Slovenija
28 ogledov

Ustavno sodišče zavrnilo delavce migrante

SMC kongres Saša Despot
Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika državnega zbora Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih.

Sklep je sodišče sprejelo s šestimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval sodnik Mitja Deisinger, ki je dal odklonilno ločeno mnenje. Sodnik Jan Zobec je dal pritrdilno ločeno mnenje.

PREBERITE ŠE: 

Ustavno sodišče je sprejelo stališče, da pravica do pobude volivcem za zbiranje podpisov ne sme biti uporabljena v protiustavne namene in da ima zato v začetni fazi referendumskega postopka predsednik državnega zbora pooblastilo in dolžnost preprečiti udejanjanje te pravice, če oceni, da gre za njeno zlorabo. 

Zloraba pravice

"Taka uporaba pravice v nasprotju z njenim namenom pa tudi po oceni Ustavnega sodišča glede na prikazane okoliščine tega primera pomeni njeno očitno zlorabo," je v obrazložitvi zapisalo ustavno sodišče. 

Deisinger je v ločenem odklonilnem stališču zapisal, da predsednik državnega zbora ni pooblaščen, da ugotovi zlorabo pravice do referenduma in prepreči referendum. "Po mojem mnenju ob spremembi 90. člena ustave lahko to stori le državni zbor," je zapisal v ločenem mnenju. Glede nedopustnosti referenduma zaradi zlorabe pravice do referenduma pa ni imel pomislekov in se v tem delu strinja z obrazložitvijo v sklepu sodišča.

Zavrnili tudi presojo sedmih zakonov

Pobudniki referendumov Sindikat delavcev migrantov Slovenije so  v državni zbor vložili referendumske pobude glede šestih zakonskih predlogov ter zahtevo za presojo le teh ter dodatno zahtevo za presojo ustavnosti zakona o referendumu. Tudi to njihovo pobudo je ustavno sodišče zavrnilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dragec 15:02 21.julij 2016.

    Brglez, povej jim - KO VAS JEBE

  • Dixon 14:53 21.julij 2016.

    Rauzm je zmagal. Kapo dol Brglez!

  • Papaja Popi 13:45 21.julij 2016.

    Brglez go home !