Svet
24 ogledov

Uradno: Let MH17 v Ukrajini sestrelili s sistemom Buk

MH17 EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Preiskovalci v Ukrajini strmoglavljenega letala, na katerem je bilo 298 ljudi, so uradno potrdili, da je sprednji del letala zadela raketa. Izpostavljajo tudi, da bi morala Ukrajina zapreti zračni prostor.

Mednarodni preiskovalci in nizozemski odbor za varnost, ki preiskujejo strmoglavljenje malezijskega letala, so danes objavili končno poročilo, v katerem navajajo, da je za katastrofo, v kateri je izgubilo življenje 298 ljudi, kriva raketa izstreljena s pomočjo raketnega sistema Buk. 

Kot izhaja iz 297 strani dolgega poročila, je raketa eksplodirala na levi strani pilotske kabine. Letalo pa je nato razpadlo v zraku in strmoglavilo. Eskplozija je ubila tri člane posadke v kokpitu, potniki pa naj bi zavest izgubili šele v minuto in pol dolgem strmoglavljenju.

Tjibbe Joustra, predsednik nizozemskega odbora za varnost, je pojasnil, da se je "letalo v zraku prelomilo". Srednji del letala, kjer se je nahajala večina potnikov, pa je na tla padel obrnjen na glavo, kjer je nato tudi zagorel.

Kazenska preiskava še poteka

Preiskovalci pri tem ne navajajo, kdo je raketo izstrelil, saj zaradi kazenske odgovornosti vodijo ločeno preiskavo, ki še ni končana. Mednarodna skupnost je sicer kmalu po sestrelitvi letala s prstom pokazala na proruske separatiste, ki naj bi jih z orožjem podprla tudi sosednja Rusija. Ta je kakršnokoli sodelovanje zanikala.

Na dan strmoglavljanja, ko so na vzhodu Ukrajine potekali spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, je nad vzhodno Ukrajino letelo skupno 160 letal. Po besedah vodje preiskovalcev, bi morala Ukrajina svoj zračni prostor takrat zapreti.   

 Je šlo za pomoto?

Obramboslovec in poznavalec ruskih razmer Klemen Grošelj je po lanski junijski sestrelitvi letala navedel, da bi bila sestrelitev malezijskega letala lahko tudi napaka proruskih upornikov, ki so ob uporabi raketnega sistema "buk" sklepali, da gre za ukrajinsko vojaško letalo. Raketni sistem buk je namreč napredno, a hkrati omejeno orožje: "Ne more delovati ne vem kako daleč, doseg tega orožja je 32 kilometrov površinsko in 22 kilometrov v višino." Sistem je omejen tako, da lahko vidijo sliko le 32 kilometrov zračnega prostora, a pri tem ni mogoče vedeti, ali gre za potniško ali vojaško letalo. "Vse kar je na radarju je potencialen cilj".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.