Zdravje > Aktualno
9 ogledov

Upravičeni do podatkov o očetu

zivljenje 25.10.13. otrok, foto: shutterstock Shutterstock
Če želijo otroci darovalcev sperme izvedenti identiteto očeta, jim za to v Nemčiji ni več potrebno, da so polnoletni.

Nemško vrhovno sodišče je danes razveljavilo odločitev, da mora ostati identiteta darovalcev sperme skrivnost do polnoletnosti otrok. Sodišče v Karlsruheju je tako razsodilo v primeru sester, starih 12 in 17 let, ki jima v kliniki niso želeli razkriti imena njunega biološkega očeta, ker še nista dopolnili 18 let.

Minimalna starost ni pomembna

Nemško ustavno sodišče je leta 1989 odločilo, da ima vsak pravico izvedeti identiteto svojega očeta, a ob starosti omejitvi 18 let.

"Minimalna starost ni potrebna," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes odločilo vrhovno sodišče.

Zdravstvene smernice sicer od zdravnikov zahtevajo, da dokumentirajo imena darovalcev sperme. Starši in zdravniki se pogosto strinjajo, da bi moralo biti ime darovalca zaupno, dokler otrok ni polnoleten, a sodišče je danes odločilo, da pravica otroka prevlada.

V Nemčiji je s pomočjo klinik za darovanje sperme vsako leto spočetih od 1500 do 5000 otrok, pari pa se za to metodo najpogosteje odločajo zaradi neplodnosti enega od partnerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.