Svet
49 ogledov

V Ameriki spet usmrtitve s strelskim vodom

Zapor ZDA EPA
Guverner ameriške zvezne države Utah Gary Herbert je podpisal zakon s katerim bodo spet uvedli strelski vod, ki bo skrbel za usmrtitve obsojencev na smrt. Utah je sicer edina država, ki je v zadnjih 40 letih usmrtitve izvajala tudi na tak način.

Zakonodaja določa, da bodo strelski vodi v pripravljenosti v primeru, da smrtonosnih koktejlov, ki jih pri usmrtitvah uporabljajo običajno, ne bodo na voljo.

Utah ima – podobno kot nekatere ostale zvezne države – težave z dobavitelji strupov. Proizvajalci so namreč večinoma evropske družbe, ki pa svojih izdelkov zaradi nasprotovanja smrtni kazni ameriškim zaporom ne želijo prodajati, piše agencija Associtated Press. 

Kaj se zgodi na dan usmrtitve?

Zapornika v posebnem prostoru posadijo na stol z lesenim ozadjem, ob strani so nameščene vreče s peskom, ki preprečujejo, da bi se krogle odbile po sobi.

Pred zapornikovo srce je postavljena tarča – strelci namreč ciljajo v prsni koš, ne v glavo, ker je tarča večja, je ob sprejemanju zakona dejal Paul Ray, ki je pravila predlagal.

Pet strelcev se postavi v vrsto okoli 7,5 metra od kaznjenca, oboroženi so s 30 kalibrskimi puškami Winchester.

Leta 2010 je Ronnie Lee Gardner umrl dve minuti po tem, ko so ga ustrelili – bil je zadnji kaznjenec v Združenih državah Amerike, ki ga je usmrtil strelski vod.

Kdo so strelci?

Strelce izberejo iz skupine policistov prostovoljcev – prednost imajo tisti, ki prihajajo iz kraja, kjer se je zločin zgodil. Prostovoljcev je vedno več, kot je mest v strelskem vodu, podarja Ray.

Njihove identitete nikoli ne razkrijejo, v eni od pušk pa je slepi naboj, tako da nihče ne ve, kdo je obsojenca ustrelil. 

Ron Lafferty, ki je leta 1984 ubil svakinjo in njeno hčerko, je zahteval, da ga usmrti strelski vod.

Do leta 2004 so imeli obsojenci možnost izbirati način usmrtitve, a so zakonodajalci to onemogočili, češ da takšen način pritegne preveliko pozornost medijev in javnosti. Lafferty se je za način usmrtitve odločil še pred letom 2004.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:24 25.marec 2015.

    men to tud ni logično. Bl bi blo logično da ima samo en pravi naboj ostali pa slepga.

  • pilotko 21:19 24.marec 2015.

    Spet so Amerikanci korak pred EU, enako tudi Kitajci s svojim komunizmom in strelskimi vodi na stadionih, kjer se znebijo barab po hitrem postopku. To pogrešamo pri nas v varni oazi za lumpe, barabe in lopove od vsepovsod.

  • Skippy 19:58 24.marec 2015.

    Le kakšen človek moraš biti, da se prostovoljno javiš za kaj takega?