Slovenija
237 ogledov

Uroš Čufer – pameten, a konflikten

Sestanek sveta PS Anže Petkovšek
Kandidat za finančnega ministra Uroš Čufer je po besedah tistih, ki ga poznajo, pameten, a konflikten. Tanko: Kar je bilo predlagano zadnjo sekundo, je izhod v sili.

Včeraj je Alenka Bratušek oddala listo kandidatov za ministre. Kandidat za finančnega ministra je dokaj neznani Uroš Čufer, ki je trenutno direktor Upravljalskega centra za finančno upravljanje NLB, delal pa je tudi v analitski službi Banke Slovenije. V času, ko je NLB vodil Božo Jašovič, je bil kandidat za člana uprave, poleg Gregorja Benedka, vendar mu ni uspelo priti v upravo največje slovenske banke.

Največje polemike je sprožilo dejstvo, da Čufer prihaja iz NLB, kjer so med drugim podeljevali tudi sporne kredite. A Bratuškova je včeraj v Odmevih na Televiziji Slovenija poudarila, da ji je zagotovil, da s slabimi krediti v NLB ni imel nič.

Pameten, a konflikten

Po pisanju Financ naj bi Čuferja omenjali tudi kot člana zaprtega in zelo vplivnega združenja mladih poslovnežev Yes, ki je bolj znano po srečevanju pri Miru Senici, partnerju nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal.

Njegovi nekdanji sodelavci na banki pravijo, da je zelo pameten, vendar konflikten človek. Manjkalo naj bi mu čustvene inteligence, nikoli pa ni sklepal kompromisov. Pri svojem delu se je večinoma sestajal z bonitetnimi hišami, izkušenj s posli naj ne bi imel, je pa dobro vodil kontroling. Vodil je projekt zniževanja stroškov v banki in pri prestrukturiranju NLB, ki ga je bilo treba poslati v Bruselj, poroča časnik.

"Izhod v sili"

Vodja poslancev SDS Jože Tanko meni, da je bilo s pripravo ministrske ekipe precej težav, zlasti s področja financ: "Kar je bilo predlagano zadnjo sekundo, je izhod v sili. Toliko, da je ekipa popolna. Kaj bo iz tega, pa bomo še videli."

Kot je dejal Tanko, gre pri kandidatu za finančnega ministra za povezavo z Banko Slovenije, zato meni, da bodo verjetno nastale težave "pri prikrivanju ali zadrževanju določenih nujno potrebnih podatkov za reševanje položaja". Sicer pa vodja poslancev SDS meni, da je med predlaganimi kandidati za ministre več imen, ki so na določen način inkriminirana.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je na vprašanje, kako ocenjuje jagodni izbor kandidatov za ministre, odgovoril: "Kar divji cvet". Kot je dejal, je pričakoval marsikaj drugega, zato napoveduje zelo zanimiva zaslišanja. Eni kandidati so po njegovih besedah stari in pričakovani kadri, so pa tudi taki, ki jih javnost ne pozna. "Tudi kakšnih velikih njihovih dosežkov še nismo videli. Lahko, da nas bodo pozitivno presenetili, lahko pa bo to slabo za Slovenijo," je dejal. Glede finančnega ministra pa Tonin pravi, naj se vprašamo, kako bo težave reševal tisti, ki jih je povzročil.

Komentarjev 15
  • Pepe1 06:56 16.marec 2013.

    Nevem od kedaj je Tanko z njegovo izobrazbo o lesu postal bolj pameten kot so magistri in doktorji,da vsem soli pamet in še ni ugotovil kako blesavo izgleda po televiziji,saj nevidim iz SDS nobenega simpatičnega in pametnega poslanca,če pa pogledam ...prikaži več izgled bivšega sodnika Šturma pa izgubim tek

  • gec 21:15 15.marec 2013.

    tanko odjebi,govedo nepismeno.

  • rogixl 20:41 15.marec 2013.

    O Čuferju do včeraj nihče ni nič vedel, danes pa mu že vsi lepite neke etikete. Pustite človeka, da pokaže kaj zna. Vse skozi ste govorili o novih obrazih, danes pa ko so tu, že vnaprej pljuvate po njih. Izgleda ...prikaži več tako, kot da je Šušteršič edini finančni strokovnjak pri nas. Pravzaprav ni pokazal še nič tako izjemnega, razen tega da je zelo zamerljiv in samovšečen.