Slovenija
16 ogledov

Sodniki brez odločitve o zadržanju zakona

Slovenija 21.08.2012 skupina nevladnih organizacij je na ustavno sodisce vlozila Žurnal24 main
Ustavno sodišče še ni odločilo o predlogu za začasno zadržanje izvajanja zakona o davku na nepremičnine.

Ustavni sodniki bodo z obravnavo nadaljevali na prihodnji seji 6. februarja, saj danes z razpravo še niso zaključili, je za STA potrdil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad.

Šest zahtev

Doslej je bilo vloženih šest zahtev za ustavno presojo nepremičninskega davka, zadnjo je vložil državni svet. Kot je razvidno iz dnevnega reda današnje seje, so ustavni sodniki začeli z obravnavo vseh šestih zahtev. Poleg državnega sveta so vlagatelji še skupina poslancev na čelu z Jožetom Tankom (SDS), Mestna občine Koper, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in občina Rogašovci.

Predvidevalo se je, da bo ustavno sodišče danes že odločilo o predlogu vlagateljev zahtev za začasno zadržanje izvajanja zakona.

"V neskladju z ustavo več členov zakona"

Vlagatelji zahtev izpodbijajo več členov zakona, ki naj bi bili v neskladju z ustavo, med drugim zaradi kršitev pravic do zasebne lastnine, pravnega varstva in enakosti pred zakonom ter načela avtonomnosti lokalnih skupnosti.

Ustavni sodniki so imeli na dnevnem redu današnje seje tudi zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o bančništvu. Ta je bila ena od podlag za izredne ukrepe Banke Slovenije za sanacijo bank, ki so vključevali razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic bank ter državno dokapitalizacijo.

Obravnavano aboslutno prednostno

Ustavno sodišče je decembra zavrnilo predlog, da se do končne odločitve zadrži izvrševanje več členov te novele, saj da bi lahko zadržanje pomenilo hudo nestabilnost finančnega sistema, kar pretehta nad morebitnimi škodljivimi posledicami za pobudnike. Zadevo sicer obravnava absolutno prednostno, kar je predlagano tudi za nepremičninski davek.

Na dnevnem redu še druge zadeve

Na zahtevo Varuha človekovih pravic naj bi ustavno sodišče na seji danes ocenjevalo ustavnost dela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Ustavnost zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pa bodo ustavni sodniki ocenjevali na pobudo upravnega sodišča.

Na dnevnem redu so bile med drugim še zahteve sindikatov za oceno ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ in dela zakona o načinu izplačila razlike plač zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah javnih uslužbencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.