih strani, ki niso primerne zanje. Kategorije, ki so na voljo za izbor, so: vsebine za odrasle, zabavne vsebine, nasilne vsebine in vsebine brez oglasov.

Poleg tega pa usposobljeni strokovnjaki Telekoma Slovenije resno in vestno nadzorujejo delovanje storitve, ki jo uporabljate brez vezave in tudi na napravah, kjer zaščita sicer ni možna (kot sta pametna televizija ali pametni dom).

Storitev Varen splet je za nove naročnike dva meseca na voljo brezplačno! Več o rešitvi Varen splet in enostavnem vklopu poiščite na www.telekom.si/varen-splet. Ob sklenitvi kateregakoli paketa pri Telekomu Slovenije novim naročnikom podarimo brezplačno uporabo storitve prva dva meseca.