Šport
60 ogledov

Bolt do devetega olimpijskega zlata

Jamajka štafeta 4X100 Rio 2016 EPA
Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je osvojil trojni trojček po jamajškem štafetnem slavju v teku na 4 X 100 m na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Jamajški šprinter Usain Bolt je bil pred tem je bil že zlat na 100 in 200 m, ta podvig s po tremi osvojenimi zlatimi medaljami pa mu je kot prvemu v zgodovini uspel tudi na OI leta 2012 v Londonu in leta 2008 v Pekingu.

Poleg Bolta so za Jamajko tekli še Asafa Powell, Yohan Blake in Nickel Ashmeade (37,27), druga je bila presenetljivo Japonska (37,60), tretja pa štafeta ZDA (37,62), ki pa je bila po nastopu zaradi napake v predaji tako kot Trinidad in Tobago diskvalificirana in je bron osvojila Kanada (37,64).

Devetindvajsetletni Bolt je osvojil 11 zlatih medalj na SP in devet na olimpijskih igrah. Prav zadnji dan OI, 21. avgusta, bo napolnil trideset let. Zatrdil je, da bo v Riu zadnjič tekmoval na OI. Tako sta med atleti v zgodovini OI sicer pred njim s po devetimi zlatimi medaljami Finec Paavo Nurmi, ki pa ima v statistiki še tri srebrna odličja, in Američan Carl Lewis z dodatnim srebrom. Peto mesto si deli Američanka Allyson Felix s petimi zlatimi in tremi srebrnimi medaljami.

Grenak priokus za Šutejevo

Evropska prvakinja Grkinja Ekaterini Stefanidi je zmagala v skoku s palico (4,85 m), srebro je osvojila Američanka Sandi Morris (4,85 m), bron pa presenetljivo novozelandska najstnica Eliza McCartney (4,80 m). Slovenska rekorderka Tina Šutej je bila 11. (4,50 m).

Stefanidiijeva in Morrisova sta s po tremi neuspešnimi skoki končali na 4,90 m, Grkinja pa je imela pred tem manj poprav. Branilka naslova Jenny Suhr iz ZDA, ki je pred tednom dni zbolela za virusno infekcijo, je delila sedmo mesto (4,60 m). 

"Malo je grenkega priokusa, želela sem si vsaj 460 cm. A na koncu skoka delam tehnično napako in zato nisem preskočila te višine. To je napaka, ki zanesljivo pomeni 10 ali 15 cm. Enostavno se ne odrinem od palice in telo nekako odplava stran. Sicer pa sem bila dobro pripravljena, počutila sem se dobro, ogrevanje je bilo v redu ... To je moj prvi veliki finale in mislim, da je pred mano še svetla prihodnost. Zdaj začenjam graditi vse skupaj za Tokio. Nisem še najstarejša in pred sabo imam vsaj še ene igre. Motivacija je velika, cilji so visoki in nisem še rekla zadnje besede," je dejala Šutejeva.

Prva zlata za Tadžikistan

Tianna Bartoletta, zlata v skoku v daljino, Allyson Felix, English Gardner in Tori Bowie, ki je bila v Riu na 100 m srebrna, na 200 m pa bronasta, so ubranile naslov v štafeti 4 X 100 m. Srebro so osvojile Jamajčanke (41,36), bron pa Britanke (41,77). Allyson Felix je osvojila peto zmago medaljo na OI in ima priložnost, da po nastopu na 4 X 400 m pride do še šestega najžlahtnejšega odličja. Jamajčanka Elaine Thompson je s srebrom posegla po tretjem odličju na teh OI, saj je bila najboljša že na 100 in 200 m.

Američanke so slavile v štafeti 4 X 100 m z drugim najboljšim izidom v zgodovini (41,01), Kenijka Vivian Jepkemoi Cheruiyot je zmagala v teku na 5000 m, Dilšod Nazarov iz Tadžikistana je novi olimpijski prvak v metu kladiva, v hitri hoji pa sta bila zlata Kitajka Liu Hong na 20 km in Slovak Matej Toth na 50 km.

Nazarov, svetovni podprvak iz Pekinga 2015, je slavil z 78,68 metra ter poskrbel za sploh prvo zlato olimpijsko medaljo Tadžikistana v zgodovini. Belorus Ivan Tihon je bil drugi s 77,79 metra, Poljak Wojciech Nowicki pa bronast s 77,73. Poljak Pawel Fajdek, svetovni prvak iz let 2013 in 2015, je v Riu presenetljivo ostal brez nastopa v finalu.

Na pet km je Cheruiyotova, srebrna na OI pred štirimi leti, slavila z olimpijskim rekordom (14:26,17). Bron je šel v roke favorizirani Etiopijki Almaz Ayani (14:33,59), ki je s fantastičnim svetovnim rekordom zmagala na še enkrat daljši razdalji, v prvi končni odločitvi atletskih tekmovanj v Riu. Tokrat je morala biti zadovoljna z bronom, saj sta ji Kenijki Cheruiyotova in drugouvrščena Hellen Onsando Obiri (14:29,77) pobegnili še pred zaključkom nastopa.

Liu Hong je osvojila zlato kolajno v hitri hoji na 20 kilometrov. Srebrna je bila Mehičanka Maria Guadalupe Gonzalez, bron pa je šel v roke Kitajke Xiuzhi Lu. Hongova, ki je tudi svetovna prvakinja v tej disciplini, je osvojila olimpijsko zlato s časom 1:28:35. Tako je prišla v cilj dve sekundi hitreje od Mehičanke Gonzalezove, tretjeuvrščena Kitajka pa je za Mehičanko zaostala za pet sekund. Je pa 29-letna Hongova skoraj štiri sekunde zaostajala za svojim svetovnim rekordom, ki ga je postavila lani v Španiji.

Toth je osvojil zlato kolajno v hitri hoji na 50 kilometrov. Srebrn je Avstralec Jared Tallent, na tretjem mestu pa je na tekmi, polni preobratov, končal Japonec Hirooki Arai. Slednji je bil najprej diskvalificiran, ker naj bi med tekmo s komolcem sunil Kanadčana Evana Dunfeeja. Araijeva ekipa se je nato pritožila in očitno uspela. Tako je med izidi, objavljeni na uradni spletni strani OI v Riu, tretji ponovno Arai, nekaj časa pa je bil na tem mestu pred tem že Dunfee. Prvih 30 kilometrov je vodil svetovni rekorder v hitri hoji na 50 kilometrov, Francoz Yohann Diniz, ki je imel potem velike težave, a je vseeno končal tekmo kot osmi.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.