Slovenija
67 ogledov

Ustavna večina za referendumske spremembe

Glasovanje Gregor Katič
Predsednik DZ Gregor Virant po srečanju z vodji poslanskih skupin ocenjuje, da imajo potrebno ustavno večino za ustavne spremembe referendumske ureditve.

Nekoliko modificiran predlog, ki ga je Gregor Virant oblikoval na podlagi stališč strokovne skupine, namreč podpirajo celotna koalicija in SD, medtem ko si bodo v PS še vzeli čas za razmislek.

Virant tako ocenjuje, da bodo prihodnji teden na ustavni komisiji ustavno spremembo podprli in jo poslali v odločanje državnemu zboru. Predlog odraža stališča strokovne skupine, upoštevajoč zlasti pripombe in zahteve SD glede omejitve referendumskega odločanja o človekovih pravicah in svoboščinah.

Spremembe gredo v smer, da se iz referenduma naredi "en resen institut neposredne demokracije", je dejal Virant. Referendum je namreč danes po njegovem mnenju v veliki meri sredstvo za medsebojna politična obračunavanja.

Glasovi celotne koalicije in SD bi zadostovali za sprejem ustavne spremembe tudi brez največje opozicijske stranke. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je namreč dejal, da je treba resno razmisliti o predlaganih rešitvah. Kot pomembno dejstvo je izpostavil odločitev ustavnega sodišča glede zahtev za referendum o zakonu o slabi banki in zakonu o državnem holdingu. "Ne glede na to, ali ustavo spreminjamo ali ne, je referendum v tej državi težko izvesti," je dejal in ocenil, da se "nam zato v resnici nikamor več ne mudi".

Komentarjev 2
  • franke 18:03 17.januar 2013.

    JA TAKO JE OROŽARSKE DOBIČKARJE JE TREBA ZAPRETI Z JANŠEM NA ČELU.

  • ennanova 10:42 05.januar 2013.

    V imenu države! za-misli.siIntervju z Matejem Šurcem in Blažem Zgago. Trgovina z orožjem je izvirni greh države Slovenije in mati vseh afer, ki se dogajajo vsa ta leta in se ji nikoli ne pride zares do konca; se ...prikaži več noče, se ne more, nikogar tudi resnica zares na http://za-misli.si/subkultura/intervjuji/361-v-imenu-drzave