Zdravje > Življenjski stil
29 ogledov

Uravnavanje telesne teže

uteži, vadba Žurnal24 main
Treninge je smiselno v določenem času spremeniti oziroma jim umestiti nove, zahtevnejše vaje.

Posameznik težak okoli 75 kilogramov, bo v eni uri teka s povprečno hitrostjo osem kilometrov na uro, porabil okoli 600 kilokalorij, je za primer povedal osebni trener Miha Šumak iz Šus Eurofitnessa in FormaNatura.

Seveda se je potrebno zavedati, da na same energetske potrebe posameznika  vpliva več dejavnikov, med katerimi so denimo spol, starost, telesna sestava, oblika telesa, bazalni metabolizem, tudi termični učinek hrane in telesna aktivnost,” pravi.

Potrebujemo veliko kisika

Šumnik pojasnjuje, da pri treningih za uravnavanje telesne teže izboljšujemo samo počutje in videz. Pri tem treningu je območje obrementive najprimernejše za shujševalne programe in vzdrževanje mišičnega tonusa. “Vadba naj bo lahkotna in sproščena, traja naj nekje od 35 minut do ene ure ali več, pri čemer moramo biti osredotočeni na dihanje,” opisuje. Za izgorevanje maščob je namreč potrebnega veliko kisika. “Pri tovrstni vadbi pokurimo tudi nekje do 85 odstotkov maščob, deset odstotkov ogljikovih hidratov in le pet odstotkov beljakovin,” razlaga.

“Treniran človek ima več mišične mase, vendar pa njegovo telo nenehno stremi k temu, da bo za določene aktivnosti, ki jih izvaja, porabilo čim manj energije,” opozarja. Telo je narejeno tako, da svoje delovanje vedno znova optimizira in racionalizira.  “Če želimo, da mišica raste, jo moramo vsekakor iz treninga v trening vedno bolj obremenjevati, saj bo le tako zaznala potrebo po rasti in prilagoditvi naporom,” pravi. Če je napor ob vsakem treningu enak, telo nekako ne bo prepoznalo potrebe po večanju mišične masee. “Zaradi tega je smiselno treninge v določenem času spremeniti oziroma jim umestiti nove, zahtevnejše vaje,” pravi. Tako po njgovih besedah za telo proizvedemo stres, ki odgovori s ponovno prilagoditvijo in rastjo mišic. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.