Slovenija
11 ogledov

Obstala pet metrov pred previsom

Plaz Shutterstock
Planinca, ki ju je zasul plaz, utrpela lažje poškodbe. Ponoči uspešno rešena, imela sta neverjetno srečo.

Planinca je plaz odnesel včeraj popoldne okoli 17.30 na poti iz Robanovega kota proti Molički peči. Rešili so ju pripadniki  gorske reševalne službe Celje in ju predali reševalcem nujne medicinske pomoči Celje, ki so ju odpeljali v bolnišnico Celje, so zapisali na Uprave RS za zaščito in reševanje. Enaindvajsetletna planinca iz Mozirja in Mute sta utrpela lažje poškodbe.

Kot so sporočili s PU Celje, so ju reševalci po klasični metodi reševanja ob 23.22 in 0.51 enega za drugim spravili v dolino.

Obstala tik pred previsom

Policisti so ugotovili, da se jima je med sestopom udrl sneg. Po strmem pobočju sta drsela okoli 200 metrov in obstala okoli pet metrov pred globokim previsom.

Znatna nevarnost plazov

Če boste te dni obiskali gore, morate biti zaradi plazov previdnejši. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je v visokogorju splošna nevarnost plazov znatna oziroma 3. stopnje  po evropski petstopenjski lestvici. "Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Napihanega snega je največ na severnih in vzhodnih straneh grebenov. Spontanih plazov ne pričakujemo. V sredogorju in na mestih, kjer je sneg spihan, je ponekod tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini," so zapisali na Arsu.

Helikopter ni mogel posredovati

Kot smo poročali že včeraj, so v bivaku 4 na Rušju mojstranski reševalci s poškodovanim planincem preživeli noč s petka na soboto. Helikopter Slovenske vojske včeraj ni mogel posredovati zaradi goste megle, čeprav je bil v pripravljenosti. Ob 13. uri so ga zato reševalci na klasičen način prenesli v dolino Vrata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.