Zdravje > Aktualno
152 ogledov

Uvedba obveznega cepljenja otrok v Italiji

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
Zaradi velikega porasta obolelih za ošpicami italijanske oblasti uvedle obvezno cepljenje za šoloobvezne otroke.

"Če je bilo cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, noricam in meningitistu do sedaj samo priporočljivo, po po novem obvezno," je popoldne obelodanil premier Paolo Gentiloni. 

Italijanska vlada je namreč danes odobrila zakon o obveznem cepljenju otrok proti nalezljivim boleznim. Opraviti ga bo treba v primeru, da gre otrok v vrtec in pred vstopom v šolo. Starše otrok, ki po šestem letu - ob prihodu v šolo - ne bodo cepljeni, pa čaka kazen, poroča Reuters. 

Odločitev je padla zaradi epidemije ošpic, ki je v zadnjih mesecih zajela Italijo, zaradi nevarnosti okužbe pa so na primer ZDA svojim državljanom že izdale opozorilo pred potovanjem na Apeninski polotok. 

Zaradi neznanstvenih informacij odstotek precepljenosti padel

Italijanski inštitut za zdravje je od začetka leta zabeležil že 2395 primerov ošpic, kar je šestkrat več kot v enakem obdobju lani: "Pomanjkanje ustreznih ukrepov v preteklih leti in širjenje anti- znanstvenih teorij, vse to je vzrok za manjšo zaščito prebivalcev," je na posebni novinarski konferenci v Rimu dodal tamkajšnji premier. 

Med najglasnejšimi nasprotniki cepljenja so v populističnem Gibanju petih zvezd, kjer so objavili lažne študije, ki namigujejo, da so cepiva škodljiva in lahko povzročijo avtizem. V gibanju se zavzemajo za ukinitev obveznega cepljenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Peter Žurej 23:05 20.maj 2017.

    STF, a je res kdo tak zbolel?

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:37 19.maj 2017.

    Kolibri, sej se lahko sam na svoje oči prepričaš, ne rabiš meni verjet:https://www.scribd.com/doc/220807175/132-Research-Papers-Supporting-the-Vaccine-Autism-Linkhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20708902Tukaj je pa še obsežna Avstrijska raziskava, ki kaže, da imajo cepljenčki do 40% večjo pojavnost za kronične bolezni kot necepljenčki.http://www.vaccineinjury.info/vaccinations-in-general/vaccine-studies/studies-on-vaccines-and-the-immune-system.htmlLahko ...prikaži več je koga obtožit laganja... težko pa je it mimo neodvisnih raziskav. Boste te zdravnike tudi obtožili laganja?

  • k0libri 22:11 19.maj 2017.

    Dva slaba lažnivca brez vsakih virov na kupu. Bo že narava poskrbela za vaju.