Svet
18 ogledov

Eno uro v temi je bila zgolj obljuba

električni mrk
1/10
Anže Petkovšek
Ura za Zemljo je že mimo. Deklarativne obljube so bile eno stvarnost nekaj drugega. Naš fotograf je preveril, kako resno so podnebne razmere s temo "osvetljevali" na Obali.

Le redke so bile tiste javne in zasebne stavbe, ki so se na Obali za eno uro potopile v noč. Več v galeriji.

V temi o posledicah onesnaženja

Ob Uri za Zemljo so želeli organizatorji združiti milijone po svetu v boju proti podnebnim spremembam. Ob 20.30 po lokalnem času so ali še bodo posamezniki, podjetja, mesta in znamenitosti po vsem planetu izklopili luči za eno uro, v tem času pa naj bi bila osredotočena pozornost na največji okoljski izziv – podnebne spremembe, pravijo pobudniki akcije v Svetovnem skladu za naravo (WWF).

Letos se je k akciji pridržilo kar 172 držav, kar predstavlja nov rekord. “Vključili se bodo tudi narodi, ki so na prvi bojni črti v boju proti podnebnim spremembam, kot so Filipini, Maldivi, in Madagaskar ter ključni akterji pri boju kot denimo Brazilija, ZDA in Kitajska,” pišejo organizatorji na strani namenjeni akciji www.earthhour.org.

Tudi naše občine

K sodelovanju se je vsaj deklarativno priključilo več kot trideset slovenskih občin. V času Ure za Zemljo je bila ugasnjena denimo razsvetljava Velenjskega gradu in razsvetljava ob pešpoti na grad, akciji se je pridružila tudi Mestna občina Maribor, kjer so se ugasnile luči na številnih ulicah tako na desnem kot levem bregu Drave. V Ljubljani je bil v temi Ljubljanski grad, v Piranu pa njegovo znamenito obzidje.

Luči so simbolno ugasnili v Sydneyju leta 2007, kasneje pa je Ura za Zemljo dobila svetovne razsežnosti, ki se dogaja v več kot 7.000 mestih. Luči bo med drugim ugasnilo tudi 1.200 znamenitosti, med drugim Eifflov stolp v Parizu, newyorški Empire State Nuilding, berlinska Brandenburška vrata, dvojčka Petronas Towers v Kuala Lumpurju in južnoafriški Cape Town. Nemška tiskovna agencija dpa že poroča o tem, da so na Samoi ob krajevnem času 20.30 začeli z ugašanjem luči. Pri nas je bila ura 9.30.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.