Avto
54 ogledov

Uradno: Winterkorn gre na sodni žar

Martin Winterkorn EPA
Martin Winterkorn, še pred slabim letom kot šef koncerna Volkswagna eden najmočnejših mož v avtomobilski industriji, je doživel nov udarec.

Tožilec v nemškem mestu Brunswicku, pod katerega spada sedež Volkswagna, je potrdil, da je Martin Winterkorn tarča kazenske preiskava zaradi tržne goljufije. Poleg Winterkorna je bila uradna preiskava sprožena še proti eni osebi, ki je trenutno še vedno v upravnem odboru Volkswagna, vendar tožilec ni želel sporočiti imena. Automotive News poroča, da gre za Herberta Diessa, šefa znamke Volkswagen, ki je šele lani prišel h koncernu iz BMW-ja, da bi izboljšal poslovanje znamke.

Če bo proti Winterkornu vložena obtožnica in bo obsojen, mu grozi do petih let zapora ali težka denarna kazen. 

Preiskava gre očitno  smer, da je Winterkorn vedel za obširne manipulacije znotraj koncerna, po katerih je 11 milijonov vozil po vsem svetu izkazovalo nižje emisije NOx, kot jih je  resnici proizvajalo. Volkswagnu sedaj grozi za 16,2 milijard evrov stroškov (približno dvakratnik slovenskega letnega proračuna!) zaradi pravnih postopkov in popravil, pod drobnogledom tožilstva pa je skupno 17 oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.