Slovenija
72 ogledov

Uradno: višji sodniki potrdili sodbo Bavčarju

Igor Bavčar Saša Despot
Višje sodišče v Ljubljani je v zadevi Istrabenz potrdilo sodbo Igorju Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu, Nastji Sušinskemu so spremenili izrek enotne kazni.

Odvetnica Varja Holec je potrdila neuradne informacije, ki so zaokrožile v torek. Višje sodišče je potrdilo sodbo Igorju Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu. Pojasnila je, da je drugostopenjsko sodišče po obravnavi pritožb obsojenih prvostopenjsko sodbo spreminjalo v delu, ki se nanaša na izrek kazni Nastje Sušinskega, ki je bil lani na okrožnem sodišču obsojen na dve leti zapora. Bavčarju je potrdilo pet let zapora, Kristjanu Sušinskemu pa tri leta zapora.

"Branje bo vzelo nekaj časa. Lahko pa glede svoje stranke rečem, da so določene ugotovitve višjih sodnikov v nasprotju z listinami," je poudarila. Napovedala je vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti za Kristjana Sušinskega, ki je pred razveljavitvijo sodbe že prestajal zaporno kazen. "Že prvič se ni izogibal zaporu," je dodala.

Sodba je tako tri tedne pred datumom zastaranja postala pravnomočna. Obsojeni imajo sicer možnost, da vložijo zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, vendar to ne zadrži prestajanja kazni.

Dvomili v nepristranskost sodnikov

Višje sodišče je pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi - Bavčarja in bratov Sušinski - javno obravnavalo na seji 11. aprila. V pritožbah so zagovorniki trojice izpostavili predvsem dvome o nepristranskosti sodnikov na prvi stopnji, prav tako pa so navajali pritiske izvršilne veje oblasti, na primer ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Okrožno sodišče je septembra lani znova obsodilo Bavčarja ter brata Sušinski zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, medtem ko je Bavčarja oprostilo obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

Bavčar je bil v prvotni sodbi julija 2013 zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča v pozneje razveljavljeni sodbi spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata Nastjo pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je bil obsojen na tri in pol leta zaporne kazni, Nastja pa na tri leta in devet mesecev.

Od kaznivih dejanj minilo deset let

Do kaznivih dejanj v zadevi Istrabenz naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Zadeva Istrabenz bi sicer zastarala junija, dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar čavez
    čavez 09:40 25.maj 2017.

    Nisi normalen, bo revežem še tisto pokradel kar imajo na sebi ne da bi jim denar nosu.

  • ode 08:25 25.maj 2017.

    Nič ne bo vrnil od naropanega, ker uradno nima svojega premoženja. Z njim bodo samo veliki stroški. Pomislite samo na po meri zanj urejen apartma v elitnem zaporu v Kopru. Nato pa vsakodnevne vožnje s spremstvom v Ljubljano v Medicor ...prikaži večr na preglede, bivanje v hotelih itd itd. Bolje, da bi vse skupaj zastaralo.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:10 25.maj 2017.

    Temule pokvarjenemu bradavičastemu gujdeku se zgleda zateguje zanka okol vratu in upajmo,da bo končno ta "težki"bolnik odšel na služenje,ki si ga je pošteno zslužil s svojimi roparskimi triki po Sloveniji?Še je upanje za naše sodstvo in pravno državo,čeprav sem skeptik?