Slovenija
27 ogledov

Uradniki so se vendarle pustili prepričati padalcem

Padalec nad Soriško planino Profimedias
Sprejemanje pravilnika o registraciji jadralnih padalih in zmajih je dokaz, kako bi morali uradniki večkrat prisluhniti tistim, ki se na stvari spoznajo.

Na začetku leta je ljubitelje jadralnega padalstva razhudila vest, da namerava vlada oziroma ministrstvo za infrastrukturo na pobudo njenega Sektorja za letalstvo v novi pravilnik  vnesti določilo, po katerem bi morali biti vsi zmaji in padala na našem nebu označeni s posebno identifikacijsko ploščico, na kateri bi bila vidna oznaka državne pripadnosti in registrska oznaka. 

Po takšni zasnovi bi moralo biti vsako rekreativno padalo ali zmaj označen podobno kot so denimo čolni, pa čeprav je rok uporabe padala ob intenzivni uporabi tudi le komaj nekaj mesecev. Zahteva pa bi hkrati pomenila, da na našem nebu ne bi več smeli leteti tuji padalci in zmajarji, saj bi bila Slovenija edina s takšnimi zahtevami. To bi bil nepredstavljiv udarec za turizem.

Zveza za prosto letenje je po večkratnih sestankih le dosegla, da so na ministrstvu sprejeli začasni moratorij na takšno ureditev, ki pa se izteče 1. januarja. Na Zvezi so v naslednjih mesecih intenzivno in vztrajno predstavljali argumente in izvajali pogovore za ureditev stanja. 

Po 16 letih končno urejena pravila in register

Med drugim pristojni ministri kar 16 let niso predpisali navodil za opravljanje tehničnih pregledov in navodil za vodenje evidenc, čeprav jim je to v roku treh mesecev nalagala takrat sprejeta Uredba o zrakoploovih in padalih. 

Med večmesečnimi usklajevanji med Javno agencijo za civilno letalstvo in strokovnjaki Zveze za letalstvo so naredili nekaj velikih korakov naprej, med drugim je agencija pripravila operativno tehnične zahteve za izvajanje tehničnih pregledov. Po opravljenem tehničnem pregledu letalne naprave bo tako lastniku izdana nalepka, hkrati bo do na spletu vodili enotno evidenco plovil. 

Septembra so pri zvezi našli skupni jezik še z Direktoratom za letalstvo, kjer so pristali na spremenjen tekst pravilnika, po katerem bo namesto ploščice o državni pripadnosti in registrski oznaki dovolj nalepka o tehnični brezhibnosti po opravljenem tehničnem pregledu.

Kot so za Žurnal24 pojasnili na ministrstvu, bo novi pravilnik v Uradnem listu izšel v kratkem, tako da bodo v novo sezono padalci odleteli s težavo manj. 

andrej.leban@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • samo.jst 13:50 01.december 2015.

    Počasi bodo zahtevali še registracijo gumjastih podplatov na čevljih... groza, res

  • maresem 09:41 29.november 2015.

    Voluharji nimajo drugega dela, pa kvasijo neumnosti.