Svet
31 ogledov

Usmrtili bodo trideset ljudi

injekcija Shutterstock
V Vietnamu so izrekli sodbo v primeru proti tihotapcem drog, ki naj bi pretihotapili dve toni heroina. Trideset ljudi je bilo obsojenih na smrt.

Trideset moških in žensk je bilo spoznanih za krive trgovanja s prepovedanimi drogami, zaradi česar so jim izrekli smrtno kazen. Preostalim 59 osebam, ki so jim sodili za isto kaznivo dejanje, se je najhujši kazni uspelo izogniti.

Predsedujoči sodnik Ngo Duc je za AFP dejal, da je šlo za največji proces v Vietnamu po številu obtoženih, številu obsojenih na smrt in količini pretihotapljenega heroina. Zaradi velikega števila obtoženih in resnosti primera, je proces potekal v zaporu.

Razbili štiri verige

Obtoženi so člani štirih mednarodnih verig tihotapcev z drogami, ki tihotapijo prepovedane substance iz Laosa v Vietnam in na Kitajsko. Vsi obtoženi naj bi bili državljani Vietnama.

Policija je avgusta lani uspela razbiti omenjene štiri verige. Poleg rekordne količine heroina so zasegli tudi 20 luksuznih avtomobilov in več deset kosov orožja. 

Več kot 700 jih čaka na smrt

Vietnam je znan po zelo strogih kaznih za prekrške povezane z drogami. Vsakemu, ki ga dobijo z več kot 600 grami heroina ali več kot 20 kilogrami opija in mu krivdo dokažejo, grozi smrtna kazen.

Avgusta lani so po več kot dveh letih spet izvedli smrtno kazen, v zaporih pa medtem nanjo čaka še več kot 700 zapornikov. Dveletna pavza je bila posledica težav z dobavo in proizvodnjo sestavin za smrtonosno injekcijo. Prav zato so se pojavila prizadevanja, da bi ponovno uvedli usmrtitev s strelskim vodom.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 19:18 20.januar 2014.

    Pravilno !

  • mph 18:21 20.januar 2014.

    Edino prav za tak zločin. Upam samo, da so res vsi krivi.