Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Urgenca z zakonom onemogočena

Napis na ljubljanski urgenci: Poškodbe do sprejema finančnega plana prepovedane.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Razmere na urgenci v Ljubljani, ki smo jim priča te dni, so me spomnile na primer 50-letnega makedonskega delavca, ki je umrl pred celjsko urgenco. Razlog je bil birokratski; ker ni imel napotnice, ga je osebje poslalo v sosednji zdravstveni dom. In njegova smrt je bila tudi posledica nedopustno slabe presoje. Človeka, ki je doživljal srčni infarkt, so ocenili kot nenujen primer. Danes je zaradi birokratskih zapletov na urgenci devet zdravnikov premalo. Odgovorni pravijo, da novih zdravnikov ne morejo zaposliti, ker jim zakon to prepoveduje, preden sprejmejo finančni načrt. In proti temu ne more nič niti sama ministrica, tako je in tako velja za celoten javni sektor. Skratka, dragi državljani, poškodujte se, ko bo sprejet finančni načrt UKC, zdrav razum je namreč šel rakom žvižgat.

Diagnoza

In zdaj še o slabi presoji urgentnosti in neurgentnosti. O tem, da je slovensko zdravstvo zaradi svojega finančnega stanja nujno potrebno urgentne infuzije, se strinjajo vsi snovalci zdravstvene politike. Vendar je tudi za reševanje na smrt poškodovanega bolnika potrebna prava strategija. Zadnje dni je veliko govora o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o tem, da samo prispevki državljanov zdravstva ne bodo mogli več financirati in da bo treba poiskati dodatna sredstva. Zdravljenje simptomov, ne bolezni! Predlagam natančno diagnostiko, ki bo odkrila predvsem, kam denar izginja. Bolnik vam namreč lahko umre, preden boste sprejeli finančni načrt.

Preberite članek: En zdravnik za 150 poškodb

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.