Avto
42 ogledov

"Ustrašila sem se, da se bo parkirni listek vžgal"

Parkirni listek Žurnal24 main
V dneh, ko sonce in vročina neusmiljeno pritiskata, v notranjosti avtomobila dobesedno žge. Ali so lahko izpostavljeni predmeti, kot je parkirni listek, celo nevarni, da se vžgejo? Našo bralko je pošteno zaskrbelo.

Na parkirišču v Strunjanu je naša bralka minuli konec tedna parkirala avtomobil in s parkirnim listkom označila uro prihoda. Ko se je čez nekaj ur vrnila, je opazila, da je listek v tem času zelo počrnel, zato se je ustrašila, da bi se utegnil ob daljši odsotnosti celo vžgati, kot se to denimo zgodi s papirjem pod povečevalno lupo.

Brez skrbi, papir le odreagira

Na Javnem podjetju Okolje iz Pirana, ki upravlja parkirišče, so dali pomirljiv odgovor. Računi za parkirnino se tiskajo na termopapir, ki ima to lastnost, da ob izpostavljenosti toploti zaradi kemične sestave reagira in postane črn. Po tem principu tudi poteka tiskanje črk in številk nanj. Neposredno pod vetrobranskim steklom, kjer je še posebej vroče, je zato račun reagiral, vendar do samovžiga ne bi moglo priti. Veliko bolj bi bili na tako izpostavljenem mestu tako nevarni predmeti, ki vsebujejo kakšna lepila in podobno.

Tudi z Ljubljanskih parkirišč odgovarjajo podobno, čeprav sami menijo, da bi papir moral počrneti šele čez dlje časa: "Parkirni listek se natisne na termopapir, kar pomeni, da bi teoretično lahko počrnel šele po večmesečnem izpostavljanju soncu (tako kot tudi zbledijo črke), vsekakor pa ne po enodnevni uporabi. Ne more pa se vneti oziroma zažgati."

Komentarjev 9
  • Konji So Zakon 18:54 14.avgust 2012.

    Pomirljiv odgovor? To termo črnilo ob kontaktu povzroča raka, pa bodimo pomirjeni, da se vsaj ne vžge...

  • 1111 17:02 14.avgust 2012.

    recesija...če mi ti napišeš nekaj takega sem zelo pomirjen...zelo, zelo...hvala!

  • recesija 16:44 14.avgust 2012.

    1111 je zdaj pomirjen, ker ve, da mu zaradi parkirnega listka ne bo zagorelo kolo. :)