Slovenija
58 ogledov

Lavrov končno v Sloveniji

Sergej Lavrov ima predviden tudi sestanek z Danilom Türkom. Žurnal24 main
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sklopu uradnega obiska v Sloveniji povedal, da so trditve glede rešitve končnega statusa Kosova neproduktivne.

V Sloveniji se na uradnem obisku mudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Njegov obisk je bil sicer načrtovan že za julij, vendar je svojo udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem tik pred zdajci odpovedal. Poleg tega se na začetku poletja Slovenija ni udeležila gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu, zato se je govorilo o skrhanih odnosih med državama.

Svojega ruskega kolega je sprejel gostitelj, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Lavrov je dejal, da so trditve, da glede rešitve končnega statusa Kosova ni alternative neodvisnosti, neproduktivne: "Ne smemo obremenjevati ene ali druge strani, da ni alternative." Povedal je, da rešitev lahko sprejmeta le Beograd in Priština. Na vprašanje, kaj lahko Slovenija stori pri tem med predsedovanjem EU, pa je Lavrov poudaril, da "tisti, ki želijo pomagati, lahko dajejo zgolj čim boljše pogoje za pogajanja". Lavrov je še poudaril, da je pogajalska trojka EU, Rusije in ZDA izdelala dobro podlago za rešitev vprašanja Kosova, ki bi jo dosegli s pogajanji. Pri tem se je zavzel, da tega procesa ne bi smeli obremenjevati s kakimi časovnimi roki.

Ministra sta se sicer posvetila tudi drugim temam in odnosom Rusije z EU, ki ji bo Slovenija predsedovala v prvi polovici prihodnjega leta. Tako bo predvidoma junija 2008 v Hanti-Mansijsku v Sibiriji vrh EU – Rusija, od katerega si obe strani obetata rešitev številnih, predvsem gospodarskih vprašanj.

Gospodarske teme so bile tudi v ospredju pogovorov o dvostranskem sodelovanju med državama, ki je po ocenah ministrov na dobri ravni. Lavrov je dodal, da se uresničuje cilj slovenskega premierja Janeza Janše in ruskega predsednika Vladimirja Putina z lanskega srečanja v Moskvi o podvojitvi dvostranske menjave do leta 2009. To naj bi po besedah ministra Rupla omogočil tudi sporazum o poplačilu ruskega klirinškega dolga Sloveniji, ki sta ga Slovenija in Rusija podpisali v torek v Moskvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.