Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Ustavili bi svet, ustavili bodo turbine

Ko nekdo zahteva socialni dialog z državo, je zame javni uslužbenec.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pri napovedani stavki sindikatov v energetiki, so ti, ob predpostavki, da v naši državi energetski trg deluje, od države dobesedno zahtevali, da trg regulira. Kajti  grozili so s stavko, ker se o socialnem sporazumu niso uspeli dogovoriti s svojim neposrednim delodajalcem, torej Holdingom slovenske elektrarne. Kakršen koli poseg države v stroške energetskega stebra pomeni višje cene električne energije, ki jih mora potem država z še eno regulacijo trga prodati vam.

Absurdno je ob tem seveda to, da so plače v energetiki najvišje v državi. Gre torej za izsiljevanje, ki smo ga od sindikatov v energetiki vajeni. Blok 6, ki potaplja slovensko energetiko, ni ekonomski, ampak je sindikalen projekt. Odkar pomnim, rudarji v Velenju "tržno" ceno lignita določajo tako, da seštejejo stroške in jih delijo s povprečno nakopanimi tonami lignita. Če trg tega ne prenese, stavkajo. Ko nadzorni svet odstavi direktorja, ki je zakuhal vso to godljo in ima v sefu tri milijone evrov, sindikati stavkajo. Ko jim kdo samo omeni zaostrene razmere na trgu, sindikati stavkajo. V naprej, seveda, ne takrat, ko bi jih realnost kakorkoli že udarila po glavi. Tokrat so denimo  grozili s stavko zaradi negotovosti. Norišnica ... Zaradi istega razloga bi lahko stavkali še upokojenci.

Pri nas se vsak, ki ima kakršnokoli vez z državo, obnaša kot javni uslužbenec in nekaj zahteva od države. Najhuje pa je, da na to igro pade vsaka vladajoča politika. Povozi tržna načela in sklepa  sporazume zaradi ljubega miru in svojega političnega obraza. Vsakič nas to stane nekaj milijonov evrov. Že deset let poslušam o previsokih stroških v energetiki, v HSE pa so v najhujših letih krize število zaposlenih znižali za slab odstotek. Da ne govorim o nakupih poslovnih stavb, službenih avtomobilov in opreme, ki je nihče ne uporablja. Tako se dela, ker se lahko. Ker sindikati vodijo podjetja in ker so eni lumpi za vzor drugim lumpom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.