Magazin > Lepota & telo
147 ogledov

V 10 sekundah vedo, kako se počuti mama

Zivljenje 27.01.14, mama, dojencek, foto: shutterstock Shutterstock
Čuječe 
materinstvo. Okoliščine sprejmite take, kot so, in se izognite čustvenim dramam.

"Vsaka mama po rojstvu ustvarja povezavo s svojim otrokom. Čustvena in psihološka povezanost z mamo dojenčku zagotavlja varnost in sprejetost. Mamina čustvena stabilnost predstavlja dojenčkov celoten svet in mama lahko hitro opazi, kako dojenček začne še krčeviteje jokati, če je sama živčna in polna strahu," pravi Janja Bone, delovna terapevtka in izvajalka programa Čuječe materinstvo. Če želite umiriti otroka, morate to najprej storiti pri sebi. "Ko tudi k najtežavnejšim in stresnim trenutkom (na primer ko isto noč že sedmič vstane in nahrani jokajočega dojenčka) pristopi notranje mirna, ta mir prenese na otroka," pojasnjuje Bonetova. Nove raziskave namreč dokazujejo, da dojenčki že v desetih sekundah prepoznajo, v kakšnem stanju je njihova mama. Prav uglaševanje čustvenih stanj matere in otroka je eden od temeljnih principov ideje o čuječem materinstvu.

Navzoči tukaj in zdaj

"Čuječnost predstavlja sposobnost, da smo popolnoma navzoči v trenutku in da trenutne zunanje okoliščine sprejmemo točno takšne, kot so. S tem se izognemo čustvenim dramam ali napihovanju dogodka v velik problem," čuječnost pojasnjuje strokovnjakinja.

Verjemite, uspelo vam bo

"Obstaja več strategij, ki lahko novopečeni mami na kratki rok pomagajo pri nujnih opravilih (na primer pomoč starih staršev, prijateljice ali partnerja), vendar se na dolgi rok takšne kratkoročne rešitve ne obrestujejo," pravi Bonetova. Drugi vam sicer lahko priskočijo na pomoč, vendar je to le trenutni izhod v sili. "Nihče, resnično nihče namreč nima izkušnje z vašim otrokom. Nasveti in izkušnje drugih so lahko podobni ali primerljivi, vendar samo mama ve, kakšna je najboljša pot oziroma rešitev. To pomeni, da si mora sama zaupati in prisluhniti, da zna in zmore," dodaja sogovornica.

O čuječem materinstvu se lahko izobrazite s knjigo ali udeležbo na tečaju, več informacij pa lahko najdete tudi na spletni strani Cujecematerinstvo.si.

Tedenski izziv

Vaja. Prvi korak pri usvajanju zavedne prisotnosti je, da razmislimo, kako pogosto nismo pri stvari. Ta teden se dvakrat na dan ujemite v trenutku, ko ste fizično s svojim otrokom, z mislimi pa nekje drugje.

Kaj ste takrat počeli? O čem ste razmišljali? Kako ste se počutili? Kako vaše misli in čustva vplivajo na interakcijo z vašim otrokom?

Pomembna oba starša

"Vloga očeta pri razvoju otroka je večplastna, ker je močno dopolnilna vlogi mame (sploh na začetku predstavlja pomemben temelj mamini čustveni stabilnosti)," pravi izvajalka programa Čuječe materinstvo Janja Bone. "Bolj ko sta partnerja uglašena drug z drugim, bolje zadovoljujeta otrokove potrebe. Ker sta med seboj usklajena, ustvarjata zdravo okolje za otrokov razvoj," meni strokovnjakinja.

Prinaša notranji mir

Pomemben del čuječega materinstva je tudi vadba. "Gibanje je za nosečnice in novopečene mame zelo pomembno: po porodu prav vsaka mama svoje telo potrebuje bolj kot kdaj prej, saj mora delovati v vseh okoliščinah," pojasnjuje terapevtka Janja Bone. Dovolj je zmerna dejavnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.