Slovenija
88 ogledov

V Avstriji in Sloveniji zasegli 80 ponarejenih slik

Ponarejena umetniška dela
1/12
Policija
Avstrijska in slovenska policija sta v skupni kriminalistični preiskavi zasegli več deset ponarejenih slik ter prijeli več oseb, tako iz Avstrije kot iz Slovenije.

Avstrijska policija je v začetku leta 2016 pričela s kriminalistično preiskavo sumov kaznivih dejanj prodaje ponarejenih umetniških del znanega umetnika Pabla Picassa, ki jih je za več milijonov evrov prodajala slovensko-avstrijska kriminalna združba.

"V okviru večmesečne kriminalistične preiskave, v kateri je avstrijska policija dokaze zbirala tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, je bilo procesiranih šest osumljencev (gre za državljane Avstrije in Slovenije, starih od  46  do  65  let)," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. V preiskavi so namreč sodelovali tudi slovenski policisti. 

Ponarejena umetniška dela | Avtor: Policija Policija
Dobro organizirani in pripravljeni

Zasegli so skupno 80 ponarejenih slik, tako v Avstriji kot tudi v Sloveniji. "Kriminalistična preiskava je pokazala, da so se osumljenci za izvrševanje kaznivih dejanj izredno dobro pripravili," je pojasnila Ciperle Adlešičeva. "V ta namen so izdelali tudi prodajni katalog z umetniškimi  slikami Pabla Picasse v skupni vrednosti 72 milijonnov evrov. Kriminalna združba je pripravljala prodajo petih ponarejenih slik Pabla Picassa z nakupno vrednostjo okoli 10 milijonov evrov, pri čemer so imeli osumljenci točno razdeljene naloge v upanju na precejšnji finančni dobiček."

Konec julija 2016 je bila na Dunaju (v bližini dunajskega letališča) odvzeta prostost šestim osumljencem. Zoper pet osumljencev je pristojno sodišče v Avstriji odredilo pripor. Pri tem je avstrijska policija zasegla 14  ponarejenih slik Pabla Picassa, poleg slik pa še več različnih dokumentov, ki se nanašajo na zasežene ponarejene slike (o umetnikih, življenjepisi slikarjev ter kdaj in kje so naslikali slike.)

Ponarejena umetniška dela | Avtor: Policija Policija
"Vse zasežene slike so bile podpisane, na zadnji strani pa so bili rokopisi o potrditvi pristnosti s podpisom Clauda Ruiza-Picassa in več pečatov znanih galerij," je pojasnila Ciperle Adlišičeva. "Z nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da eden izmed članov kriminalne združbe - 65 letni osumljenec, slovenski državljan doma iz okolice Ljubljane, v svoji hiši hrani še več eksponatov različnih umetnikov, za katere je obstajal sum, da so ponarejeni."

Do deset let zaporne kazni

Na podlagi  odredbe preiskovanega sodnika sodišča v Ljubljani so kriminalisti PU Ljubljana opravili hišno preiskavo in pri preiskavi našli in zasegli 66 eksponatov oz. slik najbolj znanih svetovnih avtorjev, poleg del Picassa še dela Klimta, Moneja, Kandinskega in drugih, za katere je obstajal sum, da so ponarejeni.

Poleg slik so bili najdeni in zaseženi še osnutki slik in kopija oz. osnutek prodajnega kataloga. Zaseženi predmeti so bili predani avstrijskim policistom za potrebe nadaljnjega postopka (preverjanje pristnosti slik), ki ga vodijo zoper omenjeno kriminalno združbo.

Ponarejanje umetniških del se obravnava kot kaznivo dejanje goljufije, pri čemer je zagrožen zapor od enega do desetih let, odvisno od teže in okoliščin kaznivega dejanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 21:27 11.november 2016.

    Le kdo bi za te zmazke dal miljone dolarjev?

  • Marko Slovenia 16:45 07.november 2016.

    Francija je baje prodala čez lužo 300.000 "originalov" medtem ko je bilo dejansko narejenih bojda nekje 30.000. Številke so cca. iz ene dokumentarne oddaje o restavratorjih, ampak samo toliko o tem koliko je na tem svetu "originalov"