Slovenija
225 ogledov

Uživanje rastline, ki je pred leti povzročila smrt najstnika

Žurnal24 main
Nacionalni intštit za javno zdravje opozarja na pojav nekatrih novih drog v Sloveniji, ki imajo za uporabnike lahko številne stranske učinke. Na Koroškem občasno zaznavajo uporabo rastline, zaradi katere naj bi pred leti v Sloveniji umrl 16-letni fant.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi so na Nacionalnem intštitutu za javno zdravje v zadnjih šestih mesecih med drugim zaznali pojav tabletk, ki se prodajajo kot ekstazi, vsebujejo pa nove psihoaktivne snovi. Letos so zaznali že nekaj takšnih tabletk ekstazija, ki so vsebovale sintetične katinone in kanabinoide. Ker uporabnik ne ve, kakšno snov dejansko zaužije ter kakšne učinke in stranske posledice lahko pričakuje, je lahko uporaba takšnih tabletk zelo tvegana, opozarjajo na NIJZ.

"V zadnjem času opažajo tudi pojav večjega števila različnih vrst tabletk ekstazijev, med njimi se po poročanjih uporabnikov pojavljalo tudi tabletke z višjo vsebnostjo MDMA kot v preteklosti. Tako se je npr. na območju Nove Gorice pojavila ekstazi tabletka rdeče barve z logotipom Porscheja, ki po poročanju uporabnikov povzroča hudo slabost in druge neželene učinke," opozarja NIJZ.

Uporaba ekstazi tabletk z višjo vsebnostjo MDMA  prinaša večje tveganje za zaplete in predoziranje, tveganje pa se še poveča ob mešanju ekstazija z drugimi psihoaktivnimi snovmi, vključno z alkoholom. Nekatere evropske države so zaznale pojav tabletk, ki so vsebovale več kot 200 mg MDMA, kar predstavlja izredno visoko tveganje za zaplete in predoziranja. Zaradi možnosti, da se takšne tabletke pojavijo tudi pri nas, se uporabnike opozarja na izredno previdnost.

Nasveti, kako reagirati ob morebitnih zapletih pri zaužitju teh drog, najdete na tej povezavi NIJZ.

Halucinogena datura

Na Koroškem medtem, še navaja NIJZ, prihaja do občasnega povečanega uživanja rastline datura, zaradi katere naj bi pred leti v Sloveniji umrl 16-letni fant. Mladenič je s še šestimi vrstniki zaužil zvarek iz cvetov okrasne rože datura, ki so jih nabrali na nekem vrtu. Po zaužitju so pokadili še nekaj cigaret marihuane. Najstnik se ni vrnil domov, njegovo izginotje so starši prijavili policiji, ki ga je našla v strugi potoka Ščavnica.



Takrat so policisti opozarjali, da ni šlo za prvi primer zaužitja te rastline pri nas. Rastlina pogosto raste na vrtovih kot okras, njeno slovensko ime pa je navadni kristavec. Najbolj strupeni deli pri rastlini so črna semena, znaki zastrupitve pa so suha usta in žrelo, zastrupljeni težko požira hrano, muči ga huda žeja, postane omotičen in bruha, srce mu močneje bije, zenice se razširijo in slabše vidi, zaradi bolečin pa tudi kriči. Posledice so lahko v najhujših primerih tudi tragične.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.