Slovenija
13 ogledov

Je odločitev že padla?

slovenija 19.03.14, Tone Krkovic, Janez Jansa, Franci Matoz, sojenje, Patria, so Anže Petkovšek
Po neuradnih informacijah Reporterja naj bi ustavni sodniki obsodilne sodbe v primeru Patria razveljavili in vrnili na ponovno sojenje. Na sodišču pravijo, da odločitve o zadevi še ni.

Ustavni sodniki so danes nadaljevali s sejo, na kateri obravnavajo pritožbe obsojenih v zadevi Patria, kot so na sodišču pojasnili pa uradno odločitve o zadevi še ni.

Po neuradnih informacijah časnika Reporter pa naj bi ustavni sodniki obsodilne sodbe zoper Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje na okrajno sodišče. Odločitvi o razveljavitvi sodb naj bi nasprotovala ustavna sodnika Mitja Deisinger in Ernest Petrič, ki po pisanju časnika pišeta ločeni mnenji. Prepričana naj bi bila, da bi morali ustavni sodniki o primeru odločiti vsebinsko in izdati oprostilno sodbo.

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič vsebinsko današnje seje ni želel komentirati, je sporočil, da bo vse jasno do konca tedna. Mozetič je sicer že konec marca predvidel, da bodo o zadevi odločili do prvomajskih praznikov.

V primeru, da bo ustavno sodišče sodbo razveljavilo in zadevo Patria vrnilo v ponovno sojenje na okrajno sodišče, pa bo zadeva zelo verjetno zastarala, saj se zastaralni rok - deset let po očitanih kaznivih dejanjih - izteče avgusta letos.

Pritožba trojice

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča 5. junija 2013 spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Trojica se je pritožila na ljubljansko višje sodišče, a ji sodniki niso ugodili, zato so se morali zglasiti v zaporu na Dobu. Zoper sodbo so se vsi trije nato pritožili na vrhovno sodišče, ki jim prav tako ni ugodilo, zato so se obrnili še na ustavne sodnike.

Decembra lani so ti zadržali izvajanje sodbe predsedniku SDS in nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši do končne odločitve. Janša tako odločitev o ustavni pritožbi čaka na prostosti, Črnkoviča in Krkovič pa v zaporu.

Komentarjev 27
  • mph 16:46 21.april 2015.

    Ha, ha, .... se sprenevedaš ali res ne pomniš, da je SDS zavračala vse kandidate, enega za drugim, dokler niso končno našli take, ki so ustrezali izključno - takrat - vladajoči SDS? 6 so jih nastavili neposredno SDS-ovci. Najbolj noro ...prikaži več je, da imajo sploh politične stranke imeti kaj besede pri izbiri tako specifične funkcije. Pa tukaj mislim tako leve kot desne.

  • Ferluci 09:50 21.april 2015.

    pišeš na pamet, ustavno sodišče je pretežno v levi sestavi. Očitno nimaš pojma, kdo predlaga in potrjuje ustavne sodnike.

  • Ferluci 09:48 21.april 2015.

    Pričakovana odločitev. Le na takšen način se lahko opere tožilstvo in sodišče - z vrnitvijo na prvo stopnjo oziroma z zastaranjem! Jasno, s takšnimi odločitvami omogočajo nadaljevanje pranje umazanega perila oziroma diskreditacij ljudi pred sodišči.