Slovenija
22 ogledov

Upoštevali bodo datum, letnik in ocene

Vrsta bralka
Čeprav je bilo nekaj ugibanj, ali bo razpis za dodelitev štipendij deficitarnim poklicem zaradi sesutja spletne strani razveljavljen, se to ne bo zgodilo.

Na Sklad za razvoj kadrov in štipendije je do danes do 11. ure prispelo 4.944 vlog za štipendije za deficitarne poklice. "Razpis za štipendije za deficitarne poklice je bil objavljen prvič, zato nismo pričakovali tako množičnega odziva," je pojasnila Neva Pipan s sklada. "Glede na velik odziv vlagateljev že prvi dan oddaje vlog lahko pričakujemo, da bodo štipendije podeljene že pred potekom razpisnega roka."

Kot pojasnjuje Pipanova, so prvi razpisni dan, ko smo poročali o sesutju spletne strani sklada, prejeli 573 vlog, pri čemer jih je 571 vlogo oddalo osebno, dve vlogi pa so prejeli po hitri pošti. Naslednji dan je na sklad po pošti prispelo 4315 vlog, 50 vlagateljev pa je dokumentacijo oddalo osebno.

Dodatnih 1123 pošiljk je na sklad prispelo danes. "Pri tem je potrebno poudariti, da sklad trenutno sprejema tudi vloge za Zoisove štipendije in drugo dokumentacijo, zaradi česar trenutno še ni mogoče oceniti, koliko od tega je vlog za deficitarne štipendije," poudarja Pipanova. "Do 11. ure je vlogo osebno oddalo šest vlagateljev."

Edino merilo je vpis na program

Na skladu pojasnjujejo, da je bil namen razpisa podpora deficitarnim poklicem, zato je merilo za pridobitev štipendije le vpis na ustrezen program, saj drugi pogoji ne bi zasledovali tega cilja, t. j. povečanja vpisa na navedene programe.

"V primeru, da prispe na sklad več kot tisoč popolnih vlog na isti dan in ob istem času in če za vse te vloge ni dovolj sredstev, se v skladu z razpisnim besedilom uporabi razmejitveno merilo," pojasnjuje Pipanova. "Le med istočasno vloženimi vlogami se takrat uporabi dodatno merilo po vrstnem redu meril, in sicer vpis v nižji letnik izobraževalnega programa, za tem višja povprečna ocena zaključnega razreda osnovne šole ali predhodnega letnika srednje šole ter na koncu še višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu ali višja povprečna ocena praktičnega pouka v srednji šoli."

Ministrstvo za delo je sicer je zahtevalo poročilo in če bo ob obravnavi ugotovilo nepravilnosti, bo razpis razveljavljen.

Komentarjev 1
  • izRODEk 22:28 26.avgust 2015.

    Preiskovali bodo samega sebe. Ministrica Anja Kopač Mrak in njen mafijski kartel SD bo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ugotovilo, da Ministrica Anja Kopač Mrak in njej podrejeno zaposleni na Ministrstvu za delo, družino, socialne ...prikaži več zadeve in enake možnosti, niso naredili ničesar narobe.In vi zagamana in zarukana, neuka in polpismena zagovedana raja, boste to kupili kot, da je vse ok. Ker ste slovenceljni. Ker ste zarukani.