Zdravje > Aktualno
28 ogledov

Ustrahovanje, nadlegovanje, trpinčenje

stres Shutterstock
Kar 72 odstotkov Slovencev pogosto doživlja stres na delovnem mestu, kažejo raziskave. Težave z duševnim zdravjem ima zaradi službe vse več ljudi.

"V središču pozornosti tokratnega evropskega tedna zdravja in varnosti pri delu, ki se je začel danes, je kampanja za zdravo delovno okolje Obvladajmo stres za zdrava delovna mesta!" navaja Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu. Po opozorilu Zbornice varnosti in zdravja pri delu je psihosocialna tveganja mogoče preprečiti.

"Psihosocialna tveganja je mogoče preprečiti in upravljati ne glede na velikost ali vrsto delovne organizacije," je ob tokratnem evropskem tednu zapisal predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu Janez Fabijan.

Vse več težav

Zadnje evropske raziskave po njegovih navedbah kažejo, da so težave z duševnim zdravjem, katerih vzroki so povezani z delom, vse pogostejše. Med ključnimi dejavniki, ki vplivajo na duševno zdravje, so zlasti ustrahovanje, nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu, fizično in verbalno nasilje na delovnem mestu, vključno z grožnjami z nasiljem, pa tudi različne oblike diskriminacije. "Če delodajalec slednjih oblik ravnanja ne kontrolira in preprečuje, se negativne posledice ne odražajo samo na počutju in storilnosti prizadetega delavca, ampak tudi na širšem delovnem okolju ter v končni fazi na ekonomski učinkovitosti podjetja," poudarja Fabijan.

Delodajalce želijo po njegovih besedah seznaniti s pozitivnimi učinki obvladovanja psihosocialnih tveganj in jih spodbuditi k uporabi preprostih in uporabniku prijaznih načinov, s katerimi se je mogoče soočiti s temi tveganji. "Vendar pa naš cilj ne sme biti ukvarjanje s simptomatiko stresa, ampak z vzroki - to so slaba organizacija dela, slabo upravljanje in slabo vodenje," je poudaril. Ne smemo torej zgolj gasiti požara, ampak se moramo lotiti temeljnih vzrokov, je dodal.

Spomnil je na podatke Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound), Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) in državnega statističnega urada, po katerih je stanje na področju obvladovanja psihosocialnih tveganj na delovnem mestu v Sloveniji slabo. Kar 72 odstotkov Slovencev pogosto doživlja stres na delovnem mestu, medtem ko je povprečje v EU27 51 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.