Slovenija
36 ogledov

Janez Janša na sodišče z dvema varnostnikoma

Hans Wolfgang Riedl Delo
Poslovnež Walter Wolf na sojenje v zadevi Patria ni prišel, medtem pa je aktualni premier Janez Janša prišel kar z dvema varnostnikoma. Zaslišanje zaradi težav z videokonferenco odpovedano.

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek naj bi danes v nadaljevanju sojenja v zadevi Patria zaslišala avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla. Riedl je obtožen v avstrijskem postopku afere Patria, prav tako pa tudi poslovnež Walter Wolf. Slednji sedi tudi na slovenski zatožni klopi, a danes na sojenje ni prišel. Pričati je želel prek videokonference, vendar mu je bilo to zaradi težav onemogočeno.

Prišel je z varnostniki

Sojenja se je danes udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša. Na sodišče je prišel v spremstvu dveh varnostnikov. Janšev odvetnik Franci Matoz je pred začetkom današnje obravnave povedal, da obtožnica, ki jo je ljubljansko okrožno tožilstvo proti Janši in njemu vložilo zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, nikakor ne bo vplivala na proces v zadevi Patria.

Sodnica želela še en prevod

Sodnica zdaj odloča, ali bo del dokazov zaradi dvoma v verodostojnost dala še enkrat prevesti. To zahtevajo tudi odvetniki obtoženih.

Sojenje slovenski peterici obtoženih – predsedniku vlade in SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo že 5. septembra lani.

Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria.

Vseh pet omenjene očitke zanika.

Naj vas spomnimo

Riedl je na sojenju v Avstriji že potrdil, da je imel slovenski posel političen karakter. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem Janezom Janšo, Rotis pa naj bi izbrali, "ker je bil bolj blizu vladni SDS", je med drugim v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju povedal Riedl.

Avstrijski podjetnik naj bi od Patrie dobil 7,5 odstotka provizije v celotnem, 278 milijonov evrov vrednem poslu med Patrio in Slovenijo za nakup 135 osemkolesnikov. Provizijo naj bi si, kot je pojasnil, zaslužil kot "svetovalec za izvoz".

Komentarjev 24
  • Stolp 03:02 27.marec 2012.

    Seveda da je prišel z varnostniki, saj ej varovana oseba po zakonu!

  • bojovi 16:01 26.marec 2012.

    Se strinjam. Aja saj res pa sej ko je Zoki zmagal je JJ napovedoval predčasne volitve. In kje so zdaj te predčasne volitve?

  • rivkah 14:29 26.marec 2012.

    pomoje še navadne ovce bi ga prej vrgle z oblasti. nevem, če sploh obstaja beseda, ki bi primerno opisala folk, ki mu še kar zvesto sledi...mogoče komarji, povsem nekoristna bitja, ki delajo samo škodo vsem.