Slovenija
361 ogledov

Ustavni sodniki v prid Zmaga Jelinčiča

Zmago Jelinčič (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zmago Jelinčič naj bi leta 2006 razžalil tožilca Jožeta Levašiča. Tako so razsodili okrožni, višji in sodniki vrhovnega sodišča. Ustavni sodniki so zgodbo obrnili v Jelinčičev prid.

Zmago Jelinčič je zadevo vložil na ustavno sodišče potem, ko je bilo tako na okrožnem kot na višjem in vrhovnem sodišču odločeno, da je razžalil tožilca Jožeta Levašiča. Zaradi razžalitve mu je bila naložena tudi kazen 3.060 evrov. Ustavni sodniki so zadevo vrnili v ponovno sojenje, poroča Dnevnik.

Sporne so bile besede, ki jih je v TV oddaji Plemeniti komentar izrekel na račun tožilca, in sicer "da m ne bi dal čuvati treh ovac, ker bi se bal, da bo dve izgubil" ter še, da ne ve, "kako je ta človek naredil pravno fakulteto, ampak kot kaže, lahko pravno fakulteto danes naredi vsakdo«.

Prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da je Jelinčič z navedenimi besedami prekoračil okvir pravice do svobode izražanja ter posebel v čast in dobro ime oškodovanca.

Ustavni sodniki po drugi strani menijo, da je bila razlaga pravnih pojmov, kot sta namen zaničevanja in resna kritika, preozka, poroča Dnevnik. Resna kritika po njihovem mnenju namreč ni pridržana le stroki, temveč je kot tako mogoče razumeti tudi kritično mnenje laične javnosti in njenih posameznikov, ki opozarjajo na nek družbeni pojav.

Komentarjev 5
  • drzavljan 12:34 28.maj 2015.

    Jaz sem želel povedati, da je zame svoboda govora najpomembejša. Ni čudno, da je v ZDA v prvem amandmaju. Slovenci vzgojeni v hlapce pa se neverjetno močno samocenzuriramo. Zame je v besedi dovoljeno vse, preklinjanje, omaloževanje drugega, vse razen prigovarjanja ...prikaži več k nasilju nad drugim - samo to bi kaznoval.Če bo nekdo kar naprej blatil neupravičeno mora biti ljudstvo dovolj inteligentno in samostojno v razmišljanju, da to dojame in ignorira. Naše šolstvo pa vzgaja nerazmišljujoče in indoktrinirane posameznike, ki se bojijo imeti in povedati lastno mnenje.Zame kapitalist ni nasprotje komunista kot daješ za primerjavo. Zame je sodobni kapitalizem najbolj normalen sistem, komunizem pa ekstremistična ideologija. Slovenci kapitalizem jemljejo kot psovko pa niti ne vedo kaj to je - tako so jih naučili. Ne zavedajo se da je da se prva stopnja kapitala ustvarja z delom in znanjem. Zato je v razvitih državah to tudi cenjeno in dobro plačano. Pa je to že druga zgodba.<br

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:40 28.maj 2015.

    No men se zdi prov da pač tud laik lahko reče tako kot misli (seveda je druga zgodba če načrtno zavaja javnost). Ne bi pa pristal na to kar si ravno rekel torej da so sodniki "komunistični", potem takem bi ...prikaži več lahko konec koncev lahko tud za ustavne sodnike da so "kapitalistični" glede na to kako se odločajo v pomembnih primerih. Je pa res neverjetno velik že sodb ki jih je ustavno sodišče razveljavlo. Rabmo nepristranske sodnike tako na nižjih ravneh kot tudi na ustavnem sodišču.

  • mrki 11:25 28.maj 2015.

    Jeliko , zdej pa tožba za cekine , pa da sodnikom gate slečejo !