Svet
11 ogledov

V Avstriji velik lov na džihadiste

V Avstriji 900 policistov v obširni raciji lovi džihadiste, aretirali so jih 13.

Avstrijska policija danes na Dunaju, v Gradcu in Linzu izvaja obširno racijo proti domnevnim islamskim skrajnežem. V operaciji sodeluje okoli 900 policistov, ki od 4. ure izvajajo hišne preiskave, aretirali so 13 ljudi. Med aretiranimi naj bi bil tudi domnevni glavni osumljenec, bošnjaški islamski pridigar.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so racijo sprožili na zahtevo deželnega sodišča v Gradcu, glede na informacije virov z notranjega ministrstva pa je glavni razlog zanjo kršitev ustavnega reda.

Policisti so v operaciji v vseh treh mestih preiskali domove, molilnice in mošeje. Zasegli so teroristično propagando, dokumente in denar.

Operacija naj bi sledila več kot dve leti trajajoči preiskavi, katere tarča je bilo več ljudi, osumljenih rekrutiranja mladih za bojevanje v Siriji. Po poročanju časnika Kronen Zeitung so osumljence poleg tega preiskovali zaradi suma financiranja skrajne Islamske države.

Po besedah avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner gre za eno največjih operacij v zgodovini avstrijske policije. Ministrica je še poudarila, da operacija podaja jasno sporočilo vsem džihadistom v Avstriji, da tu niso varni, posvarila pa pred tem, da bi jo izkoriščali za populistično hujskaštvo. Kdor bo to počel, bo sokriv, če bo prišlo do ukrepanja proti nedolžnim.

Na bojišča v Sirijo ali Irak se je iz Avstrije namenilo okoli 150 ljudi, nekaterim med njimi so oblasti odhod preprečile, kažejo podatki avstrijskega notranjega ministrstva. Kakih 60 ljudi naj bi se z bojišč vrnilo. Pozornost medijev je v sosednji državi pritegnil predvsem primer dveh najstnic, ki sta v Sirijo odpotovali aprila, staršem pa sporočili, da se želita tam boriti za islam.

Komentarjev 6
  • benč 18:49 28.november 2014.

    Avstrici vejo kako se temu streže!

  • d 16:44 28.november 2014.

    se prav odgovor na resitev problema clovesta je samo eden in to je ateizem

  • d 16:43 28.november 2014.

    to veliko pove o vernikih katerekoli religije ... da so tupi, ce se jih tako lahko krmari ...