Slovenija
31 ogledov

Ustavno sodišče: Izbris je bil ustaven, neustavno le sodno varstvo

Izbris Profimedias
Ustavno sodišč je odločilo, da podlaga za izbrise obveznosti v leta 2013 podržavljenih bankah skladna z ustavo. Pritožnikom pa je dalo prav, da jim država ni zagotovila učinkovitega sodnega varstva.

Ustavno sodišče je soglasno odločilo, da je pravna podlaga za izbrise v bankah ustavna in zakon ni posegel v pravico do zasebne lastnine in ni deloval retroaktivno.

Neustavna pa sta le 350.a člen zakona o bančništvu in 265. člen zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, saj država ni učitkovito zagotovila sodnega varstva imetnikov izbrisanih in konvertiranih upravičenj v bankah.

Oškodovanci po mnenju sodnikov niso imeli potrebnih informacij o sredstvih bank, ki bi jim omogočale sestavo tožbe. Poleg tega pa posamezniki niso imeli tudi možnosti hitre in ekonomične skupinske pritožbe.

Ustavno sodišče je tako odločilo, da mora državni zbor ugotovljene nepravilnosti odpraviti v šestih mesecih po objavi v uradnem listu. Pri čemer mora državni zbor sprejeti zakonsko ureditev, ki bo omogočala ustavnoskladno uveljavitev pravice do sodnega varstva za vse že vložene in bodoče odškodninske tožbe v zvezi z izbrisi kvalificiranih obveznosti na podlagi ZBan-1.

Banka Slovenije: Ukrepi so v skladu z ustavo in jih ni mogoče izpodbijati

Na Banki Sloveniji po odločitvi sodišča pravijo, da je ustavno sodišče odločilo, da so členi ZBan-1, ki so bili pravna podlaga za izredne ukrepe Banke Slovenije leta 2013 in 2014, v skladu z ustavo. To po njihovem mnenju pomeni, da so bili vsi ukrepi v skladu z ustavo in jih ni mogoče kakorkoli izpodbijati

"Ustavno sodišče je potrdilo, da lahko imetniki podrejenih inštrumentov uveljavljajo morebitno varstvo le z vlaganjem odškodninskih tožb – te so bile sicer že predvidene tudi z ZBan-1 -, je pa dalo v tem delu dodatna navodila zakonodajalcu za zagotovitev učinkovitejšega sodnega varstva," še ugotavljajo na Banki Slovenije.

Možnost zasebnih tožb ...

Ustavno sodišče je tako izbrisance napotilo na redno sodišče, ki bo lahko odločalo o njihovih tožbah. Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev, je zato že napovedal, da bo v skladu z napotilom Ustavnega sodišča RS bodo kršitve pravic dokazovali v konkretnih postopkih pred pristojnimi sodišči.

Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 16:11 27.oktober 2016.

    USTAVNO SODIŠČE po 1.045 dneh pritrdilo VZMD - ZBan-1 protiustavno posega v pravico do učinkovitega sodnega varstva, in Državnemu zboru naložilo sistemsko odpraviti to protiustavnostVseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pozdravlja dejstvo, da je Ustavno sodišče RS danes, v ...prikaži več četrtek, 27. oktobra 2016 naposled končalo ustavnopravno presojo zakonske ureditve razlastitve imetnikov podrejenih obveznic in delnic slovenskih bank, pri tem pa je dva člena te ureditve (350.a člen ZBan-1 in 265. člen ZRPPB) prepoznalo za protiustavna, saj je bila razlaščencem odvzeta pravica do učinkovitega sodnega varstva (23. člen Ustave RS). Presojo je sprožila pobuda, ki sta jo za VZMD v imenu 158 razlaščenih fizičnih oseb napisala odvetnik Miha Kunič in prvopodpisani prof. ddr. Tadej Kotnik, član Strokovnega sveta VZMD.http://www.vzmd.si/novice/ustavno-sodisce-po-1-045-dneh-pritrdilo-vzmd-zban-1-protiustavno-posega-v-pravico-do-ucinkovitega-sodnega-varstva-in-drzavnemu-zboru-