Slovenija
125 ogledov

Ustavno sodišče še odloča, Janša že napoveduje referendum

Ponosni na Slovenijo Saša Despot
Ustavni sodniki se bodo ponovno sestali v četrtek. Ali bodo dokončno odločili o pritožbi glede zavrnitve referenduma na katerem naj bi večina odločala o pravicah manjšine, še ni jasno. Medtem prvak SDS napoveduje, da bo referendum okoli božiča.

"Ko bo odločba dokončno sprejeta, bo najprej vročena strankam postopka, nato bo objavljena na spletni strani ustavnega sodišča. Drugih pojasnil o tej zadevi ustavno sodišče ne daje," so skopi na ustavnem sodišču, kamor smo naslovili vprašanje, ali bodo na četrkovi seji ustavni sodniki dokončno odločili o pritožbi glede nedopustnosti referendumu o noveli zakona o družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih parov s pravicami raznospolnih. Po neuradnih informacijah so sodniki konec septembra odločili, da bodo uradno dokončanje postopka glede referenduma prestavili za tri tedne.

Janša: Referendum bo okoli božiča

Več informacij o dogajanju na ustavnem sodišču imajo kot kaže na SDS. "Tam nekje okrog božiča nas verjetno čaka referendumsko odločanje," je v nedeljskem nagovoru v Polhovem Gradcu napovedal vodja opozicije Janez Janša. Njegovo napoved povzemajo v organizaciji, ki so jo imenovali Koalicija: Za otroke gre!, ki je pritožbo na ustavno sodišče tudi vložila. Metka Zevnik in Aleš Primc se na referendum že tudi intenzivno pripravljata, iščeta prostovoljce za javno nastopanje, organiziranje dogodkov in zbiranje finančnih prispevkov.

Referendum zavrnil že državni zbor

Ustavno sodišče odloča o pritožbi koalicije Za otroke glede sklepa državnega zbora. Ta je  26. marca s 53 glasovi za in z 21 proti zavrnili razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj se referendumska pobuda nanaša na zakon, za katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. 

Ustavni sodniki so državnemu zboru naložili, naj v dveh mesecih po objavi njihov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Procesni razlogi za odobritev pritožbe

V medijih so se medtem pojavile neuradne informacije, da je ustavno sodišče referendum dovolilo. Glede na to, da je ustavno sodišče že sprejelo sodbe, ki zahtevajo izenačitev pravic istospolnih parov z raznospolnimi, tudi, ko gre za izvenzakonsko skupnost, bi torej glede pritožbe lahko odločilo na podlagi procesnih razlogov. Državni zbor je zahtevo za referendum zavrnil in s tem ustavil zbiranje podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma, preden je potekel 35 dnevni rok. Na ustavnem sodišču so zatrdili, da odločitev še ni bila sprejeta. 

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • Tupamaros 11:59 12.november 2015.

    Bipolarnost Slovenije gre v neskončnost.

  • Tupamaros 11:59 12.november 2015.

    Bipolarnost Slovenije gre v neskončnost.

  • Tupamaros 11:59 12.november 2015.

    Bipolarnost Slovenije gre v neskončnost.