Slovenija
166 ogledov

Ustavite se! Vlak se ne more

Ustavi se, vlak se ne more
1/8
Anže Petkovšek
Od leta 1998 na nivojskih prehodih umrlo 116 ljudi, samo lani pet. Mladi tekmujejo, kdo se bo kasneje umaknil prihajajočemu vlaku.

Javna agencija za varnost prometa tudi letos v sodelovanju s Slovenskimi železnicami pripravlja preventivno akcijo, s katero želi udeležence v prometu osveščati o pravilnem prehajanju nivojskih prehodov čez železniško progo. Akcija "Ustavite se. Vlak se ne more" se bo začela v sredo, zaključila pa prihodnji četrtek.

Na prehodih umrlo 116 ljudi

Statistika kaže, da se je od leta 1998 na nivojskih prehodih čez železniško progo zgodilo 520 izrednih dogodkov, v katerih je umrlo 116 ljudi, 223 pa se je poškodovalo. V Sloveniji je od 838 nivojskih prehodov kar 503 pasivno zavarovanih, torej označenih le s prometnimi znaki, 335 pa aktivno zavarovanih oziroma opremljenih z zapornicami in svetlobnimi ter zvočnimi znaki.

Dejstvo, da se še vedno skoraj 30 odstotkov nesreč zgodi na aktivno zavarovanih prehodih pa je po besedah Andraža Murkoviča z agencije za varnost prometa tudi odraz nizke kulture voznikov, ki ne upoštevajo pravil in celo poskušajo obvoziti spuščene zapornice. "Vsem pa je jasno, kdo je zmagovalec v dvoboju avto - vlak," je dodal. Lani je na tirih umrlo pet ljudi, kar je kar tri več kot leto pred tem.

"Tekmujejo z vlakom"

Tudi strojevodja Emil Lipovšek, ki je sam že bil udeležen v tragični nesreči na nivojskem prehodu, je opozoril, da se velikokrat zgodi, da vozniki motornih vozil na cesti, ki teče vzporedno z železniško progo, tekmujejo z vlakom. Ponavadi ta cesta tudi prečka progo, takrat pa morajo vozniki močno zavirati, "najpogumnejši" pa zapeljejo tik pred vlak.

Mladi tudi tekmujejo, kdo se bo kasneje umaknil prihajajočemu vlaku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.