• Čet 17 do 24 °C
  • Pet 18 do 23 °C
  • Sob 15 do 23 °C
več na vreme.net

Odlok

7 komentarjev

Uvedba obveznega cepljenja otrok v Italiji

Zaradi velikega porasta obolelih za ošpicami italijanske oblasti uvedle obvezno cepljenje za šoloobvezne otroke.

V. L. / Rim

 

Zaradi naraščanja števila obolelih za ošpicami v Evropi, predvsem pa v Italiji in preprečitve širitve ošpic pri nas, zdravniki pozivajo, da preverite cepilni status in se, če je potrebno, cepite.

"Če je bilo cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, noricam in meningitistu do sedaj samo priporočljivo, po po novem obvezno," je popoldne obelodanil premier Paolo Gentiloni. 

  •  

    Zaradi naraščanja števila obolelih za ošpicami v Evropi, predvsem pa v Italiji in preprečitve širitve ošpic pri nas, zdravniki pozivajo, da preverite cepilni status in se, če je potrebno, cepite. Vendar na svoj račun. Več ...

Italijanska vlada je namreč danes odobrila zakon o obveznem cepljenju otrok proti nalezljivim boleznim. Opraviti ga bo treba v primeru, da gre otrok v vrtec in pred vstopom v šolo. Starše otrok, ki po šestem letu - ob prihodu v šolo - ne bodo cepljeni, pa čaka kazen, poroča Reuters. 

Odločitev je padla zaradi epidemije ošpic, ki je v zadnjih mesecih zajela Italijo, zaradi nevarnosti okužbe pa so na primer ZDA svojim državljanom že izdale opozorilo pred potovanjem na Apeninski polotok. 

Zaradi neznanstvenih informacij odstotek precepljenosti padel

Italijanski inštitut za zdravje je od začetka leta zabeležil že 2395 primerov ošpic, kar je šestkrat več kot v enakem obdobju lani: "Pomanjkanje ustreznih ukrepov v preteklih leti in širjenje anti- znanstvenih teorij, vse to je vzrok za manjšo zaščito prebivalcev," je na posebni novinarski konferenci v Rimu dodal tamkajšnji premier. 

Med najglasnejšimi nasprotniki cepljenja so v populističnem Gibanju petih zvezd, kjer so objavili lažne študije, ki namigujejo, da so cepiva škodljiva in lahko povzročijo avtizem. V gibanju se zavzemajo za ukinitev obveznega cepljenja.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (7)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima