Slovenija
24 ogledov

Usoda v rokah sodnikov

Slovenija 18.04.12, stavka, ljubljana, protest, stavka javnega sektorja, branimi Žurnal24 main
Sindikati. Vložili podpise za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna. Vlada. Grozi, da bodo posledice katastrofalne, na primer 520 milijonov ogroženih evropskih sredstev.

Če ne bo dogovora med sindikati javnega sektorja in vlado, bomo imeli spomladi referendum o proračunu. Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so namreč včeraj pet minut pred 12. uro v državni zbor (DZ) vložili podpise, s katerimi se začenjajo postopki za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014.

Referendum lahko ustavijo ustavni sodniki, saj v vladi že napovedujejo, da bo DZ pripravili pobudo za oceno ustavnosti referendumske pobude. O dveh bodo sodniki odločali že danes.

Možne neustavne posledice

Referenduma o proračunu noben zakon, ne ustava ne referendumska zakonodaja, izrecno ne prepoveduje, je pojasnil ustavni pravnik Rajko Pirnat: “Kljub temu menim, da je kar precej možnosti, da bi ustavno sodišče za ta primer našlo razloge, da bi neuveljavitev tega zakona lahko povzročila neustavne posledice.”

Tudi če bodo ustavni sodniki referendum prepovedali, zakon 1. januarja še ne bo začel veljati (razen če bi sindikati umaknili podpise). To pomeni, da bo financiranje, dokler ne bomo imeli proračuna, potekalo vsak mesec po dvanajstinah glede na letošnjo porabo; zato bi bilo omejeno na programe, ki so se letos že izvajali, pogodbe pa bi se lahko sklepale za največ tri mesece.

Na ministrstvu za finance pravijo, da zaradi začasnega financiranja ne bo mogoče zagotoviti sredstev za predvidene investicije, pod vprašajem naj bi bilo več kot 520 milijonov evropskih sredstev, RTV ne bo imel pravne podlage za pobiranje prispevka, vprašljivo pa naj bi bilo tudi nakazovanje dohodnine neprofitnim organizacijam. Do konca tedna bodo ministrstva pripravila seznam ogroženih projektov.

Referendumi so stalnica

Sindikati so včeraj namesto zahtevanih 2.500 priložili več kot 13 tisoč podpisov. To je “prvo resno sporočilo, da se vlada do nas ne more vesti, kot da ne obstajamo, kot da smo izbrisani”, je ob tem dejal Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. Pričakuje, da jih bo vlada takoj povabila na pogajanja.

Finančni analitik Andraž Grahek pravi, da je napoved referendumov postala stalnica: “Čeprav smo tega že vajeni, kaže na ohromelost vlade pri sprejemanju kakršnihkoli rezov. Težko je presoditi, ali se res ni bilo mogoče prej pogovoriti.” Meni, da je finančni minister Janez Šušteršič v tem primeru pripravljen podporo proračunu preveriti na referendumu: “Če bo zakon potrjen, se bo izkazalo, da sindikat le nima take moči. Če bo zakon padel, pa je možna celo politična destabilizacija. Če imaš za ključna cilja proračun in stabilizacijo bank in oboje pade na referendum, je na mestu razmislek o delu ministra in celotne koalicije.”

Vlada je predlagala proračun, ki bi glede na letošnjo realizacijo za 10 odstotkov znižal maso plač v javnem sektorju. Sindikati proračunu nasprotujejo, ker brez dogovora z njimi posega v druge predpise in na novo ureja plačno politiko.

Komentarjev 3
  • ocean 14:42 13.december 2012.

    Nove volitve, brez novih strank, brez novih ljudi in brez novih pametnih, a pravičnih programov, so nesmiselne. Tako se menjajo le odtenki eno in istih elit, ki so nas pripeljale v to bedo.

  • mph 09:42 13.december 2012.

    Povsod po Evropi ugotavljajo, kakšna napake je bilo to ekstremno varčevanje, ki ne vodi nikamor, pri nas pa na novo odkrivajo toplo vodo.

  • mph 09:41 13.december 2012.

    Najbolj katastrofalne posledice so nastale zaradi prigoljufanih volitev. Nujno potrebujemo nove volitve. Zdaj so se vsi pokazali v pravi barvi. Če pa še vedno dobi Majer več kot 4% glasov, pa smo res ena tragedija od naroda.